Hlavní navigace

iPhone slaví 10 let. Na svět přišel bez MMS, Javy, Flashe, GPS i videa

29. 6. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Dnes uvedeme tři revoluční produkty. Prvním je širokoúhlý iPod s dotykovým ovládáním. Druhým je revoluční mobilní telefon. A třetím je zlomové zařízení pro internetovou komunikaci. iPhone, telefon, internet. Chápete? Tohle nejsou tři zařízení, ale jedno. A nazýváme jej iPhone. Dnes Apple znovuvynalezl telefon,“ takto v 9. ledna 2007 uvedl první telefon Applu samotný Steve Jobs. Na památnou keynote můžete zavzpomínat v tomto článku.

Přesně před deseti lety, 29. června 2007, se první iPhone (označovaný jako iPhone 2G nebo Original iPhone) začal prodávat. Nejdříve v USA exkluzivně u operátora AT&T, později zamířil i do Evropy. V Česku se poprvé objevil až iPhone 3G, a to díky Vodafonu.

První iPhone je dnes v učebnicích zapsán jako produkt dokonalého marketingu, protože Apple jej dokázal prodávat, i když na trhu byla technologicky vyspělejší konkurence. Vždyť první telefon tehdy vůbec nepodporoval 3G sítě (tedy ani MMS), měl mizerný editor SMS, nepodporoval Javu ani jiné aplikace třetích stran, na webu nezobrazil flash, na mapách nešlo použít GPS, Bluetooth sloužil jen pro sluchátka, foťák byl podprůměrný a netočil video, neměl čtečku paměťovek, do telefonu jste si nemohli nahrát libovolný soubor a s počítačem se spojil jen přes iTunes, nikoliv USB Mass Storage.

Objektivní nedostatky však iPhonu neublížily. Apple prodal přes 6 milionů telefonů a obrátil trh vzhůru nohama. iPhone bodoval tím, co sliboval Jobs. Vše se přitom odvíjelo od výborného displeje, který byl velký, jemný a s revolučním ovládáním. Díky kapacitní vrstvě šel pohodlně ovládat prstem. Nebo i dvěma, telefon totiž podporoval do té doby nevídaná gesta.

Novému stylu ovládání byl přizpůsoben i systém a aplikace. Hardwarová klávesnice najednou nezabrala místo displeji v případě, kdy nepíšete. Ovládací prvky nebyly titěrné, protože se očekávalo, že je budete mačkat špičkou stylusu. Integrovaný iPod s obchodem iTunes přišel v době, kdy trh s digitální hudbou stále je ožíval (na západě).

Dnes si již nedokážeme představit, jak by telefony vypadaly nebýt prvního iPhonu. Stále by smartphony byly jen pro manažery a hloupé tlačítkové telefony pro masy? Stále by žil Flash a Java? Vznikly všechny ty cool aplikace, co dnes používáme? Možná ano, ale mnohem později. iPhone budil a stále budí kontroverze. Apple už ale prodal více než miliardu kusů, takže si z odpůrců nemusí dělat těžkou hlavu.

Rozhodně doporučuji přečíst si dobovou recenzi Patricka Zandla, který první iPhone srovnal s tehdy nejlepším telefonem – Nokií N95. A určitě se mrkněte i do tamní diskuze. Zde jeden komentář na ukázku. Jakýsi Pavel píše:

Mě by teda zajímalo rozvedení té uvahy o tom, že absence Flashe a Javy je na škodu především pro ty prostředí a nikoliv pro iPhone. Nechme Javu stranou, byť její absenci nechápu vůbec, JME je docela obstojné „sandboxed“ prostředí pro offline aplikace, které iPhone prostě chybí. Ale absence Flashe, tedy de-facto standardu používané na nezanedbatelném množství webových stránek znamená, že o vestavěném Safari není možné pravdivě tvrdit, že je to plnohodnotný prohlížeč. Svět se kvůli iPhone nezmění, naopak Apple možná docela rychle zjistí, že Flash a (něco jako) Java jsou pro docela velkou skupinu lidí poměrně důležité aspekty, a že je docela dobře možné, že ti co iPhone potřebovali, protože je jednoduchý na ovladání, tak už svůj iPhone mají, a dál se až tak dobře prodávat nebude.

Byl pro vás článek přínosný?