Hlavní navigace

Jak na bloatware v notebooku

29. 12. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Bloatware - co to je a jak to může vypadat

Bloatware. Toto slovo má víc významů, v první řadě jej ale většina lidí zná jako nechtěný či zbytečný software, který dostanete předinstalovaný na nově koupeném počítači, případně který chytíte s instalací něčeho jiného. Spousta ikon, spousta programů při spuštění počítače, a také znatelné zpomalení všeho, zmatek a zbytečně zabrané místo. I nějak takto může vypadat plocha po prvním spuštění systému:

Abych neukazoval jen ilustrační obrázky z Windows Vista, podíváme se na jeden konkrétní příklad. Tím bude Dell Inspiron 14z, tenký 14" notebook, na který na ExtraNotebooku brzy vyjde recenze. Rovnou upozorňuji, že článek nemá sloužit jako kritika Dellu, dost podobně jsou na tom i jiní výrobci, toto je jen příklad. Faktem ale je, že zrovna Dell neinstaluje do svých notebooků, zvláště do spotřebitelských modelů jako je Inspiron, zrovna čisté Windows. Tohle je screenshot plochy po prvním spuštění počítače:

Jak vidíte, na ploše máte dvě miniaplikace, Řadu ikon Dell Stage, které spouští několik málo multimediálních prohlížečů a nástrojů a jinak vás přesměrovávají třeba do složky s dokumenty. Užitečné? Pro někoho možná. Já mám třeba radši klasický průzkumník Windows, plochu a nabídku Start. Navíc aplikace zpomaluje start Windows a umí i znesnadňovat práci s hlavním panelem, na který v některých místech nekliknete. A samozřejmě vás bude občas žádat o aktualizaci.

Dál tu je miniaplikace s počasím. V notebooku s českým systémem prozíravě nastavená na Austin, Texas, a stupně Fahrenheita. To se ale dá přenastavit a řekl bych, že tu už využije širší řada vlastníků notebooku.

Potvrdil jsem aktualizaci a restartoval počítač:

Jak vidíte, o aktualizaci mě žádají další dva programy, na ploše je nová ikonka a hlásí se i antivirus McAfee.

Nero SyncUP je tu pro synchronizaci vašeho telefonu od Dellu (už to začíná smrdět) s PC a nabízí vám dokonce 2 GB online úložiště zdarma. Samozřejmě, program samotný zabírá skoro 500 MB na vašem disku, a takový Microsoft vám nabízí 25GB úložiště SkyDrive, takže asi většina z vás jásat nebude.

A pak je tu hvězda večera - antivirus McAfee, na který máte 60denní licenci. Kdo by to nebral, že? Někomu možná nemusí vyhovovat kvalitní antiviry zdarma, které vás neobtěžují, to už nechám na vás. Faktem ale je, že McAfee je zvláště v téhle nezařízené fázi nesmírně nepříjemným programem. Vidíte to okýnko? Nemá žádný křížek, nejde prostě nijak odmítnout nebo zavřít, rovnou počítá s tím, že si produkt chcete alespoň vyzkoušet. Běda, pokud ho sestřelíte přes správce zařízení, vyletí na vás bublina, že jste v nebezpečí před útoky z internetu.

Java není zrovna bloatware, používá ji řada programů a až na to, že se hlásí o aktualizaci až nepříjemně často, nebude vám vadit. I instalace oné aktualizace ale není zrovna nejčistší. Samozřejmě vám instalátor nabídne nějaký bonus, v tomto případě instalaci Ask Toolbaru, který vám opravdu k mnoha věcem nebude. Na tyto nabídky při instalaci různých programů si dávejte pozor, bývají občas docela důmyslně schované a nedáte-li si pozor, zjistíte, že najednou používáte jiný prohlížeč, domovskou stránku máte změněnou, nebo máte nainstalované velmi užitečné doplňky, které jste nechtěli.

Čistíme Dell Inspiron, srovnání rychlosti před a po

Podívejte se na nabídku programů k odinstalování (Start-Ovládací Panely-Odinstalovat program). Něco se vám hodí, něco ne, faktem je, že tu najdete spoustu věcí, které v čisté instalaci Windows nejsou.

Sledujte vydavatele softwaru. Obecně cokoli od Microsoftu nechte být. Také se hodí nesahat na věci od výrobce hardwaru, tedy nemazat věci od Intelu, AMD a Nvidie. Obecně nesahejte na ovladače. I když pozor, s některými balíky můžou přijít různé šikovné nástroje, a třeba nemusíte potřebovat celý balík ovladačů ke grafice od AMD. Display Driver potřebujete, Vision Engine Control Center či Catalyst cokoli ano, ale další položky už vám tolik užitku přinášet nemusí.

  • AccelerometerP11 je ovladač senzoru volného pádu, nechat být.
  • Adobe Air vám nejspíš k ničemu není, pokud nevyvíjíte webové aplikace. Odinstalovat.
  • Adobe Flash Player i Adobe Reader určitě využijete.
  • Dell DataSafe Local Backup můžete využít na zálohu a obnovu systému, není ale nezbytný.
  • Dell Stage a cokoli-Stage je právě ona masivní lišta na ploše, která se vám asi nebude hodit. Odinstalovat.
  • Jakékoli nástroje pro webkameru (WebCam, něco-Cam) mažte po uvážení, zda ji opravdu nevyužijete. Myslete na to, že onen nástroj na hovory přes Skype nepotřebujete.
  • McAfee Security Center osobně doporučuji rychle odinstalovat, tedy pokud jej náhodou opravdu nechcete používat.
  • Nero Update souvisí s aplikací SyncUP (popsal jsem výše) - nepotřebujete-li SyncUP, nepotřebujete nic a vše od Nera klidně smažte.
  • Panel nástrojů Bing je vyhledávací panel v Internet Explorer 7 a vyšším, nejspíš se bez něj obejdete, klidně jej zlikvidujte.
  • Roxio Creator zabírá i ve verzi Starter opravdu hodně místa na disku. Je to šikovná sada na vypalování a i nejrůznější úpravy audia a videa. Obávám se ale, že právě ona základní edice vás zase tak neoslní, takže radši odinstalovat.
  • Pokud jej nepoužíváte, odinstalujte i Skype.
  • Windows Live Essentials nejsou nezbytné, ale hodí se. Obsahují třeba Messenger nebo Movie Maker.
  • Zinio Reader je čtečka e-časopisů, mnozí se bez ní asi obejdete.

Ne vždy je nutné program odinstalovávat. Pokud si jej z nějakého důvodu chcete nechat na světlé zítřky, v jeho nastavení může být volba, aby se nespouštěl při startu PC (níže Dell Stage).

Pro důkladnější prozkoumání toho, co se vám spouští při startu Windows se podívejte do aplikace msconfig (Start-Hledat-msconfig) - toto je pohled už při "vyčištěném" systému.

Ve výsledku můžete odstraněním nepotřebných programů ušetřit i několik GB místa na disku, a co je ještě důležitější, zrychlit počítač. Pokud se vám při startu mají kontrolovat aktualizace dvaceti programů, nabíhá Dell Stage, McAfee a další, nebude to tak rychlé jako čistý systém.

Pro hrubou ilustraci přikládám měření časů restartu systému (obě měření jsem provedl čtyřikrát). Začátek je od kliknutí na "restartovat" po několikaminutové stabilizaci systému, konec měření je ve chvíli, kdy počítač nabootuje a kontrolka aktivity disku přestane svítit a už jen v klidu poblikává - tento bod se dá odečíst docela snadno.

Základní stav systému, samozřejmě se všemi aktualizacemi dávno nainstalovanými:
    1:39 min (průměr ze čtyř měření)

Po odebrání většiny sporných programů (kromě WLE 2011, webkamery a samozřejmě ovladače akcelerometru):
    1:24 min (průměr ze čtyř měření)

Ano, na notebooku, jak jej vybalíte z krabice, je nainstalovaná pěkná spousta nepotřebného softwaru. Nebojte se odinstalovat, co nepotřebujete. Počítač tím zrychlíte, uvolníte trochu kapacity disku a asi vše i trochu zpřehledníte. Na závěr ještě upozornění - obnovení továrního stavu ze zálohy při "čištění" nepomůže, na těchto záložních obrazech od výrobce bývá ten samý software.

Byl pro vás článek přínosný?