Hlavní navigace

Jak bude vypadat iPhone 5? Dvoujádro, 1 GB RAM…

27. 9. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zdroj blízké magazínu 9to5mac potvrdily, jak na tom bude iPhone 5 po hardwarové stránce. Sice jsou to stále spíše „lepší spekulace“, ale dost by nás překvapilo, kdyby byl nový iPhone jiný.

Mluví se o dvoujádrovém procesoru Apple A5, který už používá iPad 2. Na rozdíl od něj ale dostane dvojnásobnou nálož operační paměti, rovnou 1 GB. Tím se Apple papírově dostane na úroveň androidích top modelů. Zadní kamera dostane 8Mpx rozlišení a hlavně senzor se zadním podsvícením, jako už má také iPhone 4. Nepřekvapil by záznam videa v 1080p, byť se o tom v původní zprávě nehovoří. Obecně by foťák měl znovu srazit rozdíly mezi fotomobily a levnými digikompakty.

Hlavní novinkou by mohl být čip Qualcomm Gobi, který umí pracovat v našich 3G sítích (UMTS-FDD) i CDMA (CDMA2000 1xEV-DO). Tím by Apple zabil dvě mouchy jednou ranou a mohly by začít prodávat stejný iPhone všude a najednou. Jestli Apple úplně vynechá slot pro SIM karty nebo zda nabídne také NFC, si budeme muset počkat až do oznámení, které přijde za týden (4. října v 19.00 SEČ). Už je to potvrzeno samotným Applem.

Apple Assistant
Všimněte si ikonky mikrofonu

Hlavní softwarovou bombou má být funkce Assistant – hlasové ovládání a diktování. Snad bude k dispozici i v češtině. Google už v Androidu dokáže převést češtinu na text (ovládání u nás zatím nespustil) a Microsoft umí taktéž obojí, ale jen ve světových jazycích. Tato funkce prý vyžaduje vyšší výkon a RAM, proto nemá být dostupná pro starších zařízení s iOS. (Spíš si myslím, že je to politické rozhodnutí, aby lidé měli důvod přejít z iPhonu 4.) Hlasové ovládání bude „příští velká věc“. Zapomeňte na starý způsob, kdy jste nejdříve povely namluvili sami. Teď se bude rozpoznávat a učit za běhu, i když to z počátku nebude tak přesné.

Zdroj: 9to5mac

Byl pro vás článek přínosný?