Hlavní navigace

Jak zrušit účet na Instagramu? V aplikaci to nejde, budete muset navštívit web

4. 5. 2020

Sdílet

Zdroj: shutterstock.com
Zatímco založení účtu na Instagramu je snadné jako facka, položku pro smazání již přímo v aplikaci nenajdete (samotné smazání aplikace z mobilu váš účet totiž rozhodně nezruší).  Pokud tedy nechcete být dále uživatelem, pro dočasné či úplné zrušení účtu musíte navštívit oficiální webové stránky Instagramu, na kterých si zároveň můžete zálohovat svá data.

Argumentů pro zrušení instagramového profilu existuje hned několik. Instagram, jakožto jedna z nepopulárnějších sociálních sítí se stovkami milionů uživatelů, totiž zpracovává osobní údaje a citlivá data všech svých uživatelů. Veškerý nahraný obsah v podobě fotek a videí navíc může shlédnout kdokoliv a kdykoliv, zejména pokud profil není nastaven jako soukromý (v tomto případě je zase nutná obezřetnost při schvalování žádostí o sledování). Ač se to na první pohled nemusí zdát zřejmé, Instagram je také obrovský žrout času. Nejedná se totiž pouze o sdílení a nahrávání fotek nebo videí, mluvíme zde o univerzální sociální platformě se vším všudy. Seznamujete se s lidmi, nacházíte nové (či staré) přátele, chatujete a můžete sledovat i živá vysílání. V aplikaci se dá utopit až příliš mnoho času, pro zvýšení produktivity tak někteří lidé volí možnost zrušení účtu.

Deaktivace vám umožní se k účtu vrátit, permanentní smazání nikoliv

Pokud si nejste před smazáním účtu jistí, jestli se k používání Instagramu nebudete chtít v budoucnu vrátit, nezoufejte. Účet můžete pouze deaktivovat, což znamená, že se veškerý váš instagramový obsah pro všechny uživatele skryje, a to včetně fotek, lajků, zpráv a komentářů. Samotný profil se odhlásí a nepůjde ani vyhledat. Pokud se později opravdu rozhodnete vrátit, stačí se pouze přihlásit a váš účet se opět aktivuje.

Deaktivace účtu
Deaktivace účtu
Smazání účtu
Smazání účtu

Jak zrušit Instagram dočasně? Abyste mohli deaktivaci provést, musíte se přihlásit ke svému instagramovému účtu z webového prohlížeče. Stažená aplikace deaktivaci ani smazání neumožňuje. Následně kliknete vpravo nahoře na váš obrázek profilu a vyberete možnost Upravit profil. V otevřeném okně již dole najdete modrým písmem napsanou položku Dočasná deaktivace vlastního účtu. Zadáte heslo, vyplníte důvod, jenž vás k deaktivaci vede (ano, bez něj to opravdu nejde) a rázem vám v dočasném zrušení nic nebrání.

Jak odstranit účet na Instagramu permanentně? Pokud víte, že se k této aplikaci již nikdy nevrátíte a svůj účet chcete smazat úplně, navštivte tuto stránku. Opět stačí zadat heslo a důvod zrušení účtu. Následně kliknutím na Trvale účet odstranit nadobro vymažete svůj profil z internetu.

Záloha dat před smazáním

Víte, jak si zrušit Instagram, ale bojíte se, že přijdete o svůj obsah? Jestli se chcete svého účtu zbavit, ale zároveň si ponechat vaše nahraná umělecká díla, nemusíte jednotlivě stahovat každou fotku ze svého profilu. Instagram nabízí možnost stáhnutí všech vašich fotek, ze kterých následně vytvoří zálohu a tu vám zašle na uvedený kontaktní e-mail.

Dobrou zprávou je, že tato možnost je dostupná také přímo v mobilní aplikaci. Stačí vpravo dole zvolit váš profil, v pravém horním rohu rozbalit menu, vybrat položku Nastavení a následně Zabezpečení. Zde zvolíte možnost Stáhnout data, vyplníte e-mail s heslem k vašemu účtu a následně už jen čekáte, až vám vytvořená záloha dorazí do e-mailové schránky. Na webové verzi Instagramu je postup totožný.

Je důležité zmínit, že stáhnutí dat a jejich následné doručení může trvat až 48 hodin, zvláště pokud máte opravdu velké množství nahraných fotek. Většinou k vám však záloha doputuje mnohem rychleji.

Zdroje: help.instagram.com, cnbc.com

Byl pro vás článek přínosný?