Hlavní navigace

Apple prý příští rok uvede levnější mobil. Jaký bude „iPhone SE 2“? (aktualizováno)

4. 11. 2019

Sdílet

Aktualizováno 4. listopadu 2019

Analytik Ming-Chi Kuo nastínil další podrobnosti týkající se iPhonu SE 2. Novinka se prý začne vyrábět v lednu s tím, že do obchodů zamíří koncem března. Cena podle něj odstartuje na 399 dolarech (11 100 Kč) za 64GB variantu. K dostání ale má být i edice s dvojnásobným úložištěm.

HD displej s úhlopříčkou 4,7 palce údajně dodá LG. Neměl by podporovat 3D Touch jako u iPhonů 8, tuto technologii firma ostatně opustila už u letošních iPhonů 11. Co ještě pořád neznáme, je finální název. V zahraničí se dokonce spekuluje o jménu „iPhone 9“. Devítku totiž cupertinská firma v sérii vynechala.

Aktualizováno 4. října 2019

Spekulace o iPhonu SE 2 se znovu rozvířili. O novince totiž promluvil i analytik Ming-Chi Kuo, který v minulosti velmi přesně předpověděl několik druhů iPhonů, iPadů i Maců. Kuo tvrdí, že telefon dorazí v prvním čtvrtletí 2020 a že opravdu půjde o recyklát využívající tělo iPhonu 8 doplněné o nový čip Apple A13 s 3 GB paměti. Zároveň zřejmě zůstane čtečka otisků i pouhý jeden zadní foťák.

iPhone SE 2 by měl sloužit jako levný upgrade pro asi sto milionů uživatelů, kteří mají iPhony 6 (Plus), kterým již skončila softwarová podpora. Otázkou je ale samotná cenotvorba. Po uvedení iPhonů 11 totiž v prodeji zůstaly i dva roky staré iPhony 8, které se dají koupit již za 13 490 Kč (v jiných e-shopech i levněji). Na zhruba tolika startoval před třemi lety i původní SE. Je však pravděpodobné, že by SE 2 v ceníku nahradil právě osmičku.

Přemýšlíte o koupi SE 2?

Původní článek z 5. září 2019

Apple údajně příští rok na jaře uvede nový iPhone. Šlo by o netradiční datum, premiéry jablečných smartphonů se již roky odehrávají na podzim. Novinka ale bude výjimečným modelem podobně jako byl v březnu 2016 uvedený iPhone SE. Podle japonského listu Nikkei prý půjde o jeho nástupce.

Firma se již několik čtvrtletí v řadě potýká s poklesem prodejů iPhonů, což je v účetnictví Applu stále nejdůležitější položka. Společnosti kvůli tomu klesají tržby i zisk. Nová inkarnace levného iPhonu SE by mohla prodeje nakopnout. Spekuluje se, že prvního modelu Apple prodal přes 40 milionů kusů. Teď by mohla být poptávka ještě vyšší, protože hlavní řada iPhonů s cenou začíná na 22 tisících korunách, což odrazuje uživatele ve velkých a chudších zemích, jako jsou Čína a Indie. A čím více se prodá iPhonů, tím více může Apple vydělávat na službách, což je ostatně jeho dlouhodobým cílem.

Podle zdrojů Nikkei by nový iPhone SE měl vycházet z menšího iPhonu 8. Z něj by si vzal tělo, 4,7" LCD a pravděpodobně i čtečku otisků, ale Apple by využil novější čipset a či lepší foťák. Však také původní SE byl slepencem čtyř generací iPhonů. Recyklace komponent je dnes běžná také u základních iPadů.

Apple by měl pro uvedení nového SE i další důvody. První model již oficiálně neprodává. Chystaný systém iOS 13 bude s velkou pravděpodobností poslední, kterého se původní telefon dočká. První SE byl navíc připomenutím staršího designu. Přišel v době, kdy už Apple prodával iPhony 6 a 6S, které přinesly větší displej a odlišné tělo. Po záříjové premiéře nových iPhonů tu budeme opět mít dvě plné generace telefonů s odlišným designem, který načal iPhone X.

Zdroj: Nikkei

Byl pro vás článek přínosný?