Hlavní navigace

Jak platit přes internet

3. 3. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Český přístup k nakupování na internetu je ale jen polovičatý. Rádi sice využíváme výhod virtuálních obchodů - nízké ceny a velký výběr - zároveň se ale nedokážeme oprostit od klasického, „kamenného" přístupu k nakupování. Víc než polovina Čechů si zboží nechává posílat na dobírku, čímž si za výhody zase připlatí. Další třetina zase platí převodem z účtu, který dodání zboží zpozdí o několik dní. Pouze zbývajících cca 15 procent používá šikovnější řešení.

Platby kartou na internetu

Plaťte kartou

Nejšikovnější a zároveň v Česku nejdostupnější je platba pomocí elektronické platební karty. Na rozdíl od dobírky je bez dalších poplatků, na rozdíl od převodu na účet je okamžitá. Sehnat takovou kartu není nejmenší problém a pravděpodobně ji máte doma, většina českých bank ji totiž nabízí už u studentských účtů. Čistě elektronické jsou u nás pouze základní varianty asociací VISA a MasterCard, konkrétně VISA Electron a Maestro.

Platit přes internet samozřejmě můžete i vyšší variantou, tedy embosovanými platebními kartami. Rozdíl mezi čistě elektronickou a embosovanou kartou je zřejmý na první pohled, embosovaná varianta má na povrchu vylisované jméno majitele i číslo karty.

Díky tomu není k její identifikaci potřeba elektronická čtečka, stačí takzvaná „žehlička", která okopíruje povrch karty. Má to své výhody i nevýhody - při cestování se občas dostanete do situace, kdy bez embosované karty nezaplatíte. Na druhou stranu, je mnohem méně bezpečná a například její zablokování při krádeži stojí banku tisíce až desetitisíce korun.

Pro platby na internetu využijete obě. Některé ale budete muset pro internetové použití odblokovat. Postup se u každé banky liší, záleží na podmínkách vašeho konta. Na aktivaci některých karet může být navázán drobný poplatek.

Některé banky navíc nabízejí virtuální platební karty - ty neexistují ve své fyzické podobě, banka vám sdělí pouze údaje, potřebné k internetovému placení pomocí této „karty". Tato služba je navázaná na váš účet, ze kterého po zaplacení kartou odečítá peníze.

Je to bezpečné?

Platit výše zmíněnými kartami můžete u každé webové služby, kde najdete logo některé z obou asociací, VISA nebo MasterCard, případně i loga karet VISA Electron a Maestro.

Placení přitom není nijak nebezpečné, nemusíte mít strach. Informace mezi webovou stránkou, na které platíte, a vaší bankou budou cestovat v zašifrované podobě. Pro tyto účely se využívá bezpečný kanál SSL, ke kterému se firma hlásí na svém webu většinou hlásí, například větou „Přenos údajů o Vaší platební kartě je zabezpečen šifrovacím protokolem SSL." Žádné grafické vyjádření tato informace nemá. Pokud tuhle větičku na webu nenajdete, zvažte, zda webu dostatečně důvěřujete.

Bezpečnost navíc zaštiťují certifikáty MasterCard SecureCode a Verified by Visa. Pokud uvidíte na stránkách obchodu tento certifikát, můžete transakci plně důvěřovat. Následující komunikace se totiž nebude odehrávat mezi vámi a webovou stránkou prodejce, ale mezi vámi a bankou. V Česku tyto certifikáty podporuje Česká spořitelna, ČSOB, Raiffeisen banka (jako dědic eBanky) a Komerční banka.

Tady se nemusíte bát zaplatit. Stránky podporují bezpečný protokol SSL i bezpečné certifikáty obou největších karetních agentur

Všechny informace, které po vás bude systém vyžadovat, najdete na kartě: nejčastěji jde o šestnáctimístné číslo karty, vaše jméno, datum expirace karty a takzvaný CVV2 nebo CVC2 kód. Ten najdete na zadní straně karty, za páskem pro podpis. Z několikamístného čísla vezměte poslední tři číslice, a máte jasno. Nikdo po vás nebude chtít PIN vaší karty, tím byste o sobě prozradili příliš mnoho.

Neriskujte

Čeho se při nakupování na webu bát? Riziko není velké, zvlášť v Česku, které nechává všechny velké podvodníky a jejich sítě chladnými. Přesto se i tady čas od času objeví hrozba, které je dobré rozumět.

V první řadě sem patří phishing, česky snad „rhybaření". Rhybář, natěšený na vaše peníze, nejprve navrhne webovou stránku, která se nejčastěji tváří jako domovská stránka internet bankingu vašeho bankovního ústavu, mívá i podobnou webovou adresu. Může jít i třeba o internetový obchod. Každopádně obsahuje formulář, do kterého musíte zadat své přihlašovací údaje a heslo. Pokud tak uděláte, můžete se se svými úsporami definitivně rozloučit - útočník se vzápětí podívá do vašeho účtu a rychle změní heslo.

Tuhle stránku uvidíte, pokud se vám placení kartou z nějakého důvodu nepodaří. Adresa této stránky (https://3dsecure.csas.cz/afterauth) prozrazuje, že přes zabezpečený systém 3D Secure skutečně komunikujete s bankou, ne s podvodníkem.

Jako ochrana proti phishingu slouží webové prohlížeče, které takové stránky dovedou detekovat, a často také selský rozum. Univerzální phishingové stránky bývají často přeloženy pomocí automatických překladačů a pozdrav „Dobrý den uživateli" vám jistě napoví, kde je chyba.

Druhou, a leckdy vážnější hrozbou, je nejrůznější malware, který se vám může nabourat do počítače. Z nich jsou nejhorší trojské koně, které poctivě čtou všechno, co naťukáte na klávesnici. Samozřejmě včetně přihlašovacího jména a hesla v přihlašovacíh formulářích. Tady selský rozum příliš nepomůže, hodí se spíš kvalitní antispyware nebo komplexní ochrana proti internetovým hrozbám.

Prohlížeč Firefox vás varuje před stránkou http://facezbook.com. Ta je podle jeho informací podvrhem, který z vás má vylákat přihlašovací údaje.

Celou verzi článku s přehledem nejznámějších internetových obchodů a obrazovým průvodcem pro placení kartou na internetu najdete v časopise PC Rady 3/2009.

PC Rady 3/2009

Co dalšího v časopisu najdete?

  • Projekt I: 20 rad pro Office 2007
  • Projekt II: Nakupování přes internet
  • 6+1 malých a levných notebooků
  • Na nákupech: MP3 přehrávače
  • Návod: Modelujte fotografie
  • Vypalujte v Nero 9

Nekaretní platební systémy

PayPal

Celosvětově nejúspěšnější platební systém. Umožňuje propojení s Visa, Mastercard a dvěma dalšími kartami. Vznikl v roce 1998, o čtyři roky později jej za 1,5 miliardy dolarů koupila společnost eBay. Díky němu získal PayPal svou dnešní popularitu, dnes jej používá 70 milionů lidí a jeho cena se odhaduje na 7 miliard. Podporují jej internetoví obchodníci po celém světě, u nás byl zprovozněn teprve v roce 2006 a zatím s ním mnoho nepořídíte. Ve světě existuje mnoho služeb, které se pokusily napodobit úspěch PayPalu. K těm nejpodařenějším patří PayPay a Moneybookers, určené spíše pro evropský trh. Oproti PayPalu mají několik výhod, které plynou právě z jejich „evropskosti ", ale zatí m je podporuje menší množství služeb.

PaySec

„Pejsek" je mladičkou českou kopií amerického PayPalu. Ten u nás zatím příliš hluboké kořeny nezapusti l, proto má právě PaySec slušnou šanci. Jde o společný projekt ČSOB a společnosti Logos. Za rok své existence se PaySecovi podařilo získat pro spolupráci kolem stovky českých internetových obchodů, na kterých seženete prakti cky všechno. Na druhou stranu, ještě dlouho na téhle službě zůstane stí n, který si způsobila blogovou kampaní pod falešnými identitami.

Internetové bankovnictví eBanky

Počátek elektronického bankovnictví a plateb je v Česku nerozlučně spojen s eBankou. První elektronické vymoženosti nabídla tato banka v roce 1998; nešlo o žádnou platební službu, banka prostě nabízela internetové platby přímo z klientských účtů. Na rozdíl od jiných bank ale internetové převody přes účet eBanky probíhaly okamžitě, proto tato insti tuce získala pro spolupráci zásadní část českých e-shopů. S účtem v eBance můžete nakupovat i ve třech největších českých internetových obchodech, kde s ostatními online platebními systémy neuspějete. Dnes je eBanka součástí Raiff eisen Bank, online nakupování ale dál úspěšně funguje pod hlavičkou eKonta.

mPeníze

Nejmladší česká banka, mBank, stojí za nejmladším českým systémem internetového nakupování. Projekt „empeněz" vznikl ve spolupráci s dominantním portálem českého webu, Seznamem. Placení je, podobně jako v případě bývalé eBanky, svázané přímo s účtem mKonto, takže není potřeba další registrace. Placení pomocí mPeněz bylo zprovozněno loni v srpnu, takže je zatí m velkým otazníkem.

Celou verzi článku s přehledem nejznámějších internetových obchodů a obrazovým průvodcem pro placení kartou na internetu najdete v časopise PC Rady 3/2009.

PC Rady 3/2009

Co dalšího v časopisu najdete?

  • Projekt I: 20 rad pro Office 2007
  • Projekt II: Nakupování přes internet
  • 6+1 malých a levných notebooků
  • Na nákupech: MP3 přehrávače
  • Návod: Modelujte fotografie
  • Vypalujte v Nero 9

Byl pro vás článek přínosný?