Hlavní navigace

Jak vzniklo Metro? Proč funguje tak, jak funguje?

7. 2. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

V interview pro Gizmondo popisuje Sam Moreau, člověk z Microsoftu zodpovědný za uživatelský zážitek při používání Windows, proč a jak Metro vzniklo. Windows 8 budou první v rodové linii, které obsáhnou speciální grafické prostředí primárně určené pro zařízení s dotykovým displejem. To bude zpětně kompatibilní, což v tomto případě znamená, že jej budeme moct ovládat klávesnicí a myší i na strojích s běžnými obrazovkami.

Vytvořit něco úplně nového by prý bylo docela jednoduché, jenže Windows sama o sobě představují tradiční platformu plnou určitých funkcí, od nichž se něco očekává. Nové prostředí se tudíž muselo vypořádat právě s očekáváním. Designeři zkratka dostali za úkol vypořádat se v otázce ovládání s minulostí a zároveň být připraveni na budoucnost. Na dotaz, co se lidem na Metru nelíbí, odpověděl Moreau, jak byste asi čekali: lidé nemají rádi změnu.

S Windows je ten kříž, že jsme si více než jedno desetiletí zvykali na okna, ukazatel myši a nabídku Start. Ovládání se měnilo, to jistě, základní myšlenka byla ale stále stejná. Pro svátečního uživatele je ale takový systém příliš komplexní, takže potřebuje k ruce odborníka. A právě takových (domácích) odborníků, kteří nadšeně rozebírali Windows a zjišťovali, jak vlastně pracují, existuje celá řada. Ti najednou nemají s čím pomáhat, protože v Metru už nemají nic k řešení. Tito lidé podle Moreaua nevítají Metro zrovna s otevřenou náručí.

Nevěří ani tomu, že by lidé využívali Správce úloh, který z osmiček nezmizí. Naopak, bude vybaven novými zajímavými funkcemi. Moreau poukazuje na to, že ve skutečnosti aplikace zavírat nepotřebujeme, jen někteří mají takové nutkání. (Ano, stále je řeč o Metru.) Microsoft lidem vyhoví a aplikace zavírat umožní, jde ale o věc zbytečnou, neboť na pozadí žádný z programů neběží. Nebudou proto ani ujídat výkon, ani vysávat akumulátor, jen si pro sebe ukousnou kousek operační paměti. Dle Moreaua bychom Správce úloh neměli nikdy muset použít.

K tomu bych jen dodal, že Microsoft si nás tak vycvičil. Celý rozhovor případně najdete na Gizmondu. Souhlasíte s názory Moreaua?

Zdroj: Neowin

Byl pro vás článek přínosný?