Hlavní navigace

IrfanView na maximum: více než prohlížeč

16. 3. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pro ty, kteří o tomto prohlížeči ještě neslyšeli: IrfanView je znám jako rychlý prohlížeč a v několika posledních letech i jako jednoduchý přehrávač některých typů videa a hudby. Fotografie, resp. obrázky obecně, jsou jeho specialitou. IrfanView svou konkurenci drtí tím, že je velice rychlý, přitom však docela malý.

Hledáte-li zdarma dostupný prohlížeč fotografií, pak je IrfanView dokonalý kandidát. Nabízí příjemné uživatelské prostředí, rychlost, snadné ovládání a základní úpravy. Aby však nedošlo k mýlce, IrfanView není správce fotografií. Slouží skutečně jen k popsaným činnostem. Pokud hledáte nástroj, který vám vyfiltruje všechny fotografie označené nějakou značkou a umožní pohodlnou správu vaší fotografické sbírky, pak se poohlédněte jinde. Stačit by vám mohla i Windows Live Fotogalerie - ke stažení je zdarma.

Pojďme se tedy formou několika tipů podívat, nač byste při práci s IrfanView neměli zapomenout a co zajímavého vám kromě prostého zobrazení fotografie nabídne.

1. IrfanView - čeština a doplňky ke stažení

Odkaz ke stažení prohlížeče obrázků IrfanView najdete na jeho domovské stránce - www.irfanview.com. Klepněte na Download a vyberte si jeden z webů, odkud lze IrfanView stahovat. Protože je pro tento program ke stažení i čeština, využijte ji. Přepněte se na odkaz IrfanView languages a klepněte na odkaz Installer u české verze. Doporučuji upřednostnit instalátor češtiny pro IrfanView před balíčkem ZIP, který je rovněž nabízen ke stažení. Zprovoznění češtiny je tak mnohem rychlejší.

Další komponentou prohlížeče IrfanView je balíček s několika desítkami doplňkových modulů, které IrfanView umožní prohlížet určité typy videa a hudby, přidají podporu pro méně časté formáty obrázků, a umožní ve spojení s IrfanView použít i doplňkové moduly určené pro Adobe Photoshop.

2. IrfanView jako prohlížeč obrázků

Při instalaci vám IrfanView nabízí výběr přípon souborů, se kterými bude asociován. Doporučuji zvolit volbu Images only, která zajístí, že po poklepání na obrázek ve správci souborů, bude spuštěn IrfanView, ale při pokusu o otevření videa se vám zobrazí přehrávač, na který jste zvyklí.

Obrázek můžete otevřít přímo z programu, stačí klepnout na první tlačítko v nástrojové liště. Pokud však pracujete se souborovým správcem, je spouštění z něj pohodlnější. Mezi obrázky v aktuální složce se v IrfanView přepínáte pomocí kurzorových kláves. Zapomeňte na nepohodlné klikání na tlačítka v nástrojové liště. Do celoobrazovkového režimu se dostanete stiskem klávesy Enter, zpět vás přepne klávesa ESC.

Při prohlížení fotografií využijte možnost zobrazení informací EXIF. Zobrazte si snímek v IrfanView a stiskněte klávesu I. Zobrazí se dialog se základními informacemi o obrázku, kde najdete i tlačítka pro zobrazení podrobností o tom, jak byl snímek pořízen (EXIF) nebo o jeho dalších vlastnostech, jako jsou popisky, komentáře, kategorie atd. (IPTC).

3. IrfanView jako editor snímků

Možnosti úprav obrázků nejsou v IrfanView nijak rozsáhlé, nabízí toho však více, než třeba zmíněná Windows Live Fotogalerie, rovněž nabízená zdarma ke stažení. Většinu úprav snímku najdete v nabídce Obrázek. Vyzkoušejte jeho otáčení, změnu barev, doostřování nebo odstranění červených očí. Co byste neměli vynechat?

Automatická úprava barev - oblíbenou úpravu zavoláte klávesovou zkratkou Shift-U

Doostření, zejména po změně velikosti provedete stiskem Shift-S

Otáčení v nabídce Obrázek způsobí ztrátu informací. Chcete-li otočený snímek ukládat, použijte po instalaci pluginů funkci Volby|Bezztrátové otáčení.

Méně známou skutečností je, že IrfanView nabízí i jednoduchou paletu nástrojů jako je štětec, guma, vkládání šipek. Zobrazte jej stiskem klávesy F12. Zejména vkládání šipek je zde nesmírně pohodlné.

Pro vložení textu do obrázku lze využít nástroj na výše uvedeném panelu, případně můžete tažením myši označit oblast na obrázku a zavolat funkci Úpravy|Vložit text do výběru.

4. Tvorba screenshotů

Když už jsme u prohlížení a úprav obrázků, nezapomeňte na to, že IrfanView dovede snímky také zachytávat. Na požádání vám vytvoří screenshoty obrazovky. Stiskněte klávesu C (funkce Volby|Zachytit/Sejmou obrazovku). Zobrazí se dialog, ve kterém si vyberte, jakou část obrazovky chcete do obrázku „vyfotit" a zvolte si tzv. Hotklávesu. Nastavení potvrďte tlačítkem Spustit. Přepněte se do aplikace, jejíž screenshot chcete vytvořit, stiskněte tuto hotklávesovou zkratku a počkejte, až se obrázek objeví v IrfanView.

5. Tapeta na pozadí? Žádný problém.

Při prohlížení fotografií v IrfanView občas zatoužíte, umístit aktuální obrázek na pozadí pracovní plochy jako tapetu. Stačí, abyste zavolali funkci Volby|Nastavit jako tapetu a vybrali jednu z možností, jak bude tapeta na pozadí umístěna.

6. Změna velikosti obrázku

Základní funkcí pro úpravu velikosti obrázku, je změna jeho celkových rozměrů - funkce Obrázek|Změnit velikost. V dialogu zadejte nové rozměry, ve většině případů stačí mít zapnuto Zachování poměru stran a zadat jen jeden nový rozměr. Druhý bude dopočítán. Vyzkoušejte různé filtry pro nevzorkování - obrázek pak bude mít po změně velikosti jinou kvalitu. V každém případě jej poté nezapomeňte doostřit.

Další možností je vyříznutí jen určité části obrázku v IrfanView. Myší natáhněte na obrázku oblast a stiskněte klávesovou zkratky Ctrl-Y (Úpravy|Výběr oříznutí). Obrázek bude oříznut. Další zajímavou úpravou je odstranění prázdných okrajů (jednobarevných), a to pomocí funkce Úpravy|Automaticky oříznout okraje.

Chcete obrázku něco přidat? Přidejte okolo něj další plochu pomocí funkce Obrázek|Velikost plátna.

7. Automatické promítání v IrfanView

Pro pohodlné sledování fotografií z dovolené jsou promítací funkce v prohlížečích fotografií nezbytné. Podobný nástroj najdete i v IrfanView. Zavolejte jej pomocí funkce Soubor|Prezentace. V dialogu si vyberte složku s obrázky, které chcete v prezentaci ukázat, obrázky označte a přidejte je pomocí tlačítka Přidat. Takto můžete do prezentace vložit více snímků z různých složek.

Nastavte si interval automatického střídání snímků a případně zkontrolujte ostatní volby, kterými svou prezentaci doladíte. Nakonec ji spusťte tlačítkem Přehrát prezentaci.

8. Dávkové operace

Jednou z výborných funkcí IrfanView je možnost dávkového zpracování obrázků, a to včetně jejich přejmenování. Stiskněte klávesu B nebo funkci Soubor|Dávkový převod. Podobně jako u prezentace si vyberte a přidejte obrázky, které chcete naráz upravit. Vyberte si, zda má IrfanView obrázky jen převést do jiného formátu, nebo přejmenovat, případně kombinaci obojího.

Dávkové zpracování však není jen o změně formátu. Zapněte volbu Použít rozšířené možnosti a klepněte na tlačítko Rozšířené. Zde si nastavíte podrobnosti, jako je změna velikosti, barevná hloubka, doostření, otáčení, změna barev atd. Budete-li upravenými snímky chtít přepsat ty původní, zapněte zde volbu Přepsat existující soubory a vraťte se zpět do nastavení dávkové úpravy.

Přejmenováváte-li soubory, pak upravte název vzoru. Klepněte na tlačítko Možnosti a nastavte způsob vytvoření nového názvu. Chcete-li snímky například je očíslovat a ponechat jim část z původního názvu, pak do Názvu vzoru zadejte ### $N. Vyberte si složku, do které budou upravené obrázky uloženy, a klepněte na tlačítko Spustit. Sledujte informace o převodu, kde vám IrfanView sdělí, zda se úpravy bez problémů zdařily.

9. IrfanView náhledy

Funkci Náhledy můžete zavolat pomocí nabídky Soubor|Náhledy nebo zástupcem na Ploše/v nabídce Start. Náhledy jsou samostatné okno IrfanView, kde je zobrazen obsah vybrané složky ve formě náhledů na obsažené obrázky. Tento nástroj slouží k rychlému pohledu na obsah složky, využití najde především tam, kde používáte souborového správce, který náhledy nedovede zobrazit. Bohužel u většího počtu velkých fotografií jsou náhledy vytvářeny docela pomalu, zde najde využití spíše specializovaný správce fotografií nebo známý XnView.

Okno s náhledy v IrfanView využijete i k rychlému spouštění prezentace nebo dávkového zpracování vybraných obrázků. Myší je pohodlně označíte a poté zavoláte příslušnou funkci z nabídky Soubor. Náhledy lze využít i k vytvoření jednoduché HTML galerie. Nastavte si je pomocí funkce Volby|Nastavit volby náhledů a poté si HTML galerii vytvořte funkcí Soubor|Uložit vybrané náhledy jako soubor HTML. Výsledek by měl vypadat stejně jako v náhledovém okně.

10. Upravte si nástrojovou lištu

Na konec si necháme malou perličku. Tvůrce IrfanView nabízí na svých stránkách ke stažení i sadu obrázků pro toolbar - nástrojovou lištu prohlížeče. Pokud se vám nelíbí výchozí vzhled ikonek na tlačítkách v liště, pak si stáhněte nový a stažený balíček ZIP rozbalte do složky Toolbars v adresáři, kde je IrfanView nainstalován. Na 64bitových Windows Vista to může být umístění C:\Program Files (x86)\IrfanView\Toolbars.

Zavolejte funkci Volby|Vlastnosti nastavení a přepněte se na záložku Panel nástrojů. Klepnutím si vyberte jeden ze vzhledů lišty, prohlédněte si jeho náhled a nastavení potvrďte tlačítkem OK.

Byl pro vás článek přínosný?