Hlavní navigace

Jaké budou nové highendové procesory Intelu, Sapphire Rapids-X? Xeony asi nahradí HEDT

23. 11. 2021

Sdílet

Zdroj: Intel
Návrat Intelu do highendových CPU? Extrémní desktop „HEDT“ skončí, ale nahradí ho přetaktovatelné Xeony W. Máme nějaké informace o tom, co by mohly přinést.

Intel už vydal procesory Alder Lake pro desktop a zdá se, že kontroverze kolem hybridní architektury s velkými a malými jádry tím zdaleka neutichla. Ti, kdo by rádi pouze výkonná jádry Golden Cove, jenž mají mezi x86 CPU teď nejvyšší IPC a jednovláknový výkon, teď mohou vyhlížet highendové procesory Sapphire Rapids, které jich budou mít až 56. O tom, jak tato CPU budou vypadat, teď prosáklo více informací.

Oblast highendových procesorů, takzvaný segment „HEDT“ (High End Desktop), Intel do značné míry vytvořil svými platformami X58, X79, X99 a X299 s „extrémními“ procesory Core. Platforma X299 ovšem po roce 2017 dost zamrzla. Core 10. generace „Cascade Lake-X“ doteď nedostalo následníka a v této oblasti byl Intel hodně zastíněn Threadrippery od AMD.

Netrpělivě se proto čeká, kdy se Intel do této oblasti vrátí, což se čeká právě od té generace Sapphire Rapids. To budou 7nm procesory s čipletovou konstrukcí, které jsme nedávno mohli vidět na fotkách z továrny Intelu. S architekturou Golden Cove vycházející z Alder Lake a AVX-512 by mělo jít o velmi výkonná CPU. Jak by mohla v highendovém desktopu vypadat, teď přiblížil youtuber Moore's Law is Dead, který od údajně velmi osvědčených informátorů vyzvěděl nějaké detaily o tom, co Intel plánuje.

Tip: Intel Alder Lake má historicky nejvyspělejší x86 jádro. Rozbor CPU architektury Golden Cove

Ultra pracovní stanice, řada Xeon W3400?

Procesory Sapphire Rapids budou jako obvykle odvozené od serverové verze (Xeon Scalable), ale teď se budeme zabývat jen verzemi pro desktop a pracovní stanice. Intel údajně chystá celkem dvě různé platformy. První a nejdražší bude verze s Xeony, která má mít vysoké počty jader (až 56), jelikož budou použité největší verze čipů, které Intel chystá, tzv. křemík XCC. A má poskytovat až 112 linek PCI Express 5.0. Jádra i I/O budou v procesorech propojená pomocí mesh logiky, nebude tedy použita prstencová sběrnice jako v Alder Lake (což pravděpodobně povede k o něco nižšímu výkonu ve hrách).

Tato verze bude velmi blízká serverovým procesorům Sapphire Rapids, takže se možná také dají čekat nižší frekvence než v desktopu, a tím i horší jednovláknový výkon. Boosty mají nicméně být až přes 4,0 GHz. Počet jader má být až 56, ale to neznamená, že nebudou existovat nižší verze, Intel má prý i vzorky, které budou mít jen 12 jader. Nejvýkonnější modely mají mít dost vysoká TDP – momentálně prý je pro 56jádro plánováno 350 W.

Toto by zřejmě měl být nástřel parametrů Intel Sapphire Rapids pro servery Toto by zřejmě měl být nástřel parametrů Intel Sapphire Rapids pro servery (Zdroj: Moore's Law is Dead, via VideoCardz)

Paměťový řadič bude osmikanálový s podporou DDR5, včetně ECC. Má údajně oficiálně podporovat rychlost až DDR5-4800, pokud bude na každém kanále jen jeden modul; při osazení dvou (takže celkem 16 modulů) pak DDR5-4400. Toto jsou stejné rychlosti, jaké oficiálně podporuje Alder Lake (to ovšem bez ECC).

Tyto procesory budou mít ceny až několik tisíců dolarů a půjde o dost drahou platformu. Navazuje totiž patrně na platformu až 38jádrových Xeonů W-3300 „Ice Lake-SP“ pro náročné pracovní stanice, které už jsou poměrně dost vzdálené běžnému desktopu.

Xeony W-2400 a W790 v HEDT

Tentokrát má ale existovat také levnější verze, která už by mohla být i nástupcem té relativně dostupné platformy X299, takže tyto procesory jsou možná oním „Sapphire Rapids-X“, na které čekáme. Intel údajně tuto verzi interně označuje jako „Sapphire Rapids Mainstream Workstation“.

Tyto procesory budou mít pravděpodobně ale méně jader – už totiž prý nemusí být založené na čipech XCC, ale na menší variantě MCC. Maximum by prý mohlo být někde mezi 28 až 36 jádry, ale asi jde spíš o odhad a počet jader u procesorů založených na MCC křemíku ještě není znám. Tyto procesory by ale na druhou stranu asi mohly mít vyšší boosty, včetně těch jednovláknových. Moore's Law is Dead očekává, že by mohla být někde až mezi 4,5 a 5,0 GHz, tedy už ne o tolik pozadu za desktopovými Alder Lake.

Vedle počtu jader má být nižší počet linek PCI Express: bude jich jenom 64, ale opět jde o PCI Express 5.0. Toto by nicméně mělo pro většinu i náročnějších uživatelů pořád stačit (a je pravděpodobné, že na desce bude i čipset, který přidá další linky asi PCI Express 4.0). Zatím prý není jasné, zda bude omezený paměťový řadič. Intel prý zvažuje, že by ho i u této platformy ponechal osmikanálový, ale od dražší platformy by tuto levnější verzi pak odseparoval tím, že by zde nebylo možné používat ECC. Alternativně se prý ale zvažuje také možnost, že by ECC sice zůstalo, ale platforma pak dostala jen čtyřkanálové paměti DDR5.

Informace Moores Law is Dead o procesorech Intel Sapphire Rapids pro HEDT a pracovní stanice 2 Informace Moore's Law is Dead o procesorech Intel Sapphire Rapids pro HEDT a pracovní stanice (Zdroj: Moore's Law is Dead, via VideoCardz)

Nejvyšší modely těchto procesorů prý nyní mají TDP nižší než 300 W, ale prý není jisté, že to tak zůstane (Intel by například mohl zvýšit spotřebu, aby se takty vyšponovaly nahoru). Moore's Law neuvádí, zda by tyto procesory měly stejný socket, jako vyšší modely Xeon W-3400.

HEDT ne, jen Xeon W?

Poměrně podstatné je, že podle informací Moore's Law is Dead možná Intel vůbec neplánuje vydat tyto procesory na platformě „X“, tedy jako extrémní Core i9 na nějakém čipsetu X699 nebo X799. Momentálně to prý vypadá, že zachová jen profesionální verzi pro pracovní stanice – ta by podle staršího úniku mohla mít čipset W790. Tyto procesory by měly být následníkem Xeonů W-2100W-2200, takže snad „Xeon W-2400.

Toto ovšem neznamená, že je „HEDT“ úplně mrtvé. Oficiálně totiž možná nevyjde, ale podle Moore's Law is Dead bude na těchto Xeonech prý povoleno přetaktovávat – nejen na té levnější verzi W-2400, ale prý i na těch téměř serverových Xeonech W-3400. Tím pádem by vlastně linie Xeonů W pro pracovní stanice nahradila nebo lze říct pohltila původní „extrémní“ desktopovou platformu.

Informace Moores Law is Dead o procesorech Intel Sapphire Rapids pro HEDT a pracovní stanice Informace Moore's Law is Dead o procesorech Intel Sapphire Rapids pro HEDT a pracovní stanice (Zdroj: Moore's Law is Dead, via VideoCardz)

Neexistence X699 by tedy byla spíš nominální věcí, funkčně by tyto procesory existovaly dál. Nevýhoda je potenciálně, že by toto možná mohlo být spojené s vyššími cenami. Nejspíš se stane podobná věc, jako u Threadripperů 3000, kdy je AMD s platformou TRX40 posunulo cenově o hodně výš, než kde byla poměrně dostupná platforma X399. Toto by se mohlo stát i u platformy Intelu, kdy by desky a také CPU mohla být výrazně nákladnější než kdysi platforma X299 a procesory pro ní. Nejvýkonnější CPU by asi mohla cenově konkurovat Threadripperům 3000 (1400 $ až 4000 $), ne-li rovnou Threadripperům Pro…

Ostatně, AMD se podle některý indicií také chystá k podobnému sloučení, kdy vyšší platforma WRX80 „sežere“ levnější verzi Threadriperů na deskách TRX40 a zůstanou jen dražší Threadrippery Pro. Možná, že Intel nezávisle chystá totéž.

Tip: Threadrippery se Zenem 3 asi vůbec nebudou. Prý jsou zrušené, bude jenom verze Pro

Vydání asi Q3 2022

Vydání je pravděpodobně ještě okolo tři čtvrtě roku daleko. Starší roadmapy uváděly, že by Sapphire Rapids pro pracovní sanice (W790) mohlo vyjít ještě koncem druhého kvartálu, tedy kolem poloviny roku. Ale od té doby došlo k opoždění základní serverové verze Sapphire Rapids, které by mělo vést i k opoždění verze pro pracovní stanice.

https://twitter.com/momomo_us/status/1460244278647480324

Například zavedený leaker Momomo_us zdá se uvádí, že by vydání nových CPU mělo být v třetím kvartále roku 2022 – podle jeho tweetu tehdy vyjde jak Sapphire Rapids pro desktop/pracovní stanice (kódové označení platformy je prý Fishhawk Falls), tak desktopové Raptor Lake.

Galerie: Snímky z továrny Intelu na čipy a pokročilá čipletová GPU a CPU Meteor Lake, Sapphire Rapids a Ponte Vecchio (Zdroj: CNET)

Zdroje: VideoCardz, Moore's Law is Dead

Byl pro vás článek přínosný?