Hlavní navigace

Jak převést film pro mobilní přehrávač

5. 11. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

V každém větším obchodě s elektronikou natrefíte na tzv. přenosné DVD přehrávače. Jde o zařízení připomínající malý notebook, kde do spodní části vkládáte disk s filmem a v odklopeném víku pak sledujete obraz. Tyto přehrávače však nejsou příliš vhodné na cesty. Vedle nich se setkáte s tzv. MP4 přehrávači, které jsou obdobou klasických MP3 zařízení, ale zvládají i přehrávání videa. Mají větší či menší barevný displej a nabízejí poslech hudby, přehrávání filmů a prohlížení obrázků. Příkladem budiž známé iPody (iPod Touch, iPod nano), Cowon A3 a další. Dovedou to i některé mobilní telefony.

Když do těchto přehrávačů nakopírujete soubor AVI nebo MPEG, pak jej s největší pravděpodobností zvládnout bez problémů přehrávat. Někdy však může být problém s použitým kodekem, který dovede rozpoznat obraz a zvuk ve videu - znáte to i z počítače, občas se filmy pustí bez obrazu. Abyste tomu zamezili, použijte speciální programy pro převod filmů z DVD do AVI a dalších souborů určených speciálně pro mobilní přehrávače.

Převod filmů s CloneDVD mobile

Jedním z nich je například povedený CloneDVD mobile. Jde sice o placený produkt, ale investice do něj nebudete litovat. Nabízí české prostředí a velmi snadno se ovládá. Pracuje v režimu průvodce, kde si v první části zvolíte cílový formát. Vybrat si můžete z obecných typů AVI a MPEG nebo podle konkrétního zařízení - program je rozděluje podle výrobců.

Ve druhé části klepněte na tlačítko pro procházení složek (šipky v kolečku) a vyberte buď vložené DVD nebo složku VIDEO_TS zkopírovanou na disk. CloneDVD mobile zobrazí seznam nalezených filmových stop, včetně různých upoutávek a doplňků, které na DVD bývají. Vyberte si pouze film (tedy hlavní část DVD), který poznáte podle uvedené délky. Pomůže vám s tím i náhledový přehrávač na kartě Náhled. V dalším kroku si vyberete audio stopu a titulky.

CloneDVD mobile na konci zobrazí souhrn nastavení, dá vám na výběr výstupní rozlišení a kvalitu videa. Pomocí táhla si ji můžete upravit, sledujte přitom odhadovanou velikost výstupního souboru. Tlačítkem Začít spustíte převod, na jehož konci vám vznikne soubor, který stačí překopírovat do vašeho mobilního přehrávače.

Převod filmů na jedno klepnutí

Pokud nechcete do programu na převod filmů investovat, vyzkoušejte zdarma dostupnou verzi programu DVD Catalyst Free. Nabízí pevně danou nabídku cílových formátů - 3gpp, iPhone/iPod Touch, iPod Classic/Nano/Video, Palm Treo/Centro, Playstation Portable, Windows Mobile, Windows Mobile VGA, Zune 30, Zune 4/8/80.

Rozlišení videa vybrané v nabídce těchto cílových zařízení není možné měnit. Co naopak měnit lze, je kvalita datového toku. Program ji nastaví podle vybraného zařízení, pomocí táhla ve spodní části okna programu ji můžete upravit podle svého uvážení.

Pokud je na DVD více titulů, jsou vám nabídnuty v seznamu s malým náhledem, údajem o délce filmu, názvem, zvukem a titulky. Nastavením kvality datového toku se samozřejmě mění výsledná velikost videosouboru - sledovat ji můžete vedle informace o filmu.

Před převodem si z nabídek vyberete jednu z dostupných verzí zvukové stopy a případně titulky. V tom případě je nutné aktivovat jejich převod zatržením příslušné volby.

DVD Catalyst Free dovede konvertovat i jednotlivé videosoubory. Stačí je přetáhnout na okno programu, případně použít jedno z tlačítek pro přidání složky nebo souboru do převodu.

Byl pro vás článek přínosný?