Hlavní navigace

Jak šetřit baterii notebooku

6. 8. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Problematice výdrže běhu na baterie u přenosných počítačů jsme se již dříve věnovali v prvním a druhém díle podrobného seriálu o Li-ion bateriích, přímo o výdržích notebooků pak v tomto článku. Nyní se podíváme na možnosti úspor energie v přenosném počítači.

Omezení Wi-Fi sítě: pouze, když jí potřebujete

Uživatelé mají často zapnuté Wi-Fi připojení, aniž ho v ten konkrétní okamžik vyloženě potřebují. Takto se zbytečně snižuje výdrž baterie, dokonce i v případě, kdy notebook není připojený, ale zařízení pouze hledá dostupné bezdrátové sítě. V době, kdy notebook marně vyhledává bezdrátové sítě v okolí, jede síťová karta na maximum, což stojí spoustu energie. Síťové připojení prostřednictvím kabelu (LAN) je rychlejší a spotřebuje méně - když je to možné, využijte ho a WLAN vypněte.

Wi-Fi klávesa

Pro vypnutí bezdrátové Wi-Fi sítě stačí stisknout odpovídající speciální klávesu (kombinace Fn a funkční klávesy) přímo na klávesnici.

Bluetooth: zapnutý jen při přenosu dat

Rozhraní Bluetooth je praktické, například pro rychlou výměnu dat mezi mobilním telefonem a notebookem. Čipy Bluetooth jsou natolik inteligentní, že když se Bluetooth nepoužívá, poklesne spotřeba asi na jedno procento provozní spotřeby. Adaptéry jsou však často nastaveny tak, že automaticky hledají příjemce v okolí. Právě v této době vylétne spotřeba rychle nahoru. Proto u notebooku aktivujte Bluetooth pouze v případě, kdy přenášíte data.

Bluetooth

U řady notebooků je vypnutí provedeno společně s deaktivací Wi-Fi připojení, lze se však setkat také se samostatnou klávesou nebo zkratkou.

Nastavení jasu: snížení podsvícení podle podmínek

Velká část uživatelů má na notebooku nastavenu stejnou intenzitu podsvícení displeje po celou dobu, kdy s ním pracuje. Intenzita podsvícení přitom podstatně ovlivňuje to, jak dlouho baterie vydrží bez nutnosti nabití. Podsvícení je možné na většině notebooků ovládat pomocí klávesy Fn a funkční klávesy nahoře (zpravidla s ikonou sluníčka).

Jas displeje

Tip: Jestliže s notebookem často pracujete v noci a potřebujete si na klávesnici posvítit například na cestách, lze si pořídit speciální lampičku. Jednoduše se zapojí do USB portu, malá LED dioda pak poskytne potřebné světlo. Mezi výhody patří upevňovací nožka, a je tak možné nastavit směr nasvícení přesně tam, kam je potřeba. Podrobněji jsme o použití USB LED lampiček psali již dříve v tomto článku.

Vzhledem k celkové spotřebě energie notebooku lze snížením podsvícení uspořit až 20 % energie. Tato rada samozřejmě má svoje limity - těžko lze číst z tmavého displeje, když je okolní prostředí příliš světlé.

Pevný disk: minimalizujte počet přístupů    

Minimalizujte počet přístupů na pevný disk a tím snížíte spotřebu na minimum. Jako první odinstalujte všechny nepotřebné programy, které si někdy na disk "sáhnou". Jako druhý krok pravidelně defragmentujte svůj pevný disk. K tomu můžete použít například nástroj JK Defrag (odkaz na stažení).

Nyní pojďme k nastavení spotřeby (Možnosti napájení). V případě pevného disku doporučujeme nastavit úsporný režim. To proto, že pevný disk spotřebuje kolem 1 W i v případě, kdy je v režimu spánku.

pevný disk

Pevný disk se pak může přepnout do úsporného režimu. V praxi se jako nejlepší hodnota pro přechod do úsporného režimu osvědčila doba 10 minut. Nenastavujte nižší hodnotu, protože pak se pevný disk neustále vypíná a zapíná, čímž k úsporám téměř nedochází. Ještě více energie uspoříte, když si nainstalujete disk SSD (Solid State Drive). Ten ale bohužel není zrovna nejlevnější, může však snížit spotřebu až o 5 W.

Ovládání hlasitosti: reproduktory s vlastním zdrojem

Právě přehrávání videa dokáže pořádně potrápit baterii. Nejhorší je pouštění filmu co největšímu počtu lidí, kdy uživatel dá hlasitost na maximum, stejně tak co nejvíc zvýší jas displeje, to vše doplněno vytížením při dekódování a přehrávání filmu.

MSI Dynaudio

Jestliže je třeba připojit externí reproduktory, dají se využít takové, které mají vlastní zesilovač. Potřebují sice vlastní zdroj napájení, a tedy je třeba je připojit do elektrické sítě, pokud ale není po ruce nabíječka k notebooku, jedná se o ideální možnost. Na notebooku je pak třeba nastavit co nejnižší hlasitost a na externích reproduktorech naopak nejvyšší.

Externí zařízení: flash paměti nejsou tak náročné

Při úsporách energie je třeba myslet i na externí zařízení, která jsou k notebooku připojena.

Externí pevný disk - z hlediska energetické správy jsou nejméně vhodné takové externí disky, které nevyžadují vlastní zdroj napájení. Potřebný zdroj energie si vytvoří přímo z  notebooku (např. z USB portu) a baterii dokáží při dlouhodobém čtení či zápisu dost zatížit.

externí disk

Flash paměť - vzhledem k tomu, že flash paměť neobsahuje pohyblivé součástky, není až tak energeticky náročná. Časté čtení a zápisy však dokáží snížit výdrž baterie, obzvlášť pokud se flash paměť používá pro zrychlení systému se zapnutou funkcí ReadyBoost.

Rozšiřující zařízení - ať už se jedná o lampičku do USB, bezdrátové myši a klávesnice, či různé USB gadgety, neměli bychom je k notebooku připojovat v případě, že jde o co možná nejdelší výdrž na baterie.

Změna plánů napájení

Práce s přenosným počítačem pouze na napájení z baterie má svá specifika. Přejete-li si maximální výkon, je třeba se smířit s tím, že energie se bude vyčerpávat mnohem rychleji, než kdybyste preferovali úsporu, byť za cenu nepříliš vysokého výkonu. Právě k tomu slouží plány napájení, kterými ve Windows 7 určíte své aktuální požadavky.

Možnosti napájení

Pro změnu plánu napájení lze využít ikonu baterie v systémové liště. Plán napájení s názvem Rovnováha nabízí možnost plánování využití procesoru a dalších systémových prostředků tak, aby nedocházelo ke zbytečnému vybíjení baterie při částečné práci, ale také aby uživatel nepocítil snížení výkonu, když je zapotřebí. Když tedy například uživatel pouze píše dokumenty, surfuje po internetu, apod., Windows při zvoleném plánu napájení Rovnováha šetří baterii snížením výkonu, jakmile ale uživatel spustí například náročnou hru, automaticky přepne na vyšší výkon za cenu vyšší spotřeby energie.

Naproti tomu díky plánu napájení Úsporný režim je možné během práce na notebooku zajistit co možná nejdelší výdrž na baterie. Výhodou tak je, že bez napájení ze sítě uživatel vydrží delší dobu, avšak výměnou za to musí z velké části oželet výkon systému. Úsporný režim nachází uplatnění na cestách v případě, kdy uživatel píše dokumenty, vytváří tabulky a provádí další operace, které nevyžadují extrémní výkon.

Pokud uživatel zvolí plán napájení Vysoký výkon, získá ze svého přenosného počítače maximum výkonu. Co do funkčnosti se jedná o ideální stav, který si však při provozu na baterie vyžádá nesrovnatelně vyšší spotřebu. Ideálním použitím je pouze chvilkové odpojení od napájení ze sítě, kdy je uživatel ochoten oželet dlouhou práci a ví, že mu stačí kratší výdrž baterie.

Byl pro vás článek přínosný?