Hlavní navigace

Tip: Jak přepnout aktualizační kanál v Office 365 ProPlus?

4. 4. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce
Chcete získávat nové funkce méně často a používat starší, ale prověřenou verzi kancelářského balíku Office? Nebo naopak stojíte o to, pracovat s nejčerstvějším vydáním produktu se všemi nejnovějšími funkcemi? Ukážeme si, jaké aktualizační kanály Microsoft nabízí a jak přepnout kanál, pokud používáte Office 365 ProPlus.

Distribuční režim aktualizací se liší podle typu produktu. V případě Office dnes Microsoft nabízí produkty na bázi předplatného (Office 365), ale také klasické jednorázově licencované varianty (např. Office 2016 Home & Student). Produkty na bázi předplatného vlastníte vždy jen po dobu trvání předplatného, zato máte možnost pracovat s nejnovějšími verzemi z hlediska funkcí. Samostatně licencovaný produkt se z hlediska funkcionality nemění buď vůbec, nebo jen minimálně. V jeho případě primárně získáváme servisní aktualizace, které opravují chyby nebo lepí zranitelná místa v kódu. Tam tedy vlastně není moc co řešit. Vraťme se k Office 365, který je založen na bázi předplatného. Microsoft nastavil model vydávání nových hlavních verzí tak, že umožňuje zůstávat po dobu nejméně půl roku na funkčně zmraženém vydání, které získává jen servisní aktualizace. Můžete ale také každý měsíc získávat nové hlavní verze, které mohou obsahovat – a ve většině případů tomu tak je – úplně nové funkce.

Aktualizační kanály Office 365

Mezi těmito kanály se v závislosti na edici Office 365 můžete přepínat tak, jak to vyhovuje vašim potřebám. Od září 2017 Microsoft nabízí konkrétně tyto tři kanály (dříve byla nabídka prakticky stejná, jen se změnily názvy kanálů):

Aktualizační kanál (česky) Aktualizační kanál (anglicky) Nové funkce Bezpečnostní opravy Běžné opravy
Měsíční kanál Monthly Channel Každý měsíc Každý měsíc Každý měsíc
Půlroční kanál (vybraní uživatelé) Semi-Annual Channel (Targeted) Každých šest měsíců (březen a září) Každý měsíc Každý měsíc
Půlroční kanál Semi-Annual Channel Každých šest měsíců (leden a červenec) Každý měsíc Každých šest měsíců

Kanály v tabulce seřazené, jak přichází jejich logické umístění v pomyslné hierarchické struktuře. Na prvním místě uvedený Měsíční kanál získává všechny nové funkce jako první. Nové funkce Microsoft dodává každý měsíc, jedná se tak o nejaktuálnější produkt z pohledu funkcionality (pakliže nebudu brát v potaz testovací vydání – i ta ovšem Redmondští nabízí).

V případě druhého kanálu na stejné nové funkce může čekat až několik měsíců v závislosti na tom, v jakém vydání měsíčního kanálu se objevily a kdy je nová hlavní verze kancelářského balíku nasazena právě v Půlročním kanále (vybraní uživatelé). Tento kanál tak poskytuje více stability a slouží k otestování dané hlavní verze Office na menším počtu zařízeních.

Nové hlavní verze získáváte v závislosti na tom, jaký aktualizační kanál používáte Nové hlavní verze získáváte v závislosti na tom, jaký aktualizační kanál používáte

Půlroční kanál: nové funkce získává jako poslední

Následně se počítá s tím, že interně otestovaný, ale také Microsoftem řádně odladěný produkt můžete bezpečně nasadit na všech počítačích. Stejnou verzi, jakou jste testovali v rámci výše uvedeného kanálu, tedy ve srovnání s ním získáte pokaždé ne dříve než o čtyři měsíce později prostřednictvím Půlročního kanálu.

Ke kterému kanálu jste přihlášeni? To se dozvíte v nabídce Soubor | Účet, kde v sekci O produktu Word dále najdete číslo verze aplikace.

Pokud chcete získávání nových funkcí co nejdéle odložit z obav o kompatibilitu a možné narušení funkčního prostředí, volíte právě nejkonzervativnější Půlroční kanál. Pro ten je typické nejen to, že získává nové funkce se značným zpožděním, k této edici Office však Microsoft ani nevysílá každý měsíc běžné opravy chyb.

V tomto případě každý měsíc získáte pouze opravy spojené se zabezpečením. Dvakrát do roka k vám pak putují nové hlavní verze s čerstvými funkcemi. (Pokud nasazení ještě neoddálíte, o tom ale tento článek nepojednává.)

Příklad z praxe

Pro představu, v době vzniku tohoto článku Microsoft v Měsíčním kanále nabízel Office ve verzi 1803. Během dubna bude nahrazen verzí 1804 atd. Půlroční kanál (vybraní uživatelé) od září 2017 nabízel Office verze 1708, kterou o šest měsíců, tj. v březnu, nahradila verze 1803.

Půlroční kanály získávají nové hlavní verze jen dvakrát do roka Půlroční kanály získávají nové hlavní verze jen dvakrát do roka

Půlroční kanál pak získal teprve letos v lednu Office ve verzi 1708 (podporována zde bude do března 2019, opět jde o specifikum tohoto kanálu), kterou v tomto kanále v červenci 2018 nahradí Office verze 1803, jenž byl dříve nasazen v Půlročním kanále (vybraní uživatelé). I toto vydání bude v Půlročním kanále následně podporováno po dobu jednoho roku.

Změna aktualizačního kanálu Office 365 ProPlus

V případě edice Office 365 ProPlus se mezi kanály přepínáte pomocí příkazového řádku. Spusťte tedy aplikaci Příkazový řádek s oprávněním správce. Pomocí příkazu cd se navigujte do adresáře C:\Program Files\Common Files\Microsoft Shared\ClickToRun.

Samotný aktualizační kanál pak přepnete pomocí příkazu:

  • OfficeC2RClient.exe /changesetting Channel=Monthly

V poslední části si všimněte, že za znaménkem rovná se je uveden název kanálu, na který chcete přejít. Pro přehlednost je název podržený. V řeči příkazové řádky se tedy jedná o tyto kanály:

Název kanálu v příkazovém řádku Aktualizační kanál
Monthly Měsíční kanál
Targeted Půlroční kanál (vybraní uživatelé)
Broad Půlroční kanál

Zadejte a potvrďte příkaz pro výběr požadovaného aktualizačního kanálu. Aby následně změna vešla v platnost, musíte výběr ještě potvrdit příkazem:

  • OfficeC2RClient.exe /update user
Změna aktualizačního kanálu byla provedena, Office teď instaluje příslušnou verzi Změna aktualizačního kanálu byla provedena, Office teď instaluje příslušnou verzi

Po vykonání tohoto příkazu byste měli spatřit povědomé červenobílé okno informující o tom, že se Office aktualizuje. Nejprve se stáhnou instalační soubory, následně proběhne instalace. Po skončení procesu můžete začít používat tu verzi Office, která je aktuálně nasazena v daném kanálu. Aktualizační kanál případně můžete kdykoli opět změnit.

Byl pro vás článek přínosný?