Hlavní navigace

Jak přetaktovat grafiku v mininotebooku

26. 6. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Aplikace GMABooster existuje nejen ve verzi pro operační systémy Windows (podporovány jsou verze XP, Vista i nejnovější Windows 7), ale také pro počítače se systémem Mac OS X nebo Linuxem. Příslušnou verzi můžete stáhnout vždy z domovské stránky produktu.

Verze pro tyto systémy však neobsahuje grafické uživatelské rozhraní, ale ovládá se z příkazové řádky několika jednoduchými příkazy, funguje však úplně stejně jako verze pro Windows - dokáže měnit za chodu operačního systému rychlost integrované grafické karty a tím i zvyšovat jejich výkon.

Aplikace GMABooster je funkční nejen na noteboocích, ale i na stolních počítačích vybavených integrovanou grafickou kartou Intel GMA950, což je například velké množství kancelářských počítačů nebo první generace oblíbeným malých počítačů Apple Mac mini.

1. Záludná instalace

Aplikace GMABooster, která se o snadné přetaktování grafické karty Intel GMA950 postará, vyžaduje ke svému běhu Microsoft .NET framework (stáhnete jej z adresy tinyurl.com/yqkcv2). Instalátor vás však na tuto skutečnost výrazněji neupozorní.

2. Na ploše

Po instalaci najdete spouštěcí ikonu aplikace přímo na pracovní ploše. Vypadá jako barevný sloupcový graf s názvem GMABooster.

3. Výchozí frekvence

Po spuštění aplikace můžete v levém spodního rohu aplikačního okna vidět aktuální frekvenci grafického jádra: v našem případě běží na pouhých 166 MHz.

4. Zvolte si frekvenci

Z rozbalovací nabídky zvolte frekvenci, kterou chcete nastavit. Na výběr máte možnosti 200 MHz, 250 MHz a 400 MHz.

5. Přetaktujte!

Zvolenou frekvenci nastavíte klepnutím na tlačítko Set! (Nastavit!). Mějte však na paměti, že zvýšení rychlosti grafického jádra současně také sníží dobu výdrže na baterie.

6. Cesta zpět

Zatímco zvyšovat frekvenci lze bez restartu počítače, při snížení zpět na výchozí hodnotu 166 MHz již počítač restartovat musíte.

Byl pro vás článek přínosný?