Hlavní navigace

Jak se WD nažral, i když mu část kozy sebrali

9. 3. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Rok poté, co Western Digital oznámil, že hodlá převzít společnost Hitachi GST, se tak skutečně stalo. Nicméně musí dodržet podmínky tří různých regulačních úřadů.

koza

Western Digital zaplatí za společnosti Viviti Technologies, lépe známou jako Hitachi GST, 3,2 miliardy USD a přidá k nim 25 milionů svých akcií v hodnotě 0,9 miliardy USD. Konečná hodnota transakce se tedy vyšplhala na hodnotu 4,1 miliardy. Hitachi Ltd nyní vlastní přibližně deset procent akcií WD a může dosadit dva lidi do jeho vedení.

Jako drobnou vsuvku dodám, že celá transakce měla být původně uzavřena 7. března. Ke stejnému datu byla také vázána smluvní pokuta ve výši 250 milionů USD, která by v případě prodlení putovala od WD na účet Hitachi GST. Šestého března ale Western Digital vydal tiskové prohlášení, v němž zmiňuje posun celé transakce o jeden den. Důvodem byla potřeba splnění veškerých regulačních opatření. Dle analytiků byla pokuta WD nejspíše odpuštěna, což je poměrně logické.

Jaká je tedy nyní situace? Pětice dodavatelů pevných disků se nám během přibližně dvouleté periody smrskla na trojici. A to jenom díky zásahu regulačních orgánů. Bez nich bychom dnes měli trh desktopových jednotek obsazen pouze dvěma hráči.

regulace

Pojďme si ještě jednou shrnout nastalé události:

  • EU požaduje, aby WD prodal část své kapacity, což se následně stalo (více viz novinka Pavla Bočka). Toshiba se tímto krokem stává konkurentem v dodávkách 3,5“ HDD.
  • Čínské orgány nařizují, aby WD a Hitachi GST fungovaly nezávisle a pod dohledem po dobu dvou let, což je o rok déle, než bylo požadováno po Seagate a Samsungu. V roce 2014 pak mohou WD a Hitachi GST splynout (více například The Register).
  • Americká federální obchodní komise stanovila, že musí Hitachi GST prodat veškeré své výrobní kapacity 3,5" HDD Toshibě. Přesněji bylo FTC stanoveno, že Toshiba musí obdržet veškeré dostupné prostředky, aby byla schopna v poměru 1:1 nahradit produkci 3,5" disků Hitachi GST. Více v mé předchozí novince.

wd logo
Dle Johna Coyna, CEO společnosti WD, a od včerejšího dne již i Viviti Technologies, je podmínka stanovená čínskými regulátory velmi snadno akceptovatelná. Odůvodňuje to tím, že na světě nalezneme spoustu společností, jež využívají více značek, které spolu následně soupeří na stejném trhu a činí tak rozhodování o koupi zákazníkům zajímavější.

Agentura Bloomberg cituje americkou federální obchodní komisi: „…schválením 4,5miliardové transakce podle stanovených podmínek bude vyřešena otázka hospodářské soutěže a současně bude umnoženo, aby Toshiba nahradila Hitachi Global Storage Technologies na trhu desktopových pevných disků.“

disk

Ředitel FTC Richard Feinstein řekl: „Dohoda zajistí, že na celosvětovém trhu desktopových pevných disků bude pokračovat intenzivní soutěž, a že spotřebitelé nebudou v důsledku provedené akvizice vystaveni vyšším cenám ani zpomalení vývoje."

Zamezení vzniku duopolu je bezesporu dobrou zprávou pro všechny uživatele. K zamyšlení ale je, zda by nebylo efektivnějším řešením, pokud by všechny tři regulační orgány pracovaly v kooperaci, místo toho, aby svá omezení vyslovovali jeden po druhém nezávisle.

hybridToshiba vstoupí převzetím 3,5" divize Hitachi GST a částí produkce WD plnohodnotně na trh desktopových disků. Získá tak poměrně významný podíl trhu, ačkoli v celé transakci původně vůbec neměla figurovat. Oproti WD a Seagate navíc disponuje vlastní výrobou flash pamětí, a může tedy vyrábět hybridní pevné disky, aniž by byla závislá na externím dodavateli (nicméně tak v současné době nečiní). Toshiba si tak je zřejmě vědoma rizika snížení poptávky, které může nastat s masivnějším přechodem k SSD jednotkám. Na rozdíl od svých konkurentů se na něj ale zodpovědně připravuje.

Pokud z pomyslného bochníku chleba odkrojíme část akvizice týkající se 3,5" pevných disků, kterou nezíská WD, nýbrž Toshiba, zjistíme zajímavý fakt. WD i Seagate budou mít přibližně 40 % trhu pevných disků a Toshibě připadne zbývající 20% podíl. Jak to zahýbe cenami, ať už nahoru, nebo dolů, to zjistíme v následujících měsících (letech).

Zdroj: 1, 2, 3, 4

Byl pro vás článek přínosný?