Hlavní navigace

Írán místo Telegramu prosazuje vlastní síť. Ta obsahuje emoji Smrt Americe

26. 4. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Telegram má nyní potíže hlavně v Rusku, ale nemají jej v lásce ani v Íránu, kde jej používá okolo 50 milionů uživatelů. Místní úřady nyní nabádají obyvatele, aby s tím přestali a stáhli si aplikaci Soroush (čteno sorůš). Konkrétně i nejvyšší vůdce země Ajatoláh Chomejní zrušil účet na Telegramu a vyzval obyvatele k témuž. Zaručil jim, že jejich soukromí nebude narušeno, přestože Soroush neobsahuje end-to-end šifrování.

Írán viní Telegram z rozdmýchávání demonstrací proti režimu a dává najevo, že jej kdykoliv může vypnout. Podle vrchního úřadu pro kyberprostor nesmějí veřejné instituce v Íránu používat cizí služby, ovšem členové nejvyššího vedení země své účty na jinak zakázaném Twitteru mají a Chomejní má stránku na Facebooku.

soroush-msg_artboard-12-2-1200x1200soroush

Aplikace má nástroje, kterými pomůže migrovat vaše data z Telegramu do Soroushe

Soroush má nyní okolo 5 milionů uživatelů a obsahuje vlastní sadu emoji včetně žen v čádorech držící buď fotku Ajatoláha Chomejního, nebo ceduli s nějakou zprávu. A právě text zprávy znamená v překladu „smrt Americe“, „smrt Izraeli“, „smrt svobodným zednářům“ nebo „pojďme se modlit“.

soroush-death Emoji s názorem

V aplikaci jsou u zpráv prý tři fajfky, z nichž si někteří uživatelé dělají legraci. Znamenají prý odesláno, přečteno a přečteno vládou. Telegram má dvě fajfky. Dá se čekat, že se Pavel Durov nepodvolí ani v Íránu, režim to zatím zkouší po dobrém – prosazováním vlastní aplikace.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.