Hlavní navigace

Jak jsme upgradovali starý počítač. Značka: hlavně levně (blog)

11. 1. 2020

Sdílet

Před časem jsem provedl upgrade jednoho staršího a neudržovaného počítače, a protože se u takové operace vždy najde nějaký problém, tak se s tím podělím v rámci blogového přípěvku. Cílem byl svižný stroj, ovšem s minimalizováním ceny a místo Windows Vista do něj měly přijít Desítky. Není potřeba, aby zvládal hry, což celý upgrade zjednodušuje, ale do budoucna by měl mít ještě rezervy. Volba padla na Ryzen

Ve staré skříni značky Eurocase se nacházela základní deska, která už měla sloty pro karty PCIe, ani nechyběly porty SATA. Jenže procesor už nebylo možné příliš vylepšit a zadání znělo, že po upgradu má počítač ještě dlouho sloužit. Deska samotná není drahá, takže jsem se nesnažil ji za každou cenu zachovat. Volba padla na novou základní desku ASrock B450M Pro4 s čipsetem od AMD a čtyřjádrový Ryzen 3 2200G. K tomu 16 GB operační paměti DDR4. Nevhodný byl i zdroj (který navíc nebyl již úplně v pořádku). Volba padla na Seasonic M12II-520 EVO (80 Bronze) s odpojitelnou kabeláží. V rámci úspory jsem ale ponechal skříň, neboť i nové komponenty se do bez problémů vešly. A protože se na počítači nebudou hrát nové hry, nebude se ani příliš zahřívat a vlastně se úplně obejde bez dedikované grafické karty. Ta integrovaná v procesoru totiž poskytne vyšší výkon, než původní samostatná.

Deska, procesor, paměti…
Deska, procesor, paměti…
a pěkně pospolu s díly, které v počítači zůstávají
a pěkně pospolu s díly, které v počítači zůstávají

Instalace počítače je jednoduchá záležitost, kterou e-shopy poskytují skoro zadarmo. Pokud si ale koupíte jen pár dílů a jako zbytek chcete použít ty vaše původní, takový počítač vám zadarmo žádný obchod nesloží.

Nicméně není to velký problém a za hodinku bylo hotovo. Z původního počítače zůtaly dva postarší plotnové disky, každý s kapacitou 500 GB. Oba jsem po přezkoušení na vadné sektory využil jako místo pro data – počítač budou používat dva lidé a každý tak bude mít svůj disk.

Upgrade PC AMD Ryzen 2019 obr8

Na systém jsme ale použili SSD. Jde o 256GB Samsung 970 EVO ve formátu 2,5", neboť tento disk si majitel pořídil před časem do původního počítače. Už jej ale nestihl nainstalovat. A měnit jej za výkonnější M.2 nedávalo finanční smysl. Hardware přišel na 7319 Kč a staré díly půjdou za nějakou kačku ještě prodat.

Jak ušetřit na Windows (a přidělat si práci)

Změna z Windows Vista na Windows 10 se snahou ušetřit trochu zkomplikovala. Visty jako takové upgradovat na Desítky nejdou, ale Windows 7 stále ano. A koupě Windows 7 vyjde podstatně levněji. Jenže se ukázalo, že AMD Ryzen 3 2200G (Rave Ridge) není s Windows 7 kompatibilní. Respektive nejde nainstalovat. Ocitli jsme se ve slepé uličce.

Upgrade PC AMD Ryzen 2019 obr9 Bordel ve skříni lze vyvázat lépe. A nebo jen schovat za bočnici.

Provést instalaci na staré konfiguraci také nešlo, ale pomohl trik, kdy jsme nainstalovali rovnou Windows 10 a použili klíč k Windows 7. Jenže tohle pořád nešlo, pomohl až další trik, kdy jsme klíč zadali až zpětně po instalaci. Při tomto postupu se zadařilo a výsledkem jsou aktivované Windows 10.

Hotový počítač zvenku nevypadá nic moc, ale vše funguje, bylo to levné a není problém jej v budoucnu dále rozšířit. Třeba přidat herní grafickou kartu a případně to celé osadit do pořádné větrané skříně.

Poznámka: upgrade proběhl v létě, takže omluvte menší aktuálnost některých komponent.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.