Hlavní navigace

Jak bude vypadat nové Bluetooth? Vyšší rychlosti, větší dosah a propojení do mesh sítí

12. 11. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Konsorcium Bluetooth Special Interest Group (SIG) naznačilo, co se modrozubka naučí příští rok. Nová verze Bluetooth půjde ještě více naproti internetu věcí, má propojit domácnosti, průmyslové produkty a sloužit k navigaci.

Bluetooth se dnes dělí do tří větví. Nad základem (core) stojí specifikace High Speed (HS) s teoretickou propustností až 24 Mb/s. Druhou je Enhanced Data Rate (EDR) s rychlostí až 3 Mb/s a se zaměřením na přenos hlasu. Poslední Low Energy (LE, někdy označeno jako Smart) zůstává u základní rychlosti 1 Mb/s, ale předností je kratší latence, rychlejší párování a zlomková spotřeba, to vše při dosahu až 100 metrů.

Bluetooth bude v roce 2016 rychlejší a s větším dosahem
Bluetooth bude v roce 2016 rychlejší a s větším dosahem

SIG mluví o vylepšení Smart (LE) větve. Ta přinese až čtyřnásobný dosah sítě a dvojnásobné rychlosti při zachování stejné spotřeby. Hlavní novinkou je ovšem zapojení zařízení do mesh sítí. Tato typologie bude fungovat jako dnešní internet.

Jedno zařízení nebude muset komunikovat s druhým přímo, ale přes prostředníky, kteří jsou v dosahu. Ti data přesměrují na správné místo. Se zvýšeným dosahem a rozšířením Bluetooth beaconů na veřejnosti budou sítě vhodné i pro indoor navigaci, když GPS ztratí signál.

 

Zdroj: Bluetooth

Byl pro vás článek přínosný?