Hlavní navigace

Jako „hodinky z Feratu“. Tyhle čínské smartwatch jedou doslova na krev

1. 4. 2023

Sdílet

Zdroj: Depositphotos
Málo známá čínská firma vyrobila chytré hodinky s teoretickou neomezenou výdrží. Dobíjí se totiž běžným nošením. Smartwatch s názvem Succ Band Pro využívají známý princip, který však u hodinek překvapí.

Již velmi dlouho existují na trhu analogové hodinky, které se natahují jen dostatečným pohybem zápěstí. Chytré hodinky na podobném principu pak zkoušelo uvést na trh více výrobců (za notné marketingové podpory portálu PornHub), ale u některých uživatelů docházelo k přebití a následnému zničení akumulátoru. Ani solární panel se na hodinkách dostatečně neprosadil.

Succ Band Pro jsou chytré hodinky s operačním systémem Watch OS od Googlu. Mají vestavěný akumulátor o kapacitě pouhých 80 mAh, který ale slouží spíše pro udržení v provozu v momentech, kdy je uživatel nemá na ruce. Za jejich vývojem stojí společnost HellTel, jejíž zakladatelé před lety odešli z Xiaomi a založili si vlastní podnik.

Succ Band Pro lze dobíjet i klasickou cestou – bezdrátově přes standard Qi, ovšem výrobce nabíječku pro evropský trh nepřibalil. Hlavním způsobem nabíjení je totiž samotné lidské tělo. Hodinky mají na spodní straně dva piny, což samo o sobě není nic zvláštního. Jsou však trochu ostřejší.

HellTell Detail na nabíjecí piny s praktickou červenou barvou (zdroj: HellTel)

Po nasazení se velmi jemně proříznou horní vrstvou kůže tak, že to ani citlivý člověk nemá vůbec postřehnout. Na principu, že každý člověk funguje vnitřně jako 9V baterie, pak dokáží tímto způsobem získat dostatek energie pro pomalé dobíjení akumulátoru. Výrobce doporučuje hodinky na noc nesundávat, protože při hlubším vybití by si ráno musely říct o větší „příkon“.

Výhodou tohoto systému je systematické měření spánku, ale i velmi přesné měření okysličení krve SpO2. „Buď si hodinky nechte nasazené i v noci, nebo ráno alespoň hodně pijte,“ doporučuje v tiskové zprávě jeden ze zakladatelů Zhang Xuè.

Výrobce získal začátkem roku povolení k exportu od čínského ministerstva zdravotnictví, které je testovalo na několika desítkách tisíc dobrovolníků (citace oficiální zprávy). Hodinky mají konkurovat zejména chytrým hodinkám od Samsungu, přičemž i s cenou 199 dolarů jde výrobce až na krev. Doživotní záruka je v tomto případě myšlena spíše do konce života uživatele.

Zdroj: duben PR

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.