Hlavní navigace

Co je screenshot aneb jak snadno vyfotit obrazovku vašeho počítače?

Sdílet

Zdroj: Depositphotos
Čas od času potřebujete prostě vyfotit obrazovku (nebo její část) a někomu ji poslat. V takovém případě se vyvarujte focení monitoru přes fotoaparát v mobilním telefonu, protože byste se mohli snadno stát terčem posměchu u ostatních, kterým fotku pošlete. Místo toho vyzkoušejte pár tipů, jak vyfotit obrazovku na PC.

Jak udělat screenshot na PC a notebooku

Každá klávesnice obsahuje speciální klávesu PrintScreen (zkráceně PrtScr nebo Prt Scr), která po stisku automaticky uloží do mezipaměti aktuální obsah obrazovky. Tento obrázek poté můžete vložit stiskem klávesové zkratky CTRL + V do jakéhokoliv programu, který umožňuje vkládání obrázků (malování, Gimp, Word, všechny možné komunikátory apod.).

Jak udělat screenshot obrazovky Jak udělat screenshot obrazovky (zdroj: cnews.cz)

Pokud používáte více monitorů, po stisku klávesy PrintScreen dojde k uložení obsahu na všech obrazovkách. Tento způsob použití není příliš vhodný v případě, že chcete svému kamarádovi poslat pouze část monitoru a nechcete obrázek jakkoliv editovat.

Jak vyfotit obrazovku určitého okna

Přemýšlíte, jak udělat PrintScreen na PC, ale obsáhnout pouze konkrétní část obrazovky? Tato funkce se svým funkčním způsobem moc neliší od předchozí, při aktivaci udělá screenshot pouze právě využívaného okna (programu). Stačí vám k tomu pouze před stisknutím klávesy PrintScreen podržet levý nebo pravý Alt.

Jak udělat screenshot aktuálního okna Jak udělat screenshot aktuálního okna (zdroj: cnews.cz)

Snadné vytvoření určité části podle vašich představ

Asi nejrychlejší a nejsnadnější možností, jak můžete rychle ofotit obrazovku nebo jakoukoliv část, je pomocí integrované aplikace Výstřižky, kterou najdete v základu ve Windows 10.

Aplikace Výstřižky běží na pozadí při startu systému a mažete ji kdykoliv aktivovat klávesovou zkratkou, pokud ji však chcete nejdříve nastavit, napište do vyhledávacího pole v hlavní liště Výstřižky.

Jak otevřít aplikaci Výstřižky Jak otevřít aplikaci Výstřižky (zdroj: cnews.cz)

V otevřeném okně můžete nastavit režim obrazovky (zda se má vystřihnout obdélník, volná plocha, celá obrazovka nebo určité okno), časovou prodlevu pro pořízení screenshotu a také provést další nastavení aplikace.

Nastavení aplikace Výstřižky Nastavení aplikace Výstřižky (zdroj: cnews.cz)

Nejjednodušší je však Výstřižky přímo aktivovat klávesovou zkratkou Win + Shift + S. Po stisku těchto kláves dojde k mírnému zešednutí celé obrazovky, do kterého můžete následně myší označit část, kterou chcete vystřihnout.

klávesa Windows + Shift + S

Klávesová zkratka pro aktivaci aplikace Výstřižky Klávesová zkratka pro aktivaci aplikace Výstřižky (zdroj: cnews.cz)

Následně stačí obrázek pomocí klávesové zkratky CTRL + V vložit do jakéhokoliv programu, který umí pracovat s obrázky.

Tip: O úspěšném vytvoření výstřižku a jeho uložení do mezipaměti vás Windows informuje vyskakovacím oknem. Pokud na okno kliknete, otevře se vám aplikace Výstřižky s aktuálně vystřihnutou částí obrazovky. V aplikaci můžete dále s výstřižkem pracovat, kreslit do něj a následně jej uložit.

Jak vyfotit obrazovku na Samsung telefonu

Nejen na telefonech od Samsung, ale i jiných značek, existuje šikovná klávesová zkratka pro rychlé vyvolání funkce screenshot a vytvoření snímku.

Jak vyfotit obrazovku mobilu? Stačí pouze naráz stisknout zapínací tlačítko a tlačítko pro snížení hlasitosti. Pokud jste vše udělali správně, displej telefonu bíle problikne a vytvoří vám snímek aktuálně otevřené aplikace.

Jak vyfotit obrazovku mobilu Jak vyfotit obrazovku mobilu (zdroj: cnews.cz)

Jak vyfotit obrazovku na Macu

Web PCWorld nabízí vynikající návod, jak vyfotit obrazovku na Macu, pokud potřebujete udělat snímek celé obrazovky, určité části nebo pouze vybraného okna.

Celý článek si můžete přečíst na webu PCWorld.cz

 

Byl pro vás článek přínosný?