Hlavní navigace

Jaké jsou přenosné reproduktory Sony s funkcí Wireless Party Chain (video)

25. 6. 2019

Sdílet

Bluetoothové repráčky dělá kde kdo. Pokud ale chcete něco lepšího než plážové rádio, vyplatí se zkusit něco právě od Sony, které v bezdrátovém zvuku patří dlouhodobě na špičku. Vyzkoušeli jsme modely XB21, XB31 a XB41. Tyhle přenosné bezdrátové reproduktory mají jednu zajímavou funkci: když jich máte více, dokáží hrát všechny najednou z jednoho zdroje.

Jednotlivé modely se liší velikostí i cenou. Do kapsy nestrčíte ani jeden, do batohu se ale vejdou všechny. Společným jmenovatelem je velmi kvalitní a voděodolné (IP67) provedení z příjemných materiálů. Sony nedávno představilo novou generaci (XB22 a XB32), ale tady žádné revoluční skoky nečekejte. Wireless Party Chain uměla už minulá generace (XB20…).

Sony boomboxy 1 Sony XB41, XB31 a XB21

Repráčky jsou voděodolné a na horní straně mají gumová tlačítka pro zapnutí/párování (lze využít i NFC), změnu hlasitosti a pozastavení přehrávání. Vzadu pod krytkou najdete konektorovou výbavu. Ta čítá nabíjecí konektor microUSB (bohužel na USB-C přešlo Sony jen u několika málo produktů), jack pro analogový vstup a trojici tlačítek. XB31 a XB41 mají navíc ještě port USB (ze kterého si můžete svůj mobil i dobít) a XB41 lze kromě microUSB nabíjet i větším 15W zásuvkovým adaptérem.

Sony u těchto repráčků neuvádí nějaké přesné technické parametry. Na watty a frekvence si tady výrobce nehraje, zvuk má být hlavně zábavný. Výdrž udává 10 hodin pro nejmenší XB21 až po 14 hodin u dvou větších modelů. Pokud byste vypnuli funkci Extra Bass, dostanete se až na 24 hodin. Všechny podporují standardy AAC i LDAC, chybí jen konkurenční aptX HD.

Reproduktory hrají, jak se od nich očekává. Ve srovnání s nahlas puštěným smartphonem tedy mnohem lépe, v porovnání s kvalitní reprosoustavou zase hůře. Prostorovosti ovšem příliš nepobraly, nechlubí se žádným standardem od Dolby, apod. Podporují funkce nazvané Extra Bass a Live Sound, které mění hudbu přesně ve smyslu svého jména. Live Sound (živý zvuk) pak zní více prostorově.

Wireless Party Chain

Sony pro ně ale vymyslelo jednu moc šikovnou funkci, které říká Wireless Party Chain. Pokud budete mít těchto repráčků více, můžete je propojit (a vhodně rozmístit) a budou hrát všechny najednou z jednoho zdroje/smartphonu. Celkem jich lze propojit až sto, já jich vyzkoušel pět, ale už při třech to začíná být zajímavé.

Sony SRS XB41 3 Sony SRS XB41, tlačítko WPC

Už přidáním druhého reproduktoru se zážitek z poslechu rapidně zlepší a ve třech je to skoro úplný wow efekt. Pořád se bavíme o zábavném poslechu s hodně basovým nádechem, ne o nějaké přesné studiové kvalitě, ale přesně o to jde.

Technicky to funguje tak, že se spárujete s jedním repráčkem, stisknete na něm pod krytkou tlačítko WPC, zapnete další repráčky a také u nich stisknete stejné tlačítko. V tomto bodě by měly být blízko u sebe. Během chvíle dojde ke spárování mezi reproduktory, zatímco telefon komunikuje pořád jen s tím jedním.

Party Booster

Na tuhle úsměvnou funkci jsem si nějak nezvykl, zřejmě je určena pro mladší cílovou skupinu. Party Booster znamená, že po stranách reproduktorů jsou umístěné senzory, které reagují na klepnutí rukou. Podle toho pak vydají nějaký přednastavený zvuk: basový buben, virbl a další. I tohle jde nastavit v aplikaci. Neumím si ale představit, že bych něco takového dobrovolně používal :).

I když XB41 s 58mm měniči už dobře ozvučí i větší místnost, samostatně jde prostě o takové lepší přenosné repráčky – nic víc a nic míň. Až spojení několika reproduktorů a jejich rozmístění znamená opravdu dobrý zážitek. Wireless Party Chain funguje opravdu dobře a kvalita reprodukce pak vůbec nepřipomíná zvuk z  malých repráčků. A vůbec nemusí být všech reproduktory v řetězci ty nejdražší XB41, kombinace s levnějšími funguje stejně dobře.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.