Hlavní navigace

iRobot ChemBot: Terminátoři už brzy v armádě

16. 6. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Agentura pro výzkum obranných systémů americké armády začne financovat projekt ChemBot vytvořený společností iRobot. Jedná se o prototyp robot, který díky své unikátní konstrukci dokáže měnit tvar a přizpůsobovat se terénu. Samotní autoři jej přirovnávají k Terminátoru T-1000 z druhého dílu ságy James Camerona. Tedy ne Arnieho stroj, ale robota z tekutého kovu, kterého hrál Robert Patrick.

ChemBot zatím připomíná spíš lidské srdce, zdroj: Tisková zpráva iRobot

ChemBot ovšem není z kovu, ale z flexibilní silikonové kůže s kapsami obsahujícími směs vzduchu a volně balených částic. Když se vzduch odsaje, umělá kůže se stáhne a vyrovná tak tlakový rozdíl. To mj. umožní i pohyb, který výrobce označuje jako „jamming“, hmota přitom přechází mezi polotekutým a pevným stavem.

Zatím se jedná o pouhý prototyp pro něhož se možné použití teprve hledá. Pokud se podaří vyřešit napájení a odolnější materiál, mohl by ChemBot působit ve vesmíru, zdravotnictví nebo armádě. Zkrátka tam, kde se člověk nemůže snadno dostat, nebo je to pro něj nebezpečné. Prozatím vypadá jako hromádka slizu, co se srandovně pohybuje.

Poznámka: firmu iRobot možná znáte jako výrobce automatizovaných vysavačů Roomba, které se na našem trhu už delší dobu vyskytují.

Zdroj: Tisková zpráva iRobot

Byl pro vás článek přínosný?