Hlavní navigace

Aplikaci se nepodařilo správně spustit. Jak opravit chybu 0xc00007b?

Sdílet

Zdroj: Unsplash
Windows 10 patří mezi komplexní operační systémy, proto není divu, že se občas něco nepovede. Výjimkou není ani chyba 0xc000007b, se kterou se mohou potkat hlavně hráči počítačových her. Pokud se vám nedaří spustit vaší oblíbenou hru a neustále vám padá, dáme vám pár tipů, jak odstranit error 0xc00007b.

Restartujte počítač

V případě, že vám Windows hlásí chybu „aplikaci (0xc00007b) se nepodařilo správně spustit“, zkuste restartovat počítač. Je možné, že ve Windows nastala drobná chyba, kterou opravíte pouhým restartováním počítače.

Spusťte hru jako správce

Většina her se běžně spouští (pokud není nastaveno jinak) v obyčejném režimu, a ne v režimu správce. A právě to může být jedna z příčin pádu her. Naše první rada zní – spusťte hru jako správce. Toho docílíte kliknutím pravým tlačítkem myši na ikonu spouštěče a poté výběrem možnosti Spustit jako správce.

Spuštění hry jako správce Spuštění hry jako správce (zdroj: cnews.cz)

Windows umožňuje i automatické spouštění v režimu správce. Stačí na spouštěcí ikonu kliknout pravým tlačítkem a zvolit možnost Vlastnosti. Poté jděte to záložky Kompatibilita a zaškrtněte možnost Spustit jako správce. Nezapomeňte nastavení uložit stisknutím klávesy Použít.

Nastavení automatického spuštění hry jako správce Nastavení automatického spuštění hry jako správce (zdroj: cnews.cz)

Pozor: Zástupce spouštěčů zpravidla nemají po stisku pravého tlačítka možnost spustit jako správce. V takovém případě musíte jít do kořenové složky s hrou a akci provést na spouštěči.

Nainstalujte nebo přeinstalujte Microsoft .NET framework

Další možností, jak opravit chybu „aplikaci 0xc00007b se nepodařilo spustit“, je instalace aktuálních Microsoft .NET framework. Je možné, že na vašem počítači máte nainstalovanou zastaralou verzi Microsoft .NET framework, kterou daná hra nepodporuje.

V takovém případě odinstalujte stávající verzi Microsoft .NET framework a z webu stahnu.cz nebo z oficiálních stránek stáhněte nejnovější verzi, kterou následně nainstalujte.

Přeinstalujte Microsoft Visual C++ Redistributable Packages

Zastaralé verze Microsoft Visual C++ mohou způsobovat řadu chyb a pádů aplikací, mezi které se řadí i chyba 0xc00007b. Nainstalováním aktuální verze Microsoft Visual C++ Redistributable Packages můžete váš problém vyřešit.

Z webu stahnu.cz nebo z oficiálních stránek stáhněte aktuální verzi a nainstalujte ji.

Aktualizujte operační systém Windows

Pokud pravidelně neaktualizujete operační systém Windows, ochuzujete se o automatické aktualizace výše zmíněných Microsoft .NET framework, Microsoft Visual C++ a neméně důležitých DirectX. Aktualizací na nejnovější verzi Windows získáte nejaktuálnější verze programů a odstraníte potencionální příčiny vyskakující chyby aplikace 0xc00007b.

Přeinstalujte hru nebo ověřte její soubory

Někdy může být 0xc00007b chyba způsobena poškozeným herním souborem. V případě hry na platformě Steam nejdříve ověřte integritu souborů hry.

V herní knihovně klikněte pravým tlačítkem na hru a vyberte možnost Vlastnosti. V otevřeném okně zvolte Lokální soubory a poté vyberte možnost Ověřit integritu mezipaměti hry. Aplikace zkontroluje všechny herní soubory a v případě nalezení poškozeného souboru se jej pokusí znovu stáhnout a opravit.

Ověření integrity mezipaměti hry ve Steamu Ověření integrity mezipaměti hry ve Steamu (zdroj: cnews.cz)

Pokud ověření integrity nepomůže nebo hru nevlastníte na platformě Steam, odinstalujte ji a znovu nainstalujte a poté ověřte, zdali chyba aplikace 0xc00007b zmizela.

Tip: Před odinstalací a následnou instalací hry zkontrolujte, zdali daný herní klient nedisponuje funkcí ověření integrity herních souborů. Vyhnete se tak zbytečnému přeinstalování hry.

Doufáme, že vám naše tipy na odstranění erroru 0xc00007b pomohly. Pokud znáte další možné příčiny a následné řešení, budeme rádi, když se o ně s námi a dalšími hráči podělíte do komentářů.

Byl pro vás článek přínosný?