Hlavní navigace

Jak FBI prolomila ochranu iPhonu střelce ze San Bernardina? Za necelý milion dolarů jí pomohla soukromá společnost

19. 4. 2021

Sdílet

Zdroj: Apple / Cnews.cz
V prosinci roku 2015 došlo v kalifornském San Bernardinu k útoku, při kterém dva střelci zabili 14 lidí. Následně je zastřelili policisté. Za útokem stáli Syed Rizwan Farook a jeho manželka. FBI chtěla zjistit více informací z útočníkova iPhonu, jenže ten byl chráněn pinem.

Farookův iPhone 5C mohl obsahovat důležité informace, jenže pokud by došlo k deseti nesprávným zadáním pinu, iPhone by všechna data vymazal. Soud nařídil Applu, aby zabezpečení obešel, jenže ten to odmítl. FBI chtěla úpravu firmwaru, aby šlo heslo zkoušet bez omezení počtu pokusů. V podstatě vytvoření a nahrání jiné verze iOS.

Tim Cook se vůči tomu vymezil. Podle něj by šlo o nebezpečný precedens, který by šlo následně zneužívat. Novější iPhony již mají lepší ochranu přímo v hardwaru zařízení, ale iPhone 5C šlo ještě teoreticky odemknout zmíněným způsobem. FBI ale za pár měsíců oznámila, že se k datům dostala. Nesdělila však, jak se jí to povedlo. Některé mediální domy tajnou službu zažalovaly a chtěly, aby způsob získání dat odhalila.

Velká záhada ale zůstala tajemstvím pět let. Spekulovalo se o izraelské firmě Cellebrite, která to tehdy odmítla komentovat. Také mohlo jít o zkopírování NAND pamětí a zkoušení hesel hrubou silou po deseti pokusech na každém čipu, což opět u novějších iPhonů již nelze.

alt="Apple nepomůže FBI s odemčením iPhonu" border="0">

Nyní se ukázalo, že FBI pomohla soukromá australská firma Azimuth Security. Ta nyní již patří pod společnost L3Harris, jež se zabývá letectvím a obranným průmyslem. Zakladatel Azimuthu Mark Dowd měl objevit chybu v předřazeném open-source modulu od Mozilly, který Apple používá pro připojení příslušenství přes port Lightning.

Následovalo využití dalších dvou známých exploitů až k získání úplné kontroly na procesorem v iPhonu. Tím zabránily výmazu dat a mohli začít hádat kombinaci. Mozilla uvedený exploit opravila asi dva měsíce poté, ale o tomto prolomení zřejmě nevěděla.

Ředitel FBI James Comey později uvedl, že cena za prolomení byla vyšší, než kolik si on v FBI vydělá do konce své služby. Reuters to spočítal na 1,3 milionu dolarů. Později senátorka Dianne Feinstein oznámila, že FBI za prolomení ochrany zaplatila 900 000 dolarů, pouze nesdělila komu.

zdroj: Techspot

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.