Hlavní navigace

iPhone budoucnosti skryje fotoaparát nebo čtečku otisků prstu za displej

31. 5. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Kolikrát už jsme na renderech viděli zařízení s průsvitnými obrazovkami? Nutno říct, že telefon nebo tablet, skrz který je vidět, by až na několik málo aplikací byl spíše k zlosti. Uznání tedy zaslouží designéři firmy Apple, neboť přišli na docela chytrý způsob, jak takové displeje využít v konstrukci mobilních telefonů.

Návrh mobilního telefonu je do jisté míry bitvou mezi velikostí displeje a dalšími prvky, které je potřeba na přední stranu přístroje umístit. Řada uživatelů by jistě ocenila například odemykání otiskem prstu, které je téměř běžnou výbavou dražších notebooků. Kam ale biometrický senzor dát, aby nezabíral místo a nenarušoval designové linie přístroje? Odpověď zní skrýt jej pod transparentní displej a odkrýt jen v případě potřeby.

Na obrázcích je pod displejem ukryt symbol nakousnutého jablka, z praktického hlediska se ale stejným způsobem dá uklidit řada komponent. Kromě čtečky otisků prstů a předního fotoaparátu včetně blesku by to mohl být senzor intenzity okolního světla pro regulaci jasu, senzor proximity, nebo solární článek.

Applu byl letos přiznán patent na solární dobíjení prostřednictvím displeje. Ten se ale týká změn v konstrukci samotného panelu, přesněji řečeno dotykové vrstvy, jejíž elektrody by sloužily zároveň jako prvky fotovoltaického článku. Do skutečných zařízení se tak postupem času mohou dostat obě technologie, jen jedna z nich, nebo také ani jedna.

 

Připomeňme, že nabíjet telefony zadarmo chce také Nokia, namísto Slunce k tomu ale chce využít energii, kterou do prostředí vyzařují vysílače rádiových a mikrovlnných spojů a sítí.

Zdroj: Patently Apple

Byl pro vás článek přínosný?