Hlavní navigace

Jak se vedlo dodavatelům GPU v posledním čtvrtletí

25. 2. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Analytická společnost Jon Peddie Research, která pravidelně zveřejňuje data o prodejích grafických čipů, odhalila statistiku za čtvrtý kvartál roku 2011. Zatímco ještě před několika lety byla vánoční sezóna vždy silnější, od roku 2008 je toto období vždy slabší a loni se tento trend projevil zatím nejsilněji, pravděpodobně i vinou záplav v Thajsku, které udělaly čáru přes rozpočet všem výrobcům hardware. Grafických akcelerátorů se celkově prodalo o 10,4 % méně než ve třetím čtvrtletí, celkově bylo jich bylo dodáno 124 milionů kusů.

Jedinou společností, která si ve statistikách oproti předchozímu kvartálu polepšila, je AMD, které dosáhlo tržního podílu 24,8 %; zároveň utrpělo nejnižší pokles počtu prodaných GPU. ATI a později AMD se historicky v low-endu dařilo, dnes žezlo laciných Radeonů vehementně přebírají APU. Jejich prodeje v desktopu oproti třetímu čtvrletí vzrostly o 44,8 %.

S nástupem procesorů s integrovanou grafikou dost možná souvisí i pokles prodejů samostatných karet pro desktop, těch se prodalo o 12 % méně, než v předcházejícím kvartálu. Nvidia zde přesto urvala 3,7 procentního bodu navíc a o jednu desetinu si polepšila i v mobilním segmentu. JPR také hlásí, že kdesi v Asii se společně se starými procesory AMD prodaly staré čipsety Nvidie s integrovanou grafikou. Ani to ale kalifornskou společnost nezachránilo od poklesu celkového tržního podílu o 3,1 procentního bodu.

Celkový pokles zaznamenal i Intel, navzdory tomu, že v desktopu prodeje procesorů s integrovanou grafikou vzrostly „ve dvouciferném řádu“ (tedy o více než procentních bodů). To však nedokázalo vyvážit pokles v noteboocích, který byl ještě razantnější.

Meziročně, tedy ve srovnání se čtvrtým kvartálem roku 2010, si nejvíc polepšil Intel, o bezmála sedm procentních bodů. Podobný kus trhu naopak ztratila Nvidia, zatímco AMD zůstalo přibližně na svém.

Zdroj: Jon Peddie Research

Byl pro vás článek přínosný?