Hlavní navigace

Jak ztišit pevný disk aneb AAM v praxi

31. 3. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Hardwarové cesty ke ztišení pevného disku

Neinvazivních způsobů (možná se teď trochu moc dívám na Dr. House) jak ztišit počítač není mnoho. Většinou můžete regulovat větráky v BIOSu, přes SpeedFan anebo přes nějakou tu utilitku přímo od výrobce vaší základní desky. Pro grafickou kartu a její větrák tu máme RivaTuner, ATITool, Gainward Expertool a další. V mizivém procentu lze regulovat dokonce i zdroj. A i když tohle všechno vyřešíte, zbývá vám pevný disk.

Hlučnost pevného disku se skládá ze tří složek. Hlučnost otáčení ploten, hlučnost při operaci seek a vibrace. Pokud slyšíte plotny anebo seek, musíte vytvořit nějakou zvukovou izolaci mezi vámi a diskem. Může to být dobrá skříň, může to být protihlukový šuplík do 5,25“ pozice.

Mezi nejlevnější řešení patří jednoduché antivibrační držáky nebo plovoucí uchycení na pryži, v prvním případě je výrobcem Nexus, ve druhém Chill Innovation, první myslí i na chlazení, druhý je proti vibracím zase účinnější:

Například firma Nexus myslí na ztišení disků ve dne i v noci a má poměrně kompletní portfolio pro tento účel. Komplexnějším řešením je uzavřít disk do protihlukového rámečku, který většinou obsahuje i nějaké ty silikonové podložky. Legendou je silentmaxx HD-silencer, stojí však stále kolem 1000 Kč, osobní zkušenosti s mnohem levnějšími napodobeninami (například Acutake za zhruba 200 Kč), nemám:

Všimněte si, že většina těchto řešení odsune váš disk z 3,5“ pozice do 5,25“. Pak je dobré mít tyto:

1.       volné a nemít mnoho pevných disků.

2.       mít skříň s celoperforovaným čelem pro proudění vzduchu kolem disků (z levnějších splňuje třeba Cooler Master Centurion 5 a Dominator 690, Thermaltake Matrix apod.).

3.       mít ve skříni proudění vzduchu směrované tak, aby studený vzduch byl v oblasti disků nasáván a proudil kolem nich.

Kromě těchto úprav se nabízí různé laciné bastlení s kusy pryže, molitanu atd., jež má většinou za důsledek vysoké teploty disku. Dobrým „trikem“, který však znamená většinou nemalé pořizovací náklady, je nákup skříně, která na odhlučnění disků přímo myslí. Z těch lepších jsme recenzovali třeba Antec Performance One P180.

Jak zapnout AAM a jaký má vliv

Jak vidíte, zadarmo a bez kompromisu mezi chlazením a odhlučněním to s pevnými disky jen tak snadno nepůjde. Některé pevné disky však podporují funkci Automatic Acoustic Management (AAM), která může nastavit chování disku při operaci seek tak, že pohyb hlaviček je mnohem tišší. Nástrojů pro změnu AAM je asi více, nejznámějším je zřejmě Hitachi Feature Tool.

Hitachi Feature Tool se spouští z IBM DOS2000 a všichni, kdo pamatují Turbo Pascal (Turbo Vision), Norton či Volkov Commander, musí pro jeho okýnka získat okamžitě slabost. Pro běh Feature Tool potřebujete bootovací disketu, nebo bootovací CD, potřebné soubory i manuál v PDF najdete na webu Hitachi Global Storage Technologies.

Až si pomocí obrazů na odkazu výše vytvoříte zaváděcí médium a nastartujete z něj, uvitá vás po krátkém načítání samotné rozhraní programu. Máte-li některý z moderních disků Deskstar či Travelstar (notebookové), budete kromě AAM moci nastavovat třeba i cache, APM (Advanced Power Management) či přepínat mezi režimy SATA.

Pokud ale máte disk jiné značky, nezoufejte předem a HFT zkuste taky, AAM je u většiny desktopových modelů pevných disků podporováno bez ohledu na značku, početnou výjimku v poslední době tvoří hlavně disky Seagate Barracuda. Ty už musíte tedy tiché koupit.

Změna AAM je jednoduchá, vyberete jen ten správný disk, v nabídce zvolíte Change Acoustic Level (zkratka ALT + A) a nastavíte požadovanou úroveň. Hodnota 254 se rovná výkonem i hlučností vypnutému AAM, hodnota 128 pak nejtiššímu a nejpomalejšímu režimu. U nejnovějších disků Western Digital (WD7500AAKS a WD10EACS) mi fungovaly právě jen tyto krajní hodnoty, u disku Samsung HD200HJ bylo možné nastavovat i hodnoty uvnitř tohoto intervalu.

Po nastavení hodnoty můžete ihned otestovat hladinu hlučnosti (tlačítko Test dá hlavičky do pohybu) a po opuštění nástroje a restartu si disk nastavenou hladinu AAM již pamatuje. AAM jsem vyzkoušel na celkem třech discích, malém Samsungu S250 series 200 GB (HD200HJ) a dvou Westernech: Caviar SE16 750 GB (WD7500AAKS) a Caviar GP 1 TB (WD10EACS).

U Samsungu neměla změna AAM drastický vliv na snížení hluku ani na rychlost, 1TB Green Power je už v základu tichý a zapnutím AAM jej takřka umlčíte, největší vliv má změna AAM u Caviaru SE16. Jeho seek po nastavení AAM na 128 je velmi těžko slyšitelný i s uchem takřka přilepeným na disku, daní je však velká část výkonu.

Z měření vyvodím jednoduchý závěr: nastavení AAM na nejtišší hodnotu může být pro výkon disku dost degradující a pro systémový disk tedy nevhodné. Naopak pro datový disk, kde na rychlosti seeku tolik nesejde, může jít o snadnou a lacinou možnost ztišení.

Pokud se vám změna AAM přes Hitachi Feature Tool zdá na vyzkoušení trochu krkolomná, stáhněte si zkušební verzi HD Tune Pro, umožňující změnu AAM přímo ve Windows. Zároveň můžete rovnou otestovat vliv na přístupovou dobu.

border: 1px solid black

border: 1px solid black

Když se vám AAM zalíbí, můžete přikročit k permanentní změně přes Feature Tool. Změnu AAM umožňovaly také ovladače čipových sad Intel, od dob Intel 815P jsem však žádný čipset této společnosti doma nevyužil, takže si nejsem jist, zda tam ona možnost změny zůstala.

Byl pro vás článek přínosný?