Hlavní navigace

Jak se mohl jmenovat iPhone? Telepod, Mobi, Tripod a dokonce i iPad

5. 3. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na univerzitě v Arizoně se nedávno uskutečnila přednáška Kena Segalla, který dříve působil v Applu jako vedoucí marketingového oddělení. Mimo jiné se rozpovídal o vzniku názvu nejúspěšnějšího smartphonu současnosti – iPhonu.  Dnes si nikdo neumí představit, že by se o jablečném telefonu psalo v souvislosti s jiným jménem. Ken Segall však při přednášce zmínil i dalších pět jmen, které při pojmenování nového telefonu připadaly v úvahu. I když se ještě před oficiálním představením obecně mluvilo o iPhonu, tuto obchodní značku měla ve Spojených státech zaregistrovanou společnost Cisco. I proto se vedení Applu radilo o jiných jménech. V úvahu připadaly tyto:

Telepod: Přesmyčka tvořená ze slov telefon a iPod. Měla evokovat dojem hudebního přehrávače, který disponuje i telefonními funkcemi.

Mobi: Pouhé zkrácení označení Mobile, které bylo podle Segalla roztomilejší s osobním přístupem.

Tripod: Část „Pod“ je jasná, odkazuje na hudební přehrávač iPod. Předpona Tri byla přidána díky třem funkcím, které iPhone později nahradil – telefon, iPod a internetový komunikátor. Pokud si vzpomenete na představení prvního iPhonu v roce 2007, právě s touto přesmyčkou si Steve Jobs při prezentaci pohrál.

iPad: Ačkoliv nakonec název iPad použil Apple později pro označení tabletu, v úvahu připadal i u smartphonu. Souvisí to také s tím, že Steve Jobs jako první zařízení plánoval právě tablet. Nakonec však byl přesvědčen, že na tablet ještě není trh připraven.

Na slajdech je k vidění i jméno MicroMac, to však vymyslel Segall pouze pro účely této prezentace. Nikdy se o něm neuvažovalo, i když dávalo smysl. Smartphone je prostě zmenšený Mac do kapsy.

Zdroj: 9to5Mac.com

 

Byl pro vás článek přínosný?