Hlavní navigace

Jaké jsou plány Intelu a AMD v procesorech? Refresh Raptor Lake, nové architektury až 2024

14. 11. 2022

Sdílet

Zdroj: AMD
Vypadá to, že Intelu se opozdily procesory Meteor Lake a v desktopu možná nebudou 4nm. Příští rok místo nich prý vyjde refresh letošních 7nm procesorů Raptor Lake. I u AMD ale novou generaci uvidíte až v roce 2024.

Máme teď čerstvě po vydání nové generace desktopových procesorů AMD a Intel. A tak je čas zase se začít dívat dopředu pro změnu po informacích o tom, co tyto generace procesorů přibližně za rok nahradí. Případně kdy by to nahrazení mohlo nastat, pokud ne ve stejném termínu za 12 měsíců. Vypadá to, že určitou orientaci by nám teď mohly dodat informace, které teď o budoucích procesorech Intel, ale i AMD přišly z Číny.

Tato zpráva je od čínského leakera vystupujícího na čínském Bilibili pod přezdívkou ESCM_Official (někde se také u něj uváděl nick „Enthusiast Citizen“) a představuje nástřel plánů jak Intelu, tak AMD. Snad by zdrojem mohlo být to, co ví o roadmapách OEM výrobci počítačů a desek.

V plánech Intelu je nejpodstatnější informace, že se, zdá se, zdrželo uvedení nové generace pro desktop, nebo se alespoň posunulo o nějaké týdny či měsíce proti obvyklému rozvrhu. Intel měl v poslední době ve zvyku vydávat novou desktopovou generaci začátkem Q4 či řekněme podzimu (byť jde typicky o 125W nadšenecké modely a zbytek pak čeká až na Q1 dalšího roku). Letos to tak také bylo s procesory Raptor Lake.

Proto jsme původně očekávali, že další generace (14. generace procesorů Core) pro desktop by také mohla vyjít dejme tomu okolo září, října či listopadu 2023. Podle ECSM_Officiala ale nikoli. Nová generace procesorů – mělo by jít o procesory Meteor Lake, ale také Arrow Lake – vyjde až v roce 2024. Není jasné, zda se tím myslí první, nebo druhá polovina roku. Teoreticky se mohlo stát, že Intelu se generace Meteor Lake opozdila, takže místo Q4 2023 vyjde až po novém roce („Q5 2023“), zatímco Arrow Lake vyjde v druhé polovině roku 2024, což měl být pro něj původní řádný termín. Meteor Lake a Arrow Lake by v tomto scénáři možná mohly být dvě generace, které nakonec vyjdou blízko sebe, protože se první opozdila. Ale to zatím jen spekulujeme o tom, co by za tímto nepravidelným cyklem mohlo být.

LGA 1851: Jak to bude s Meteor Lake a Arrow Lake

Jak Meteor Lake, tak Arrow Lake už v desktopu budou používat nový socket LGA 1851 (o tom už totiž máme zprávy z dřívějška), Meteor Lake by na něm asi mělo být první generací. Zajímavé na tom je, že podle této zprávy od ECSM_Official bude procesor Meteor Lake, jenž je čipletový, mít 5nm čiplety iGPU, SoC čiplet vyráběný procesem N6 od TSMC (jako u Ryzenů 7000…) a čiplet s jádry CPU má být údajně 7nm (proces Intel 7 – jako v Alder Lake / Raptor Lake). Jenže u Meteor Lake měl být pro jádra CPU použitý 4nm proces Intel 4, firma se tím opakovaně chlubila (a „tape in“ byl prý již před víc jak rokem a půl).

Procesor Intel Meteor Lake U s 2 8 jádry Procesor Intel Meteor Lake-U s 2+8 jádry, jednotlivé čiplety či dlaždice a použité výrobní procesy (zdroj: PC Watch)

Pokud je tato zvěst pravda, pak se možná stalo to, že 4nm proces Intelu má problém dosáhnout dost vysokých frekvencí, a proto ho Intel použije jen v procesorech pro notebooky. Naopak desktopové modely dostanou místo toho 7nm křemík, který by poskytl podobně vysoké takty jako Raptor Lake (za cenu horší spotřeby než u 4nm křemíku).

Více: Intel dělá jen malou část z Meteor Lake, většina 4nm procesoru se vyrábí na 6 nm a 5 nm u TSMC

Podle ECSM budou už ony snad vzdálenější procesory Arrow Lake v desktopu používat 3nm proces TSMC (N3) a údajně od nich mají existovat jen výkonnější modely Core i7 a Core i9. To by asi implikovalo, že levnější část nabídky bude pokrytá předchozími procesory (tedy asi Meteor Lake). Pro ilustraci, jak by to mohlo vypadat, se podívejte na procesory Raptor Lake pro desktop. Pro ty Intel navrhl jen jeden jediný čip s 8+16 jádry, tedy nejvýkonnější variantu. Z ní teď vyrábí všechny 125W modely a 65W Core i9 a i7. Zbytek 65W modelů a obecně vše levnější je pak vyráběno ze starších čipů převzatých z generace Alder Lake (nejde o špatnou strategii). Arrow Lake tedy také možná bude jen jeden design obstarávající nejvýkonnější segment.

Schéma procesoru Meteor Lake nebo Arrow Lake pro socket LGA 1851 Schéma procesoru Meteor Lake nebo Arrow Lake pro socket LGA 1851 (zdroj: BenchLife)

ECSM_Official jinak také uvádí, že Arrow Lake by také mohlo být vyráběno na 2nm procesu Intelu (Intel 20A), ale desktopového se to týkat nebude. Jen mobilní verze Arrow Lake mají používat 2nm čiplety pro jádra CPU. Teoreticky by to opět mohlo být proto, že u procesu Intel 20A firma čeká horší dosažené frekvence, ale zatím jsou takovéto dedukce hodně na vodě. Nebylo by to zdaleka poprvé, kdy mobilní procesory slouží jako průzkumný předvoj (viz Ice Lake, Tiger Lake).

V roce 2023 bude ještě refresh Raptor Lake na platformě LGA 1700

Předchozí bude každopádně až záležitost roku 2024, čímž se Intelu uvolnil podzim 2023. Podle ECSM_Official to firma vyřeší tak, že zřejmě v té době vydá refresh nynějších procesorů Raptor Lake. Ten by používal stejný křemík, ale procesory by měly o něco vyšší frekvence – čekat se prý odhadem dá něco okolo 100–200 MHz navíc.

Tento refresh není patrně to samé co speciální edice Core i9-13900KS, u níž se očekává dosažení frekvence 6 GHz v jednovláknovém nebo dvouvláknovém boostu. Tento model asi přijde dříve v první polovině roku (možná opět půl roku po letošním Core i9-12900KS, které mělo stejnou funkci). Onen refresh by se asi mohl týkat většího počtu modelů, mohly by se tedy objevit nové 125W Core i9, i7 a i5, a možná i nové 65W modely. Zda budou tyto nové modely značené jako Core 14. generace, nebo jen zapadnou mezi dnešní sérii 13000, to netušíme.

Plány AMD: Zen 5 také až v roce 2024

U konkurenčního AMD je ta nejpodstatnější zpráva podobná jako u Intelu. Úplně nová generace procesorů s architekturou Zen 5 (a buď 3nm, nebo 4nm výrobním procesem) nevyjde v roce 2023, ale také se na ní bude čekat až do roku 2024. Zde to není až tak překvapivé (i když ty, kdo vyhlíží, to zamrzí), protože Zen 5 je opět úplně nová architektura. A to, že to do konce roku 2023 nestihne, už se proslýchalo dřív.

V roce 2023 AMD vydá na desktopové platformě AM5 údajně nějaká APU podporující paměti DDR5. Bohužel není uvedená jejich architektura, ale je řečeno, že prý budou podporovat jen DDR5-4800. Je dost pravděpodobné, že toto ještě budou jen 6nm Ryzeny 6000 „Rembrandt“ s architekturou Zen 3 (ale na druhou stranu s poměrně dobrým iGPU se 768 shadery architektury RDNA 2). APU Phoenix na bázi Zenu 4 bychom pak asi v desktopu viděli až o rok později…

Roadmapa procesorů AMD Ryzen pro notebooky dle prezentace na Financial Analyst Day 2022 Roadmapa procesorů AMD Ryzen pro notebooky dle prezentace na Financial Analyst Day 2022. Tato tzv. APU by měla mít i desktopové verze, ale ty mohou vyjít i se značným zpožděním proti vydání verze pro notebooky (Zdroj: AMD)

Druhá věc, která se v příštím roce dostane na trh, jsou Ryzeny 7000 „X3D“, tedy opatřené 3D V-Cache navíc, které by měly mít o poznání zlepšený herní výkon, pokud lze soudit podle příslibů letošního modelu Ryzen 7 5800X3D. ECSM_Official nicméně trošku chladí naděje, že AMD vydá i šestnáctijádrové či dvanáctijádrové verze. Jeho zdroje prý zatím vědí jen o osmijádrovém modelu, tedy o Ryzenu 7 7700X3D nebo Ryzenu 7 7800X3D (zvolené značení je ještě neznámé). Neznamená to, že údajné modely s více jádry nebudou, AMD by je třeba mohlo vydat až po nějaké další době. Ale vypadá to s nimi přinejmenším méně jistě.

Ryzen 7 7600 (a Ryzen 7 7700)?

Nezávisle na této zprávě se objevily možné známky ještě dalších Ryzenů 7000 bez 3D V-Cache. V databázi SiSoft Sandra se našly záznamy pro snad 65W model Ryzen 7 7700, který není novinka, a také pro nový model Ryzen 5 7600 s šesti jádry a 12 vlákny – šlo by tedy o takového nástupce modelu Ryzen 5 5600. Bohužel nevíme, zda se záznamům dá věřit. Mohlo by totiž zase jít o falza jako v nedávném případě Ryzenu 7 7800X a Ryzenu 3 7300X.

Více: AMD prý chystá Ryzeny 7300X a 7800X se 4 a 10 jádry… vlastně ne, je to fake. Sbohem, úniky

Dlužno říct, že existence Ryzenu 5 7600 a Ryzenu 7 7700 by byla logická, minimálně OEM výrobci počítačů budou nejspíš o 65W modely stát. Pokud nejde o fake, mají prý oba modely základní frekvenci 3,8 GHz, ale není reportován jejich maximální boost. U obou je zachována plná 32MB L3 cache. Tyto další modely Ryzenů 7000 (a 7000X3D) by se asi mohly začít prodávat někdy během první poloviny roku 2023. Zejména herní modely s 3D V-Cache by ale AMD mohlo odhalit už v lednu na CES 2023.

Zdroje: Bilibili (1, 2), SiSoft Sandra (1, 2), Momomo_us, Apisak, VideoCardz (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?