Hlavní navigace

Jak na více spuštěných instancí Windows Media Playeru

25. 2. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

V neděli vás nebudeme zatěžovat složitými návody, ani rozsáhlými úvahami. Ukážeme si pouze jednoduchý a zatraceně účinný trik, kterým Windows Media Player donutíte, aby šel spustit ve více než jedné instanci. Běžně když ho spustíte, můžete v něm třeba přehrávat muziku. Kdyby vás napadlo, že by bylo hezké se vedle toho koukat ještě třeba na video se ztišeným zvukem (pravděpodobně jde o video, kde zvuk není příliš důležitý), máte po srandě, protože něco takového vám Microsoft nedovolí. Dva Windows Media Playery přehrávající různý obsah vedle sebe mít nesmíte.

Když nám situaci nechce ulehčit Microsoft sám, najde si vlastní cestu obvykle komunita. A ona ji našla a bohudík se nebudete muset řídit nějakým ošidným a dlouhým návodem. Poděkovat můžete komusi se jménem Luke Payne. Ten pochází z Austrálie a jde o zkušeného programátora. Neváhal a vypustil do světa jednoduchý nástroj, který obsloužíte čistě s myší a bez hlubších znalostí o Windows. Přesto na sebe jako vždy přebíráte veškerou zodpovědnost. Když se něco zvrtne, autor programu za nic nemůže.

Předem vás musíme informovat, že tento nástroj podporuje pouze Windows Media Player 12 pod Windows 7. Ani ve Vistě se jím oficiálně nevypomůžete.

Aplikujte patch Multiple Windows Media Player

Zavítejte na web Luke Paynea, kde odkaz označený anglickým slovem download nenajdete. Trochu musíte zapátrat, stahování v tomto případě zahájíte klepnutím na Multiple Windows Media Player. Ze staženého archivu rozbalte na plochu maličký soubor a otevřete jej.

Prográmek vám nedává moc na výběr. Tlačítko Activate aplikuje patch, který povolí spustit více Windows Media Playerů současně. Jak naznačuje tlačítko hned vedle, cesta zpět existuje.

Pakliže budete chtít změny vrátit, můžete v programu vybrat Restore Backup a vše se vrátí do původního stavu. Windows Media Player pak ale opět nespustíte ve více než jedná instanci.

O úspěšném zavedení patche budete samozřejmě informováni.

Jak to funguje? Především skvěle

Více instancí se dá povolit relativně jednoduše, musíte si ovšem v editoru pitvat spouštěcí soubor přehrávače. Přeci jenom díky patchi stačí klepnout na jediné tlačítko. A uvedený postup funguje také v českých Windows s počeštěným Windows Media Playerem. Pak si můžete otevřít toliko instancí, kolik si situace žádá a kolik váš počítač zvládne. V modelovém příkladu se místo přerušení přehrávání nastaveného seznamu stop přehrajete čerstvě stažený multimediální obsah v nové instanci, kterou pak zavřete a vrátíte se k té původní a pokračujete v přehrávání tam, kde jste skončili.

Každý, kdo Windows Media Player používá, nástroj Multiple Windows Media Player jistě ocení.

Byl pro vás článek přínosný?