Hlavní navigace

Milion zákazníků získal sedmkrát rychleji, než chtěl. Operátor Iliad pobláznil Itálii

19. 7. 2018

Sdílet

Zdroj: ponce_photography / Pixabay

Čtvrtý italský operátor Iliad odstartoval teprve před 50 dny, ale už nabral první milion zákazníků. Firma přitom této mety chtěla dosáhnout do jednoho roku. Iliardu se tak podařilo zopakovat raketový start francouzského Free Mobilu (patřícího stejnému majiteli), který v roce 2012 tři měsíce po spuštění nalákal 2,6 milionu zákazníků.

Free Mobile už je dnes v zemi galského kohouta zavedenou značkou a více než 13 miliony zákazníky se dotáhl na tržní trojku Bouygues Telecom. Orange a SFR jsou dvakrát silnější. Italský mobilní trh je ještě větší, v zemi je přes 90 milionů aktivních SIM, které jsou rovnoměrně rozložené mezi Wind 3, TIM a Vodafone. Před Iliadem je tak ještě spoustu práce.

https://twitter.com/GroupeIliad/status/1019614900312838145

Zákazníky zatím láká nižšími cenami. Neomezené volání a SMS a k tomu 30 GB dat má za 6 eur (155 Kč) měsíčně. Jde o dočasnou nabídku, která měla být dostupná jen pro prvních milion hlav, ale Iliad ji nakonec rozšíří mezi 200 000 dalších zájemců. Pak by měl zdražit.

TIP: Před pěti lety přišla mobilní revoluce. Operátoři, chceme další (komentář)

Konkurenční Vodafone nabízí neomezenku se 2 GB za 10 eur. TIM za 15 eur nabídne k neomezenému hlasovému tarifu 5 GB. Jen Wind 3 dokázal na nástup nové konkurence zareagovat, když za 10 eur nabídne neomezené volání, 100 SMS a 10 GB dat. Iliad má ale pořád prostor ke zdražení, aniž by „klesl“ na úroveň svých rivalů.

TIP: 10 GB za 500 Kč? Jde to. Který z operátorů má nejlepší tarif na data?

V Česku se sice o čtvrtém operátorovi stále mluví a Nordic Telecom by se jim chtěl stát, ale italský ani francouzský scénář se u nás opakovat nemůže. Tamní operátoři totiž mají dostupné frekvence, se kterými mohou vybudovali nezávislé 2G a 4G sítě. To u nás není možné. Příští rok se sice vydraží pásmo 700 MHz, ale to už pro 2G neposlouží a nový operátor bude závislý na velkoobchodní nabídce některého ze stávající trojky. A nabízet služby bez GSM by bylo i v následujících letech sebevražda.

Byl pro vás článek přínosný?