Hlavní navigace

Přestaňte si sahat na obličej. NASA pro to vyvinula zařízení a dává jej zdarma

29. 6. 2020

Sdílet

Zdroj: Jet Propulsion Laboratory
NASA vyvinula zařízení, které vám bude připomínat, abyste si nesahali na obličej. Což je fajn nedělat ani v chřipkové sezóně, natož nyní s nemocí COVID-19. Pro většinu lidí jde ale o pohyb podobný reflexu, kterému se nedá vyhnout. Rouška funguje sice podobně…

Laboratoř proudového pohonu spadající pod NASA a Kalifornský technologický institut (Caltech) vytvořila jednoduché zařízení, jež vás bude upozorňovat, že si hodláte sáhnout na nos. A použila k tomu velmi jednoduché součástky.

Zařízení nazvané Pulse se nosí na krku jako přívěšek a tohle umístění je ryze praktické. Pulse obsahuje senzor přiblížení a vibrátor. Jakmile tedy zvednete ruce směrem k obličeji, přívěšek se rozvibruje.

Dosah, při kterém zařízení začne vibrovat je 30 centimetrů. Vibrace navíc s větším přiblížením zesilují. NASA toto zařízení uvolnila pro každého k sestrojení zdarma. Jen si musíte nakoupit potřebné součástky, vytisknout si tělo přívěšku na 3D tiskárna a sestavit. K dispozici je podrobný návod. Podle tvůrcu je to vcelku levné.

V podstatě stačí si v nejbližším elektru koupi pár jednoduchých součástek, knoflíkovou baterii a infračervený senzor. V nejbližím obchodě s 3D tiskárnami pak nechat vytisknout šasi, navléct na řetízek a je hotovo.

zdroj: NASA, Github, Engadget

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.