Hlavní navigace

Jak zapnout Aero ve Windows XP

6. 1. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Skleněná a průhledná dekorace oken se ve Windows poprvé objevila až s příchodem Windows Vista. Do té doby zde byly jen pokusy různých výrobců skinovacích programů. Aero zaujalo spoustu lidí, byť je to jen to nejmenší, co Windows Vista přináší nového. Popularita rozhraní Aero je taková, že se začali objevovat i pokusy o to, přenést jej do prostředí Windows XP. Polský program FastAero je jedním z těch úspěšných.

FastAero, neboli Aero pro Windows XP si můžete stáhnout z webových stránek fastaero.pl/english. Pozor na opakované stahování, web má nastaven limit, kdy si soubor můžete stáhnout jen zhruba každé tři minuty. Program bohužel nemá instalátor a je zabalen ve formátu 7z.

K jeho rozbalení tedy budete potřebovat archivační program 7-Zip nebo WinZip, formát 7z zvládá i WinRar. Obsah balíčku rozbalte do nějaké složky na disku a spusťte soubor FastAero.exe. Tím je příprava programu dokončena.

Rozhraní Aero ve Windows XP

Jakmile je soubor FastAero.exe spuštěn, dekorace oken ve stylu rozhraní Aero se ve Windows XP ihned aktivuje. Tedy ne pro právě aktivní okna, stačí je však minimalizovat a znovu zobrazit. Není třeba zavírat celé programy a znovu je spouštět.

Nevšiml jsem si žádného zpomalení při používání FastAero, nicméně úplně dokonalé to také není. Při přetahování okna se obsah jeho průhledné části může překreslovat s mírným zpožděním a občas je problém s okny, která mají zůstávat nahoře. Kdo může porovnat s Windows Vista tak pozná, že se o skutečné Aero nejedná. Na druhou stranu, pokud chcete Aero i ve Windows XP a Vistu jste zatím moc nepoužívali, budete zřejmě spokojeni.

Nastavení FastAero

Po svém spuštění umístí FastAero ikonku do systémové části lišty úloh. Jakmile na tuto ikonku poklepete, zobrazí se jednoduché nastavení programu. FastAero umožňuje upravit sílu rozmazání průhledné části a rychlost překreslování.

Tvůrce programu FastAero průběžně uvolňuje nové verze, doporučuji sledovat jeho web. FastAero je nicméně pěkná pomůcka, která vám přinese Aero do Windows XP, není třeba ji instalovat a především - je zdarma. Vyzkoušejte.

Připomínám také starší článek, který by mohl uživatele Windows XP zaujmout - Omlazující injekce pro Windows XP.

Byl pro vás článek přínosný?