Hlavní navigace

Jak otočit video na počítači a smartphonu?

7. 5. 2020

Sdílet

Zdroj: shutterstock.com
K otočení videa ve Windows doporučujeme použít bezplatný Windows Movie Maker, vystačíte si však i s většinou přehrávačů. Na mobilním zařízení zpravidla stačí systémový editor. Pojďme se podívat na nejjednodušší metody a návody, a to včetně otočení videa o libovolný počet stupňů.

Ať už potřebujete z jakéhokoliv důvodu otočit video (například kvůli špatně pořízené videonahrávce) a uložit jej natrvalo, nabízí se vám hned několik možností. Většina moderních mobilních zařízení má přímo v systému zabudovaný editor, pomocí kterého můžete snímek otočit o libovolný počet stupňů, a navíc bez dodatečného enkódování. Na počítači s Windows ale budete potřebovat dodatečný software, protože nativní Media Player to bohužel neumí.

Jak otočit video na počítači?

Velké procento uživatelů Windows místo Media Playeru využívá jiný přehrávač, určitě tedy není od věci zkontrolovat, jestli nejdou videa otáčet v něm. Například velice populární VLC Media Player umí obrazovou stopu otočit o jakýkoliv náklon, a ještě k tomu pak upravené video i uložit (postup je však poněkud krkolomný). Jako jeden z mála bezplatných programů navíc umožňuje videa otáčet o libovolný počet stupňů. Návod, který je funkční na nejnovější verzi programu, vypadá následovně:

  1. Spusťte VLC, vyberte vlevo nahoře možnost Média, dále Otevřít soubor a vyberte video, které chcete otočit.
  2. Z nabídky nahoře zvolte Nástroje a následně Efekty a filtry.
  3. Dále vyberte Efekty videa -> Geometrie a zde zaškrtněte políčko Převést (pokud má být otočení videa o 90, 180 nebo 270 stupňů) nebo Otočit, pokud si úhel chcete vybrat (POZOR na oříznutí videa).
  4. Pro uložení videa vyberte Média -> Převést/Uložit, následně vyberte ono video a poté opět možnost Převést/Uložit.
  5. V řádku Profil klikněte na Upravit vybraný profil (šedý klíč).
  6. Zvolte Video kodek -> Filtry –> zaškrtnout Video transformation filter (druhá možnost zezdola).
  7. Dále Zvukový kodek -> zaškrtnout Zachovat původní zvukovou stopu -> Uložit.
  8. Vyberete cílovou složku a stisknete
  9. Tlačítkem Play v přehrávači následné začne konvertování, které u objemnějších videí může trvat skutečně dlouho.
VLC Media Player

Velmi užitečný program na otočení videa přímo od Microsoftu je zdarma dostupný Movie Maker 10. Po spuštění programu zvolte Create New Project -> Add Clip a zvolte video, které chcete otočit. Následně ho dvojklikem otevřete a pomocí tlačítka Rotate zvolte požadovaný úhel.  Nakonec stiskněte Save video, vyberte vámi požadovaný výstup a zvolte cílové místo pro uložení souboru.

Na soubory o menší velikosti klidně můžete využít alternativu v podobě webových stránek. Například velmi povedený je server videorotate.com.

Pokud vlastníte počítač či notebook od společnost Apple, Mac OS obsahuje přehrávač Qucktime Player, který videa umí lehce otočit. Stačí vybrat video a v horní liště pod položkou Úpravy najdete možnosti Otočení a Převrácení.

Jak otočit video v mobilu?

Na zařízení s Androidem doporučujeme využít aplikaci Google Photos (pokud ji váš telefon nemá předinstalovanou, stáhněte zdarma z Google Play), některé mobily to však zvládnou přímo v Galerii. Do Google Photos nahrajte svůj snímek a stiskem tlačítka Edit pod videem veprostřed se vám nabídne možnost Otočit. Po vybrání správného úhlu stačí video uložit.

Na telefonu iPhone spustíte v Galerii video, zvolíte Upravit a vpravo dole vyberete nástroj Otáčení videa. Zde můžete videa i různě naklánět, každopádně pro otočení vyberte ikonku v levém horním rohu obrazovky.  Po zvolení požadovaného úhlu možností Hotovo video uložíte.

Zdroje: howtogeek, technorms

Byl pro vás článek přínosný?