Hlavní navigace

Jak se připojit k internetu přes Wi-Fi

24. 9. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Chcete-li se připojit k Wi-Fi síti, musíte se nejprve ujistit, že máte zapojený, případně zapnutý, váš Wi-Fi přijímač. Bohužel vám nemůžeme přesně popsat, jak Wi-Fi přijímač zapnout, protože se tato funkce liší dle jednotlivých výrobců. Zkuste si svůj notebook prohlédnout, jestli někde nenajdete malý obrázek satelitu, antény nebo nápis Wi-Fi. Pokud je u něj nějaká dioda a svítí, váš Wi-Fi přijímač by měl být zapnutý a připravený k použití.

Jak najít seznam sítí ve Windows XP

Přijímač dokáže automaticky rozpoznat seznam dostupných bezdrátových sítí. K jejich seznamu se dostanete buď tak, že klepnete pravým tlačítkem myši na ikonu připojení úplně vpravo dole na hlavním panelu a vyberete položku Zobrazit bezdrátové sítě k dispozici nebo přes Start | Ovládací panely | Síťová připojení. Zde klepněte pravým tlačítkem myši na ikonu Bezdrátové připojení k síti a vyberete stejnou položku jako v prvním případě - Zobrazit bezdrátové sítě k dispozici. V obou případech se vám otevře dialogové okno Bezdrátové připojení k síti se seznamem dostupných bezdrátových sítí.

Seznam Wi-Fi sítí ve Windows Vista

Nyní se krok za krokem podíváme na to, jak se k Wi-Fi připojíte ve Windows Vista. Pokud jste se už ujistili, že máte zapnutý Wi-Fi přijímač, k seznamu automaticky rozpoznaných bezdrátových sítí se dostanete následujícím způsobem.

První možností je, že klepnete pravým tlačítkem myši na ikonu připojení úplně vpravo dole na hlavním panelu a vyberete položku Centrum sítí a sdílení. Další cesta vede přes Start | Ovládací panely, kde v části Síť a internet klepnete na položku Zobrazit úlohy a stav sítě. V obou případech se vám otevře takzvané Centrum sítí a sdílení. V nabídce vpravo potom klepněte na Připojit k síti. Otevře se vám samostatné dialogové okno, v němž uvidíte seznam dostupných bezdrátových sítí.

Jak se připojit k síti Wi-Fi ve Windows XP?

Nyní máte před sebou seznam sítí a u každé z nich vidíte název, typ (Nezabezpečená bezdrátová síť, Zabezpečená bezdrátová síť) a sílu signálu (stupnice od 0 do 5). Seznam sítí můžete aktualizovat klepnutím na tlačítko s dvěma šipkami a nápisem Aktualizovat seznamem sítí, které najdete v hlavní nabídce vlevo.

Nyní se zkuste připojit k nezabezpečené bezdrátové síti. Klepněte v seznamu na nějakou nezabezpečenou síť s dostatečným signálem a stiskněte tlačítko Připojit. Zobrazí se vám bezpečnostní upozornění, v němž své rozhodnutí o připojení k této síti musíte potvrdit opětovným klepnutím Připojit. Nyní už byste měli být připojeni.

Chcete-li se připojit k zabezpečené bezdrátové síti, musíte k ní znát heslo. Dostanete ho zpravidla od nějaké pověřené osoby: od servírky, knihovnice nebo šéfa - samozřejmě v závislosti na tom, kde se zrovna nacházíte. Klepněte na vybranou zabezpečenou síť s dostatečným signálem a na tlačítko Připojit. Zobrazí se vám dialog pro zadání síťového klíče. Vyplnit ho budete muset pro kontrolu dvakrát. Poté klepněte na Připojit. Aktuální stav svého Wi-Fi připojení můžete sledovat, najedete-li myší nad již zmíněnou ikonu připojení v hlavním panelu.

Připojení k Wi-Fi ve Windows Vista

Máte otevřené dialogové okno Připojení k síti. U všech zobrazených sítí vidíte název, typ (Nezabezpečená síť, Síť s podporou zabezpečení) a sílu signálu (stupnice od 0 do 5). Seznam sítí můžete aktualizovat klepnutím na tlačítko s dvěma šipkami vpravo nahoře nad seznamem sítí.

Nyní se zkuste připojit k nezabezpečené bezdrátové síti. V seznamu klepněte na nějakou nezabezpečenou síť s dostatečným signálem a stiskněte tlačítko Připojit. Zobrazí se vám bezpečnostní upozornění, v němž své rozhodnutí o připojení k této síti musíte potvrdit klepnutím na Přesto připojit. Potom si můžete nastavit, v jakém profilu se počítač k této síti bude připojovat, tento krok přeskočíte, stisknutím tlačítka Storno.

Chcete-li se připojit k zabezpečené bezdrátové síti, musíte k ní znát heslo. Dostanete ho zpravidla od nějaké pověřené osoby: od servírky, knihovnice nebo šéfa - samozřejmě v závislosti na tom, kde se zrovna nacházíte. Klepněte na vybranou zabezpečenou síť s dostatečným signálem a na tlačítko Připojit. Do formuláře zadejte bezpečnostní klíč nebo přístupové heslo a znovu klepněte na Připojit.

Byl pro vás článek přínosný?