Hlavní navigace

Ivo Lukačovič prodal firmu, která pro Seznam tvoří 3D mapy

28. 6. 2019

Sdílet


Zakladatel Seznamu Ivo Lukačovič včera na svém Twitteru oznámil, že prodal společnost Melown Technologies. K obchodu došlo tento měsíc a jak si všimli na Lupě, jediným akcionářem je teď podle obchodního rejstříku švýcarská společnost Leica Geosystems.

Leica Geosystems vznikla v roce 1990 zformováním několik menších společností zabývajících se geodézií. Tehdy byla jednou ze čtyř nezávislých firem spadajících pod Leica Group. Ty další se zabývaly výrobou a vývojem fotoaparátů a objektivů, mikroskopů a zdravotnických zařízení. V roce 2005 Leicu Geosystems koupil švédský Hexagon, který se rovněž zabývá technologiemi pro měření.

TIP: Mapy.cz vám ve 3D ukážou, na jak zabijáckou sjezdovku se pouštíte

Čerstvá akvizice ideálně doplní portfolio Hexagonu. Lukačovič se současným spoluředitelem Seznamu Ondřejem Procházkou založili Melown v roce 2011 a jejich cílem bylo vytvořit software pro měření a průzkum zemského povrchu, rekonstrukci dat do 3D modelů a následnou vizualizaci na internetu. Jejich nejvýznamnějším zákazníkem byl Seznam, pro nějž tvořili 3D mapy. Jestli bude spolupráce Mapy.cz a Melownu fungovat i nadále, to zatím nevíme.

PS: Lukačovič vlastnil Melown skrz kyperskou společnost Helifreak. stejně jako Seznam a Windyty (meteomapa Windy.com).

Byl pro vás článek přínosný?