Hlavní navigace

Islámský stát vytvořil vlastní propagandistickou aplikaci pro Android

8. 8. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jestli se alespoň trochu zajímáte o světové dění, určitě vám něco říká uskupení Islámský stát operující na Blízkém východě a ovládající území větší než jsou Britské ostrovy. Tato teroristická organizace vznikla před více než rokem a krom své krutosti se vyznačuje také používáním moderních technologií, sociálních sítí a celkovou technologickou gramotností.

Svědčí o tom i článek z úterního vydání britského deníků The Independent, podle kterého Islámský stát vyvinul vlastní mobilní aplikaci pro Android. Slouží především k šíření propagandistických textů, fotek, videoreportáží a dokonce nabízí i streamování vlastního rádia al-Bayan Radio.

Aplikace ale z pochopitelných důvodů není k dispozici v běžném distribučním kanálu a v Obchodu Play ji nenajdete. Stoupenci si ji musí stáhnout z neověřeného zdroje a ručně ji do mobilu nainstalovat. Aplikace však při instalaci žádá o podezřele mnoho povolení a i kdybyste ji našli a chtěli jen ze zvědavosti vyzkoušet, rozhodně vám to žádný bezpečnostní expert nedoporučí.

 

Hlavním důvodem pro tvorbu vlastní aplikace je podle britského listu cenzura západních sociálních sítí. Twitter se stal doslova druhým bitevním polem, když neúnavně mazal jeden propagandistický příspěvek za druhým a dokonce se odhodlal i k blokaci některých účtů.

Na závěr jen zmíním, že nejde zdaleka o první podobný vývojářský pokus Islámského státu. Právě kvůli výše zmíněným bojům s Twitterem se organizace rozhodla pro vytvoření vlastní sociální sítě Khalefabook. Amatérský projekt byl ale ukončen chvíli po jeho spuštění.

Šedou barvou je vyznačeno území ovládané ISIS Zdroj: BlueHypercane761 – Vlastní dílow

Zdroj: The Independent

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku