Hlavní navigace

Jak může levný netbook za dva roky zestárnout o deset let (test)

26. 5. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ochozený Aspire One D257, software a zpracování po dvou letech

Jak může vypadat levný netbook dva roky od koupě, pokud jej neudržujete a příliš hezky se k němu nechováte? Podíváme se dneska krátce na Acer Aspire One D257-1Cws. Kamarádka mi jej před časem zapůjčila, přes víkend jsem jej zapnul a podíval se na něj okem recenzenta. Ačkoli jsem čekal, že bude systém velmi pomalý, některá čísla mě absolutně šokovala.

Acer Aspire One D257 po dvou letech
Acer Aspire One D257 po dvou letech

Dnešní článek není objektivní retro-recenzí staršího stroje, spíše subjektivním pohledem na to, jak věci mohou vypadat. V žádném případě nechceme a nemůžeme obviňovat netbook Aceru. Jde tu spíše o charakter velmi levného přístroje, který vyráběla i řada jiných výrobců, ve spojení se špatnou údržbou.

Specifikace

Máme před sebou zmíněný Acer Aspire One D257, standardní 10,1" netbook, jeden z nejlevnějších modelů první poloviny roku 2012.

Acer Aspire One D257-1Cws bílá/stříbrná

  • datum původní instalace systému: 11. 3. 2012 (podle systeminfo.exe)
  • Microsoft Windows 7 Starter 32-bit
  • Intel Atom N435 (1× 1,33 GHz)
  • 1 GB DDR3 1333 MHz
  • Intel GMA 3150
  • 250GB 5400ot./min pevný disk
  • 10,1" lesklý TN displej, 1024 × 600 px

Můžete si říkat, že kdokoli soudný si kupoval netbook s dvoujádrovým Atomem N570. Je nezbytné si ale uvědomit, že netbooky jsou/byly na spodním cenovém okraji nabídky notebooků a cena u nich byla absolutním argumentem. Proto je i pár set ušetřených korun pro široký trh laické veřejnosti zásadnější než neviditelný parametr jednoho čipu.

Acer Aspire One D257 po dvou letech

Software

Systém má barevné schéma přepnuté na Windows Classic, tedy Win2000 a starší. Plocha je plná ikon, převážně samotných souborů. Asi 50 GB obsahu jsem se zbavil, abych trochu uvolnil pevný disk. Při startu systému se spouští mimojiné Skype a ICQ. Nainstalovány jsou také hned dva antivirové programy, Microsoft Security Essentials a McAfee Internet Security. Prohlížeče (Firefox a Chrome) naštěstí nejsou nijak zatíženy různými toolbary, jak to možná někdo znáte od starších příbuzných s Internet Explorerem.

Před jakýmkoli testem jsem po startu systému nechal počítač alespoň 20 min stát pro stabilizaci. Všechny testy proběhly v režimu Vysoký výkon, včetně testu výdrže na baterii – i tak měl ale přístroj co dělat.

Acer Aspire One D257 po dvou letech
Acer Aspire One D257 po dvou letech

Zpracování – vnější hardware

Co se zpracování týče, určitě se na něm zub času a zacházení podepsaly dost nepříjemně. Základna díky malým rozměrům drží bez velkého prohýbání, slícování však není nejlepší a slyšíme praskání. Klouby víka displeje jsou poněkud vyviklané a při třesu notebooku také popraskávají. Stříbrná barva z rohů opěrek je trochu oprýskaná. Netbook také v průběhu užívání utrpěl polití klávesnice tekutým karamelem. Ten naštěstí zasáhl jen klávesnici, a tak stačilo z eBay objednat novou a vyměnit.

Navzdory extrémně úspornému procesoru se dovedla spodní strana i levá opěrka v zátěži celkem značně zahřát. Ventilátor si však udržoval přijatelně nízké otáčky – u starších notebooků jsme přitom často zvyklí na zanesení prachem a následné zvyšování hluku. Seek pevného disku nebyl příliš hlasitý.

Pojďme se podívat na pár výsledků různých měření – jak je na tom výkon netbooku?

Měření výkonu, časy běžných úloh

Zkusil jsem projet několik základních benchmarků a také jsem si změřil čas běžně prováděných úkonů. Aby bylo vidět srovnání, stejné metodice jsem podrobil i Acer Aspire E1-532. Jde o levný 15,6" notebook za pouhých 11 990 Kč vč. DPH, s ořezaným dvoujádrovým Pentiem na 1,7 GHz, integrovanou grafikou a 5400ot./min diskem – nejpomalejší přístroj, jaký jsem doma momentálně našel. Recenzi si můžete přečíst zde:

Restart počítače

Na notebooku jsem povypínal všechny programy a z ustáleného stavu jsem ho dal restartovat, současně jsem stiskl stopky. Po opětovném startu systému jsem co nejrychleji zapnul prázdné okno Google Chrome a přešel na titulku Cnews.cz. Po načtení všech elementů na stránce jsem zaznamenal čas.

  • Acer Aspire One D257: 3:40 min
  • Acer Aspire E1-532: 1:18 min

Starému netbooku vše trvalo téměř třikrát déle než levnému 15,6" Aspiru, a to pracoval velký notebook v přibližně trojnásobném rozlišení displeje.

Kopírování a instalace

Připojil jsem externí pevný disk, počkal jsem, až se načte a poté jsem z něj dal kopírovat testovací sadu na interní disk notebooku. Z testovací sady jsem dal instalovat 3DMark 06. Vše jsem stopoval zvlášť.

Připojení externího disku přes načtení ovladače až k nabídce

  • Acer Aspire One D257: 86 s
  • Acer Aspire E1-532: 17 s

Tento výsledek berte s rezervou – je možné, že se na rychlé instalaci ovladače podepsala jiná výbava systému Windows 8.1 oproti Windows 7.

Kopírování testovacího balíku

  • Acer Aspire One D257: 27:08 min
  • Acer Aspire E1-532: 5:27 min

Acer Aspire One D257 po dvou letech

Opět masivní rozdíl je způsoben více faktory. Zaprvé má netbook pomalý disk i jeho řadič a zadruhé má mnohem pomalejší procesor a málo RAM, což se mohlo podepsat na antivirové kontrole příchozích souborů. Zatřetí jsem u notebooku disk záměrně zapojil do USB 3.0, abych ilustroval rozdíl mezi generacemi. Verze USB se však na rychlosti přenosu neprojevila tak výrazně, protože se kopírovalo velké množství menších souborů.

Instalace 3DMarku 06

  • Acer Aspire One D257: 6:53 min
  • Acer Aspire E1-532: 3:19 min

Výkon procesoru

Měřil jsem pomocí benchmarku x264 HD Benchmark v3.0, který zkoumá rychlost převodu 720p videa. Zaznamenával jsem průměr rychlostí ze druhého průchodu.

  • Acer Aspire One D257 (Atom N435): 1,32 fps
  • Acer Aspire E1-532 (Pentium 3556U): 8,48 fps
  • MSI GT70 (Core i7-4800MQ): 39,02 fps

Rozdíl mezi procesory je více než šestinásobný. Záměrně uvádím pro srovnání i Core i7-4800MQ, aby bylo jasné, že Pentium 3556U v Aspiru E1 rozhodně není obzvláště bleskový procesor.

Výkon pevného disku a počítače celkově

Z obrázků vidíte, že oproti průměrně pomalému disku v Aspiru E1 je na tom 250GB model v netbooku s rychlostmi ještě o mnoho hůře. Dalším testem je PCMark Vantage, kde jsou vidět opravdu propastné rozdíly.

Acer Aspire One D257 po dvou letech
Acer Aspire One D257 po dvou letech

Acer Aspire One D257 po dvou letech
Acer Aspire E1-532

Acer Aspire One D257 po dvou letech
Acer Aspire One D257 po dvou letech

Acer Aspire One D257 po dvou letech
Acer Aspire E1-532

 

Herní výkon

Přikládám screenshoty z 3DMarku 06. Atom nikdy nebyl herní platformou, ani se nesnažil tak tvářit. Přesto se našli lidé, kteří si koupili netbook s předsevzetím, že na něm budou hrát hry. Jak obrázky výmluvně ukazují – netbook na hry opravdu není, ani na ty starší. Aspire E1 rovněž není herní notebook, přesto je rozdíl jasný.

Acer Aspire One D257 po dvou letechAcer Aspire One D257 po dvou letech

 

 

Závěr: netbooky stárnou světelnou rychlostí

Netbooky nejsou špatné, ale stárnou ze všeho nejrychleji

Všichni ví, že jsou netbooky pomalé, tedy alespoň ty starší. Smyslem článku nebylo ani tak hanit kategorii netbooků jako takovou, jako spíše ukázat, jak na tom třeba za necelé dva roky můžete být, pokud dnes náhodně koupíte nejlevnější netbook na trhu. Nebo ostatně třeba tablet či telefon – na ty toto platí v jisté míře také.

Acer Aspire One D257 po dvou letech
Acer Aspire One D257 po dvou letech

Rozdíl mezi základním Atomem a běžným levným úsporným Pentiem v dnešním notebooku může být ohromný. Nové Atomy s architekturou Silvermont (Z3740 apod.) posunuly laťku o poznání výše, ale je třeba se mít na pozoru, protože nadále v prodeji je i starší generace.

Nejen pomalý hardware a stáří, ale i údržba je důležitá

Na školách se studenti učí, jak napsat svou první webovou stránku, základy programování, kdo vynalezl Internet či jaký je rozdíl mezi bitmapovou a vektorovou grafikou. Praktické dovednosti typu: „jaký antivirus si nainstalovat a jak si na počítači udržovat pořádek“, případně „jaké notebooky nekupovat a jak se k nim nechovat“ však na základních a středních školách moc nenajdete.

Po dvou letech je systém malého Aspiru One zanešený dvěma antiviry a spoustou neuspořádaných programů a souborů, navíc je systém sám o sobě na sklonku života. Nechme stranou, že Windows 7 se na netbook nehodí, spíše jde o to, že přeinstalování systému by mohlo leckerý problém vyřešit a počítač značně osvěžit. A když ne přeinstalování, tak aspoň neinstalování a nekopírování zbytečných položek na pomalý přístroj. Náš netbook byl ještě relativně čistý od bloatwaru a adwaru a nenašel jsem žádné viry, situace ale může být o poznání horší.

Acer Aspire One D257 po dvou letech
Acer Aspire One D257 po dvou letech

Co s tím?

Některé věci nevyřešíte. Nejvíce stroj zabíjí jednojádrová verze procesoru. O fous dražší byla tehdy varianta netbooku s dvoujádrovým Atomem N570, a to už by byla jiná káva.

Nicméně pořád jde z některé e-aukce za pár korun koupit levnou RAM a s pomocí videonávodů na YouTube doplnit žalostný 1 GB. I přes extrémně pomalý procesor je tu velkou brzdou pevný disk. Asi není ekonomicky rozumné kupovat drahé SSD do rozkládajícího se netbooku, je ale jisté, že by mu to výkonově velmi pomohlo. Však dnešní tablety s Atomem mají eMMC úložiště a jsou mnohem svižnější (a nejen díky novému Atomu).

A v první řadě je potřeba přeinstalovat systém a udržovat jej čistý. Ideální by byla výměna za Windows XP nebo možná Windows 8.1, v úvahu rozhodně připadají i nenáročné distribuce Linuxu.

U mnoha starších notebooků také pomůže rozšroubování a vyčištění od prachu – sníží se teploty, zrychlí se procesor i grafická karta, sníží se hluk i tendence k poruchám.

Pokud by byl zájem, možná vyjde i pokračování článku s netbookem po softwarové ozdravné kúře.

Byl pro vás článek přínosný?