Hlavní navigace

Jak investovat do zlata? Hlídejte si cenu za zlaté slitky!

Zdroj: Depositphotos

Jak ušetřit na investici do zlata? Základem je výběr správného produktu, a hlavně porovnání ceny. Za stejný slitek totiž můžete v některých případech přeplatit až tisíce korun, což rozhodně není nic dobrého pro investování. Na co si dát pozor, odkud zlaté slitky pochází a jak velký může být rozdíl v ceně? To se dozvíte v tomto článku.

Komerční sdělení
2. 12. 2021

Sdílet

Víte, odkud pochází zlaté slitky?

Možná při nákupu zlatých slitků úplně nepřemýšlíte o jejich původu, ale pro další informace v článku je dobré zmínit, že žádná česká mincovna investiční zlato ve formě zlatých cihel nevyrábí. Mezi producenty světově uznávaných zlatých cihliček nepatří ani žádná slovenská mincovna. Většina slitků dostupných na českém trhu tak pochází od švýcarských producentů. Kvalita zlata je na velmi vysoké úrovni a v zásadě je dostupné i za dobrou cenu. Jenže právě nutnost dovozu a nákupu ze zahraničí mírně limituje nabídku investičních slitků, což může zvýrazňovat rozdíly mezi nabídkou jednotlivých prodejců.

Jak velké mohou být rozdíly v cenách za zlaté slitky

Prvním krokem při nákupu investičního cenného kovu je kontrola, jaká je aktuální cena zlata na burze. Jenže za tuto cenu si zlato nekoupíte. Prodejní ceny jsou o něco vyšší. Různí prodejci přitom mohou nabízet stejný slitek ze shodné rafinérie až s rozdílem 10 % z ceny. A to může znamenat i to, že takové zlato je o stovky až tisíce korun dražší. Tak velké rozdíly by neměly být běžné, ale bohužel se to tak děje, takže je potřeba dávat dobrý pozor, u koho a za kolik investiční zlato nakupujete.

„Slitek ze stejné rafinérie, stejné hmotnosti a stejné ryzosti by měl mít ve stejné prodejní lokalitě i stejnou prodejní cenu,“ říká Pavel Trtík z e-shopu zlate-mince.cz. V praxi to tak ale příliš nefunguje, na což mohou doplatit nezkušení investoři, kteří si ceny investičního zlata neporovnají.

Pečlivý výběr nejvýhodnější investice

Když kupujete nový spotřebič či cokoliv o trochu dražšího, většinou si dáte práci s prohledáním dostupných nabídek a porovnáním cen za daný předmět u více prodejců. Tak proč by to při investování do zlata mělo být jinak? Základem je totiž objevit takové investiční zlato, které je za nejlepší cenu. To v praxi znamená věnovat několik minut vyhledávání a pečlivě si porovnat nejenom uvedenou prodejní cenu u konkrétního slitku, ale také to, jestli se jedná o prověřený a osvědčený internetový obchod, kde máte záruku kvality a dobrého servisu.

Co si dále ověřit u zlatých slitků?

Investiční zlato má své důležité náležitosti, kterým je potřeba věnovat pozornost při výběru. Nenechte se tak vést pouze tím, kde pro vás mají nejlepší cenu, ale sledujte také to, jestli je produkt kvalitní. V případě zlatých slitků to znamená, že by k nim měl být dodáván certifikát a každý slitek na sobě nese specifické číselné označení. Od solidních prodejců nakoupíte pouze takové slitky, které jsou zabaleny v bezpečnostním obalu.

Zlato nakoupíte na internetu i v kamenných prodejnách

A kde vlastně investiční zlato nakoupíte? Existují celé specializované internetové obchody, kde najdete výběr různých zlatých slitků od více rafinérií s rozdílnými hmotnostmi. Snadno si tak můžete vybrat to, co zrovna pro své investování potřebujete. Problémem není ani samotné obchodování přes internet, protože každý balíček se zlatými slitky je dostatečně pojištěn a diskrétně zabalen. Stále je však populární i nakupování v kamenných obchodech. Zde si zlato rovnou odnesete a máte vyřešeno. Na druhou stranu díky možnosti objednání slitků přes internet je možné začít s investováním do zlata víceméně za pár minut, takže už nemáte co více odkládat.