Hlavní navigace

Jaká je spotřeba dnešních PC, jak vybírat zdroj a kdy je nejúčinnější?

22. 12. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jaké jsou spotřeby dnešních PC? Několik ukázek z několika kategorií

Na úvod tohoto článku se podíváme na to, jaké jsou přibližné spotřeby dnešních sestav, abyste si mohli udělat obrázek o tom, kolik tak asi „žere“ ta vaše a z jaké výkonové kategorie tedy vybírat nový zdroj. Jako příklady jsme vybrali hlavně naše testovací sestavy, ale jako příklad high-endu s šestijádrovým procesorem a dvěma grafikami jsme sáhli k zahraničním kolegům.

„Low-end“ v podobě AMD APU bez dedikované grafické karty

Prvním příkladem je „lowendová“ sestava s APU od AMD, kterou jsme použili v posledním testu levných a integrovaných grafických karet. Uvozovky proto, jelikož tato sestava obsahuje model A10-5800K (Trinity), který zrovna lowendem tak úplně není. Jako příklad to však bereme pouze s integrovaným grafickým jádrem, což může znázorňovat nějaké domácí PC pro nenáročnou práci a občasné hraní s nižšími detaily. Tato sestava dále obsahuje dva paměťové moduly, pevný disk a je živena zdrojem Seasonic OEM 400 W.

Příkon této sestavy bez zátěže činil pouhých 34 W a v zátěži (hraní World in Conflict) 115 W. Jak tedy můžete vidět, taková domácí sestava pro nenáročné použití je nenáročná i co se spotřeby elektrické energie týče. Pokud byste chtěli k tomuto APU přidat nějakou výkonnější grafickou kartu, můžete se podívat do grafu níže, jak se spotřeba změní (APU samotné je zde pod označením Radeon HD 7660D; integrovaná grafická jádra jinak ignorujte).

Mainstreamové herní PC s procesory AMD FX-6300 a Intel Haswell

Velice zajímavou volbou pro dnešní herní počítače jsou jistě levnější procesory AMD FX a také dražší Intel Haswell. Zatímco Haswell je velmi úsporným procesorem i v zátěži, AMD FX jsou na tom hůř.

Zde si jako příklad vezmeme sestavu, kterou používám na testování základních desek. Ta obsahuje procesor Intel Core i7-4770K, grafickou kartu Gigabyte GeForce GTX 660 Ti OC, dva paměťové moduly, SSD Kingston HyperX 3K 120 GB, pevný disk Western Digital VelociRaptor a je živena zdrojem Enermax Triathlor 550 W.

Jelikož takto vyvážená sestava není úplně běžná, tak je ještě trochu potřeba tyto hodnoty „poupravit“. Pro podobnou grafickou kartu se hodí spíše nějaké čtyřjádrové Core i5 (například i základní Core i5-4430), což oproti 4770K udělá takových 20 W méně. Z toho tedy dostaneme, že v idle sestava bude odebírat okolo 50–60 W (spotřeba v idle se s výměnou 4770K za 4430 změní minimálně) a v zátěži přibližně 240 W. Prosím, mějte na paměti, že se jedná pouze o hrubé hodnoty.

 

Pokud bychom vyměnili platformu Intel za AMD s procesorem FX-6300, tak spotřeba v idle o něco stoupne (takových 10–15 W, což však na účtu za elektřinu téměř nepoznáte) a v zátěži to bude takových 30 W navíc oproti 4770K (tyto nárůsty beru z našich recenzí procesorů). Spotřeba sestavy s AMD se tedy bude pohybovat okolo 300 W v závislosti na konkrétní hře.

High-endové PC s šestijádrem od Intelu a Multi-GPU (zdroj AnandTech)

Nakonec nejvýkonnější počítač s několika grafickými kartami a velmi výkonným šestijádrovým procesorem od Intelu. Tyto hodnoty jsme museli převzít od zahraničních kolegů z AnandTechu, jelikož v nejnovější metodice Adama Vágnera zatím žádné Multi-GPU zapojení není a navíc jeho testovací sestava má u procesoru Intel Core i7-3960X vypnutý HyperThreading.

Sestava AnandTechu obsahuje procesor Intel Core i7-4960X přetaktovaný na 4,2 GHz, čtyři paměťové moduly, SSD (pevné disky tato sestava nemá, tudíž je potřeba „pár“ wattů připočítat, ale vzhledem k hodnotám, které uvidíte níže, je to zanedbatelná změna) a napájí ji zdroj Corsair AX1200i.

Na grafech výše můžete vidět spotřeby s různými highendovými grafickými kartami. Zatímco jednotlivé karty jsou vhodné spíš pro kombinaci s Haswellem, CrossFire nebo SLI už k této platformě sedí. Můžete si hlavně všimnout, že i takto výkonná sestava se dvěma nejvýkonnějšími graifckými kartami odebírá bez zátěže ze zásuvky pouze něco okolo 100 W. Naopak v zátěži vyletí spotřeba na 500 W a více. Třeba na takové dva Radeony R9 290X v režimu Über je použitý 1200W Corsair velmi vhodnou volbou. Zdrojem grafů a hodnot je recenze GeForce GTX 780 Ti.

Jaké jsou spotřeby dnešních PC? Několik ukázek z několika kategorií

Zkoumání průběhu účinnosti + doporučení, jak vybírat zdroj

Zkoumání průběhu účinnosti + doporučení, jak vybírat zdroj

Při měření zdroje Enermax Revolution X't 430 W jsme se rozhodli, že bychom vám mohli alespoň v kratší článku ukázat to, při jakém vytížení má zdroj nejlepší účinnost.

Enermax Revolution X't 430 W

Proměřili jsme zdroj v rozsahu zatížení 10–100 % a výsledné účinnosti můžete vidět v grafu níže. Z toho lze také vyčíst, že v rozsahu od 40 do 70 % zatížení je účinnost zdroje velmi podobná a největší rozdíl se vejde do 0,17 %. Tyto výsledky nelze zcela přesně vztahovat úplně na každý zdroj, ale každopádně jako obecnou ukázku toho, v jakém spektru zátěže se zhruba pohybuje nejlepší účinnost zdroje, to brát lze.

Co to tedy znamená, pokud vybíráte zdroj pro své PC? Nejprve musíte zjistit, kolik dané komponenty budou zhruba „žrát“. Pokud si nevíte rady, můžete se obrátit třeba na naše diskuzní fórum, kde vám někdo jistě odpoví. V předchozí kapitole jste mohli vidět různé typy sestav, které používáme na testy a jaké jsou jejich hodnoty příkonu.

 

Řekněme, že máte novou sestavu se čtyřjádrovým procesorem Intel Haswell (nějaké z levnějších Core i5), k tomu grafickou kartu na úrovni GTX 660 Ti OC nebo Radeonu R9 270 OC (obě tyto karty mají přibližně stejnou spotřebu), dvoumodulový paměťový kit, jedno SSD a jeden disk. V maximální zátěži si taková sestava řekne o zhruba 210–240 W. Nabízí se tedy možnosti vzít zdroj s výkonem okolo 4xx W. Většina kvalitních zdrojů je ještě kolem poloviční zátěže tichých, proto bych zde nedoporučil například Seasonic G-360, jelikož již od nějakých 70 % zátěže začíná vydávat poměrně hodně aerodynamického hluku.

Shrňme si tedy, co zatím máme za informace: sestava si v zátěži vezme něco přes 200 W, kdy chceme zdroj udržet ideálně mezi 50 a 60 % zátěže (spíše k těm 50 %) a máme určitý rozpočet. Pokud v brzké době plánujete takovou sestavu obohatit například o druhou grafickou kartu nebo obrovské diskové pole, myslete na to a vemte výkonnější zdroj. Poté nezbývá, než podle toho, kolik nám na zdroj zbývá peněz, přečíst si recenze a vybrat ten pravý. V dnešní době to bude nějaký z modelů s certifikací 80Plus Bronze nebo 80Plus Gold, jelikož Silver se v dnešní době již u zdrojů příliš nevyskytuje. Zde je pár tipů, o kterých víme, že za něco stojí:

  • Cena 800–1200 Kč: Seasonic OEM 400 W
  • Cena 1200–1800 Kč: Seasonic S12II-430, Seasonic SSP-450RT, Antec Neo Eco 450 W, Fortron Aurum S 400 W
  • Cena 1800 Kč a více: Seasonic G-450, Corsair RM450, Seasonic SS-400FL2 F3 Platinum, Seasonic SS-460FL2 F3 Platinum, Enermax Platimax 500W…

Samozřejmě by se dalo vybírat i z dalších značek, například Super Flower. Tohle byla jen ukázka pro daný příklad, jak by to u něj vypadalo a jaké by byly mé osobní tipy. Konečné rozhodnutí je už na vás, respektive vašich financích a prioritách (např. modulární kabeláž).

Co vám přinese kvalitní zdroj, pokud dodržíte takový výběr? Vysokou účinnost (ušetří vám nějaké drobné za el. energii, ale s moc velkými úsporami nepočítejte), nízkou hladinu hluku, nízké zahřívání a s tím související delší životnost součástek (u některých zdrojů například delší životnost ne úplně ideálních kondenzátorů, kterým se vysoká teplota rozhodně nelíbí), případně ještě to, že vám při umírání s sebou nevezme do křemíkového nebe celou sestavu.

Vždy myslete na to, že základem kvalitně navrženého počítače je i kvalitní zdroj. Bohužel nejprodávanějšími zdroji v českých e-shopech jsou ty nejlevnější, které často ani nedokážou dodat deklarovaný výkon, případně nesplňují certifikace/standardy a naprostá většina lidí, co si takové zdroje koupí, nějak netuší, co mohou způsobit. Na závěr tedy doporučení: Čtěte recenze, čtěte recenze, ptejte se na fórech, ale hlavně nekupujte nekvalitní zdroje!

Abychom stále ještě tápající a do problematiky tolik nevidící čtenáře před Vánoci potěšili, přidáváme jedinečnou možnost napsat svou (plánovanou) sestavu pod článkem a získat tip na optimálně dimenzovaný kvalitní zdroj s ohledem na rozpočet. Příjemnější (a hlavně rychlejší) rozhraní pro psaní dotazu máte ale v našem diskuzním fóru v sekci Zdroje. Nebojte se jej využít.

Nakonec bychom chtěli poděkovat hlavně společnosti Enermax, která nás do Hamburku pozvala a dala nám k dispozici jednak několik svých zdrojů, ale především své vybavení, abychom mohli všechny zdroje přesně otestovat a v tomto případě zjistit, jak vypadá průběh účinnosti moderního 430W zdroje.

Testování v laboratoři Enermaxu


Byl pro vás článek přínosný?