Hlavní navigace

iTunes Store přestane podporovat první Apple TV, Windows XP a Vista

26. 2. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce
Apple se pustil do předběžného jarního úklidu.

Pakliže pro nakupování obsahu používáte iTunes Store, mějte na paměti, že Apple podle nového dokumentu ukončí přístup k tomuto obchodu z některých starších platforem. Firma uvádí, že se tak stane 25. května 2018, kdy budou implementovány určité bezpečnostní funkce, jež způsobí nekompatibilitu se staršími platformami. Tato změna ale nepostihne mnoho lidí, neboť se bavíme o opravdu starých platformách. Konkrétně půjde Apple TV první generace, kterou jablečný podnik začal prodávat začátkem roku 2007, tj. před více než 10 roky. Tuto platformu sám přestal podporovat 8. září 2015. Po takovém datu ve světě Applu především nelze požádat o servis.

Kterým produktům skončil životní cyklus, prozrazuje kompletní seznam na webu Applu.

Končí i Vista a Ikspéčka

Samotná zařízení ovšem mohou doteď fungovat. Uvedeným krokem budou vyřazena ze smysluplného provozu. Podobně nebude iTunes Store dostupný na počítačích s Windows XP nebo Windows Vista. To považuji za marginální problém, neboť oba systémy již byly Microsoftem odepsány a jejich podíly jsou dnes minimální.

Ikspéčka přežívají v některých počítačích ve větší míře, ale zpravidla se nejedná o vyspělejší země. Windows Vista není podporován od 11. dubna 2017, zatímco Windows XP není podporován dokonce již od 8. dubna 2014. Samotný iTunes smíte na těchto zařízeních používat i po výše uvedeném letošním termínu, aktualizace programu však možná nebude a nedostanete se tak ani k digitálnímu obchodu.

iTunes Store iTunes Store

Zakoupené produkty si od květnového data budete moct znovu stáhnout na zařízeních s Windows 7 a novějšími verzemi systému (eventuálně na jiných podporovaných platformách). Navíc lze předpokládat, že iTunes primárně používají ti, kdo vlastní iPhone nebo iPad. Pokud si někdo takové zařízení zakoupí, patrně ho nepoužívá s dekádou starým počítačem.

Byl pro vás článek přínosný?