Hlavní navigace

Jak pohodlně zálohovat nastavení dotekových aplikací pro Windows 8

13. 2. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Věděli jste, že Windows 8 umí skrze cloud zálohovat některá nastavení? Když se například na novém počítači či tabletu přihlásíte pomocí svého Microsoft Account, načtou se vaše tapety na pozadí a zamykací obrazovce. To jsou jen dvě nejvýraznější věci, dalších drobností si všimnete až ve chvíli, kdy vám dojde, že se systém vlastně ve výchozím stavu chová jinak. Dobrou zprávou pro současnou počítačovou populaci zůstává, že ze synchronizace a zálohy hodně těží desktop. Kdybyste hlavní panel ze spodní části obrazovky přesunuli jinam, také ho tam najdete.

Tip: Jak přidat do počítače všechny své aplikace po přeinstalaci Windows 8

Prakticky nikdy nemusíte na předvolbu s umístěním panelu znovu sahat. Ačkoli někteří považují přesunutí lišty do vertikální pozice za zvrácenost, pokud vám to tak vyhovuje, budou vaše Windows znovu nastavena hned při prvním přihlášení. Zachráněna jsou rovněž data z Průzkumníka. Když si do záhlaví okna přidáte pár tlačítek, po přeinstalaci systému je můžete opět přivítat. Že nemusíme celý den znovu ladit nastavení, přirozeně znamená především velkou časovou úsporu. Kupodivu bylo nové uživatelské prostředí synchronizací políbeno v menším měřítku než desktop.

 

Zatímco desktopové prostředí obsahuje řadu prvků, které vám po prvním přihlášení naznačí, že jsme doma a ve vlastnoručně přizpůsobeném prostředí (a že synchronizace funguje), v případě Metra musíte hodně věcí naopak znovu upravit. Microsoft nesynchronizuje hlavní barevný motiv dlaždic. Stejně tak ignoruje, které aplikace používáme. V čerstvé instalaci Windows musíme znovu projít Windows Store a všechny oblíbené programy na Úvodní obrazovku znovu přidat. Aspoň jsme si již ukázali, jak si proceduru maximálně zjednodušit. Ignorováno zůstává také nastavení aplikací.

Zachraňte nastavení dlaždicových aplikací

V desktopu jsme si během uplynulých let zvykli, že pokud chceme zachránit nastavení, musíme to udělat ručně – obvykle zkopírováním určité skupiny souborů. Zejména prohlížeče se naučily synchronizovat uživatelská data pomocí interních mechanismů. Unifikované řešení pro Windows nám želbohu chybí. Dlaždicové aplikace mohou ukládat nastavení např. do SkyDrive, jenže na to se nelze spolehnout, ve většině případů nám taková možnost chybí. Komunita by ale nebyla komunitou, kdyby sama sobě nepodala pomocnou ruku. K záloze nastavení dotekových aplikací slouží nástroj Windows 8 Apps Data Backup.

Nástroj Windows 8 Apps Data Backup vás nebude svádět falešnými lákadly
Nástroj Windows 8 Apps Data Backup vás nebude svádět falešnými lákadly

Přirozeně nám nenabídne synchronizaci, takže aplikace budou na každém počítači pracovat samostatně. Službu tohoto malého pomocníka využijeme především tehdy, když se chystáme přeinstalovat počítač. Jednorázová záloha a obnova je v takovém případě více než dostačující. Aplikaci lze stáhnout např. ze Softpedie. (Oficiální stránka mluví italsky a odkaz ke stažení vede na Dropbox, kde nemusí vydržet příliš dlouho.) Neinstaluje se, jen ji dvojitým klepnutím spusťte.

Mnohem více bychom tento nástroj ocenili ve Windows RT, kde se spoléháme skoro výhradně na dotekové aplikace, jenže v tomto systému jej spustit nelze. Je určen jen a pouze pro Windows 8.

Záloha nastavení

Nástroj Windows 8 Apps Data Backup je vystavěn naprosto jednoduše a budete se muset spokojit s tím, že účel tentokrát převažuje nad zpracováním. Ještě než se pustíte do dalších kroků, vypněte všechny dotekové aplikace. Buď počítač jednoduše restartujte, nebo je ručně vypněte chycením v horní části a následným přetažením do spodní části obrazovky. Platí na ně také kontextová nabídka. Myší najeďte do levého horního rohu obrazovky, v liště se spuštěnými aplikacemi na každou položku klepněte pravým tlačítkem a zvolte Zavřít.

Nejprve povypínejte dotekové aplikace
Nejprve povypínejte dotekové aplikace

V samotné aplikaci svítí prakticky jen dvě tlačítka. Backup vás navede k záloze, takže klepněte na něj. V seznamu nainstalovaných aplikací vyberte všechny, které byste rádi zachránili. Některé budou zřejmě důležitější než jiné. Zejména proto, že některé kousky nenabízí žádné, nebo malé možnosti v oblasti přizpůsobení. Klient pro síť Twitter bude mít obvykle vyšší prioritu než hudební přehrávač s nulovými možnostmi nastavení.

Vyberte aplikace, jejichž nastavení má být uchráněno
Vyberte aplikace, jejichž nastavení má být uchráněno

Nepochybně vám půjde o hry, protože by bylo škoda přijít o všechny nahrané body v Angry Birds, no ne? Kdybyste přesto chtěli vybrat všechny položky se seznamu, zasáhněte myší Select all. (Unselect all výběr zruší.) Vybrali jste si? Klepněte na Backup now ve spodní části okna.

Jestli chcete pokračovat, zvolte Ano
Jestli chcete pokračovat, zvolte Ano

Nástroj se vás slušně zeptá, jestli se do zálohování chcete skutečně pustit. Proces může trvat několik minut, tak si to raději dobře naplánujte. Nemusím asi připomínat, že po dobu trvání operace není moudré dotekové aplikace používat. Pro pokračování klepněte na Ano.

Vyberte adresář, kam bude záloha uložena
Vyberte adresář, kam bude záloha uložena

Následuje celkem tradiční výběr cílové složky. Najděte vhodný adresář a opět klepněte na OK. V tuto chvíli musíte jen vyčkat, až záchrana nastavení skončí.

Obnova nastavení

Až budete chtít svá data obnovit, v nástroji Windows 8 Apps Data Backup pro změnu vyberte možnost Restore. Tentokrát budete dotázáni na to, zda disponujete zálohou v archivu ZIP. Pokud šlo všechno jako po másle, odpovězte kladně – klepněte na Ano a aplikaci prozraďte, kde se nachází.

Máte archiv se zálohovanými daty?
Máte archiv se zálohovanými daty?

Také v tomto případě si můžete vybrat, které položky obnovíte. Všechny aplikace najednou do původního stavu totiž vrátit nemusíte. Pakliže některou z aplikací nemáte v počítači nainstalovanou, nebudete moci příslušnou položku označit fajfkou a obnovit ji. Raději nejdřív navštivte Windows Store. Následně již klepněte na Restore now.

Vyberte aplikace, jejichž nastavení má být obnoveno
Vyberte aplikace, jejichž nastavení má být obnoveno

Zobrazí se varování se sdělením, že všechna stávající nastavení vybraných aplikací budou přepsána. O tom víme a souhlasíme (Ano).

Stávající nastavení vybraných aplikací budou přepsána
Stávající nastavení vybraných aplikací budou přepsána

Konec akce bude potvrzen informačním okénkem se slovy Restore completed.

Obnova byla dokončena
Obnova byla dokončena

Byl pro vás článek přínosný?