Hlavní navigace

Jak reaguje konkurence Megauploadu na jeho odstavení?

25. 1. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Článek byl původně vydán 23. 1. 2012 v 10:00, aktuální informace stále doplňujeme.

Filesonic.com

Jak už jsme informovali dnes v noci, Filesonic ukončil sdílecí funkce a stal se pouhou zálohovací službou. Miliony odkazů už nefungují, stahovat může pouze ten, kdo soubor uložil. Filesonic také logicky ukončil program pro odměnu nejlepších uploaderů.

Oficiální stanovisko zástupci Filesonicu ještě nepřinesli, změny v podmínkách hlásí odesláním e-mailu některým uživatelům a krátkou zprávičkou na hlavní stránce webu.

Rapidshare.com

Rapidshare zatím žádné kroky nepodnikl. Vzhledem k loňským a předloňským úpravám podmínek lze odhadovat, že se služba hodně „pročistila“ a naopak láká přímo producenty obsahu.

Web ArsTechnica dostal odpověď zástupců serveru. „Nemáme obavy ani se nebojí možného zátahu. Poskytování filehostingových služeb je legálním podnikáním,“ řekl Daniel Raimer, mluvčí Rapidsharu.

Šéfka firmy, Alexandra Zwingliová měla také co říci. Podle ní se Rapidshare od Megauploadu v mnohém liší. Je to firma založená ve Švýcarsku, má zde reálnou adresu, vždy zde sídlila a má opravdové kontakty neskrývající se za anonymní jména a podezřelé majitele. Také prý jednají s politiky a jinými autoritami v USA a dalších zemích. Rapidshare už navíc dlouho nenabízí odměny pro uploadery.

Oba se shodli, že zátah proti Megauploadu byl oprávněný a Rapidshare je úplně jiný. Úřední stíhání prý nebylo z důvodu poskytování hostingových služeb, ale kvůli nelegálního jednání zaměstanců firmy.

Rapidshare s podobnými slovy reaguje i na svém facebookovém účtu:

Dear RapidShare fans,
You posted some comments on our wall today regarding the shutdown of Megaupload. There is no reason to be concerned. We distinguish ourselves from services like Megaupload in many major issues and we aren’t threatened in any way. One of the main differences between RapidShare and Megaupload is that we never wanted to escape from the legal access of any administration. RapidShare AG was founded in Switzerland, was always based at the address cited in the imprint and was always managed with an authentic name without any anonymous intermediary companies. The drastic measures against Megaupload were obviously seen as necessary by the FBI because the situation was different there.

We wish you a great time with RapidShare!

eDisk.cz

Jednatel eDisku Ondrej Juriga nám na dotaz odeslal tuto odpověď. (bez redakčních úprav)

Majitelia služby Megaupload boli okrem porušovania autorských práv obvinení aj z prania špinavých peňazí, ako aj iných federálnych zločinov. Navyše zakladateľ Megauploadu Kim Schmitz bol aj v minulosti obvinený z rôznych trestných činov. Myslím, že aj to bol dôvod, prečo bola akcia na zadržanie serverov a majiteľov Megauploadu tak rozsiahla.

Služba Megaupload poskytovala aj iné služby, ktoré služba eDisk neposkytuje (napr. streamovanie videa), čo mohlo byt taktiež dôvodom ich zrušenia. Navyše služba Megaupload podliehala zákonom USA, ktoré sú iné ako zákony v ČR, ktoré sa vzťahujú na službu eDisk. Aktívne spolupracujeme so spoločnosťami či organizáciami, ktoré zastupujú majiteľov autorských práv, vydavateľstvami a inými organizáciami na ochranu práv duševného vlastníctva. V prípade, že dôjde k nahláseniu nelegálneho obsahu, okamžite tento obsah odstránime, aby nedochádzalo k porušovaniu autorských práv.“

Momentalne neplanujeme ziadne zasadne zmeny vo fungovani sluzby,“ odpovídá Juriga na otázku, jestli eDisk plánuje nějakou změnu v podmínkách.

Fileserve.com

Na rozdíl od Filesonicu nezakázal sdílení, ale ukončil motivační program odměn pro uploadery. Ti už nemohou vydělávat na tom, že ostatní stahují jejich soubory.

Reakce v komentářích (např. Warforum.cz) a na sociálních sítích zase potvrzují, že byla smazána spousta souborů, které byly dříve nahlášeny kvůli porušování autorských práv, ale pak byly zpětně obnoveny. Fileserve údajně maže i spousty zaregistrovaných (a předplacených) účtů.

Aktualizováno: Tak i Fileserve zneškodnil odkazy a stahovat lze pouze vlastní uložený obsah.

FileServe can only be used to download and retrieve files that you have uploaded personally. If this file belongs to you, please login to download it directly from your file manager.

MediaFire.com

MediaFire přišel na svém blogu s podobnou zprávou jako RapidShare. Také prý nedělají nic špatného a uvítají každého bývalého uživatele Megauploadu, který chce ukládat své legálně nabyté soubory, jež neporušují podmínky služby. Navíc prý chtějí ve druhém čtvrtletí úplně změnit způsob, jak přistupovat k datům a také je spravovat pomocí deskopu a mobilu. V tom prý stále Microsoft (SkyDrive, Mesh), Dropbox a Box.com selhávají.

Ulož.to

Zástupci největšího českého filehostingu nám na dotaz zatím neodpověděli. Ale ČTK získala reakci bezprostředně po zátahu na Megaupload. Zástupce firma Jan Karabina tvrdí, že Megaupload nemazal uživatelská data, která byla nahlášena vlastníky autorských práv.

To je samozřejmě jednání, od kterého se chceme distancovat. Ulož.to funguje v rámci právního řádu ČR a jakékoliv zjištěné přestoupení ve sdílení materiálů autorských okamžitě mažeme,“ řekl Karabina. „Uživatelé sem mohou nahrávat libovolný obsah, nesou však plnou odpovědnost za jeho nezávadnost,“ dodal.

Uploaded.to

Na Reddit se objevila informace, že tento server je od neděle nedostupný na území USA. S jinou IP adresou ale nadále funguje. Na hlavní stránce webu k tomu není žádná informace, ani podmínky nebyly – zdá se – změněny. Zůstává i program odměn pro uploadery.

Filejungle.com

Je vlastněný stejnou společností jako Fileserve, ale žádné restrikce zatím neprovedl, nebo o nich nevíme. Na webu PupFresh píšou o blokování některých amerických IP adres.

Oživeno: Služba také končí se sdílením, odkazy jsou zrušeny, stahovat může pouze ten, kdo je nahrál.

You can only retrieve files from FileJungle after logging in to your file manager. Only files you have uploaded personally can be retrieved.

UploadStation.com

Jako Filejungle. Také je vlastněný stejnou společností jako Fileserve, ale žádné restrikce zatím neprovedl s výjimkou údajného blokování IP adres.

Oživeno: Služba také končí se sdílením, odkazy jsou zrušeny, stahovat může pouze ten, kdo je nahrál.

All sharing functionality on Uploadstation is disabled.
Our service can only be used to retrieve files that you have uploaded personally.

Wupload.com

Odměňování uploaderů skončilo 27. listopadu 2011. Jiné kroky zatím server nepodnikl.

VideoBB.com

Ukončil odměňovací program pro uploadery a podle TorrentFreak.com také hromadně promazává soubory a uživatele.

VideoZer.com

Stejný případ jako u VideoBB.com. Konec odměňování a hromadné mazání souborů i uživatelských účtů.

4shared.com

Podle fóra wjunction.com se přes víkend ztratila spousta souborů.

Oživeno: Provozovatelé ukončí k 1. únoru 2012 program odměňování uploaderů.

Filepost.com

Podle fóra wjunction.com se došlo k hromadnému odstraňování uživatelských účtů.

UploadBox.com

Nizozemská služba se zapuštěnými kořeny v USA skončí definitivně. Všechny soubory odstraní nakonci ledna.

UploadBox file hosting service is no longer available. All files will be deleted on January 30th. Feel free to download the files you store with UploadBox until this date.

x7.to

Definitivní konec služby.

Nicht verfügbar. Wir bedauern Ihnen mitzuteilen, dass wir unsere Dienste vollständig einstellen.

Hellshare.cz (sk)

Na dotaz, zdali se Hellshare bojí podobného osudu jako Megaupload nebo chystá podobné kroky jako Filesonic či Fileserve jsme dostali prostou odpověď. „Dobrý den, podobné kroky prozatím nechystáme,“ sdělil zástupce Hellshare/Hellspy Václav Maršálek.

Úložisko.sk

Slovenský fileshosting reaguje na naši otázku, jestli se bojí podobného zátahu jako u Megauploadu a jestli už podnikají nějaké defenzivní kroky jako Fileserve nebo Filesonic.

Server Ulozisko.sk je prevadzkovany na Slovensku, kde platia ine zakony ako v USA. Nikdy sme nepodporovali zdielanie nelegalnych suborov vyplacanim penazi ani inou formou odmeny pre nasich pouzivatelov.

Spolupracujeme s organizaciami, ktore zastupuju majitelov autorskych prav a v sulade so zakonom okamzite odstranujeme obsah, ktory nam bol nahlaseny ako nelegalny. Preto nechystame ukoncenie poskytovania nasich sluzieb,“ říká Tomáš Griščík, člen týmu Úložisko.sk.

Dataport.cz

Náš server od samotného vzniku v podmínkách zakazuje umísťování chráněných autorských děl a v případě upozornění na nelegální obsah je tento našimi pracovníky neprodleně odstraněn. V tomto smyslu spolupracujeme s celou řadou organizací, které zastupují i chrání autory či vlastníky autorských práv ke konkrétním dílům. Podle našich informací megaupload na takováto upozornění "kašlal" a tento přístup se jim vymstil.

Mimo to narozdíl od řady konkurenčních serverů nemotivujeme uživatele k nahrávání nelegálního obsahu finančními odměnami za počty či objemy stažení jimi nahraných souborů,“ odpovídá na náš dotaz zástupce mladé služby Dataport.cz.

Hotfile.com

Ode dneška nelze nahrávat soubory anonymně, musíte mít účet (i neplacený). Po nahrání souborů na server vás čeká velké červené upozornění Don't share this page with anybody!

CZshare.com

Žádná omezení neplánujeme,“ tak zní odpověď Filipa Kroči ze serveru CZshare.¨

BezvaData.cz

Vyjádření zástupce týmu BezvaData.cz. „Server BezvaData.cz poskytuje uživatelům možnost nahrávat, sdílet a stahovat soubory bez omezení. Ve všeobecných smluvních podmínkách je uživatelům zakázáno umisťovat soubory v rozporu s právním řádem České republiky, tedy i soubory porušující autorská práva. V případě, že jsme upozorněni autory nebo zastupiteli autorských práv na závadný obsah, soubory porušující jejich práva obratem ze serveru smažeme.

Finanční odměny z Partnerského programu byly zastaveny na konci roku 2011, nyní připravujeme zcela novou podobu Partnerského programu.

Ukončení poskytování našich služeb nepřipravujeme, protože veškeré naše servery jsou na našem území a námi poskytované služby se řídí právním řádem České republiky.

Share-Rapid.cz

Podle reakce, kterou jsme dostali do e-mailové schránky, je Share-Rapid zřejmě první českou službou, jež reagovala změnou služeb. Na stránce zmizela funkce vyhledávání. Na oficiální vyjádření firmy stále čekáme.

 

Článek je průběžně aktualizován. Ke službám, které nejsou zmíněny, zatím nemáme žádné informace. Pokud zde nebudou uvedeny, nic se na nich nemění…

Byl pro vás článek přínosný?