Hlavní navigace

Šeptanda: nové iPhony 12 na USB-C nepřejdou a ty další už nebudou mít konektor žádný

27. 5. 2020

Sdílet

Zdroj: Wikipedia
Apple začal používat konektor Lightning v iPhonu 5, tedy od roku 2012. A předtím měl 4 roky 30pinový konektor. V poslední době se mluvilo o tom, že by měl přejít na společný standard USB-C a dokonce existoval prototyp nového iPhonu 12 právě s tímto konektorem.

Podle leakera Fudge je vše jinak. Apple bude mít i u nových iPhonů stále svůj Lighning a v příští generaci (iPhone 13) už konektory opustí nadobro. Budete je dobíjet pouze bezdrátově, ale nějaká forma chytrého konektoru by měla zůstat.

Oproti Lightningu se první smartphone s USB-C objevil až v roce 2016, takže Lightning má mnohem větší tradici. Jde ale o proprietární řešení Applu, zatímco USB-C je široce rozšířený standard.

Redukce USB C na Lightning Techspot Redukce USB-C na Lightning (Techspot)

Komentář: Neřekl bych, že by Lightning a USB-C nemohly existovat vedle sebe jako standardy každý pro svůj ekosystém. Apple má na tomto konektoru založenou nezanedbatelné množství příslušenství. Větší problém pro standardizacije spíše přetrvávající microUSB, dále také rozdílné nabíječky s různě kvalitní kabeláží a v neposlední řadě fakt, že po přejetí hranic i v rámci Evropy stejně potřebujete adaptér.

zdroj: Techspot

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.