Hlavní navigace

Japonci si vylepší GPS. Bude pracovat s centimetrovou přesností

28. 4. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Globální navigační systém GPS je sice relativně přesný, ale plně se na něj spolehnout nedá. Z různých příčin může skutečnou polohu zkreslit až o několik metrů. S tím se poperou japonští vědci, který chtějí do konce roku 2017 vybudovat systém, jenž bude pracovat s až centimetrovou přesností.

Geosynchronní dráha satelitů QZSS
Geosynchronní dráha satelitů QZSS (foto: Wikipedia)

Už v roce 2002 byl schválen projekt Quazi-Zenith Satellite System (QZSS), který má stávající systém vylepšil hned dvěma způsoby. Japonci vybudují 1200 pozemních stanic, které budou monitorovat atmosférické podmínky a podle nich korigovat signál GPS.

Mitsubishi pak vyrobí ještě čtyři satelity obíhající po eliptických geosynchronních dráhách. Ty budou kolem Země opisovat osmičku, viz hezká animace na Wikipedii. První (QZSS-1) byl vypuštěn už v roce 2010. Během testů vykázal přesnost 1,3 cm v horizontálním a 2,9 cm ve vertikálním směru.

Korekční data vyžadují datový tok alespoň 2 Mb/s, vědci ale dokázali signál zkomprimovat tak, aby se mezi satelity a pozemními stanicemi přenášelo jen 2 kb/s, tedy tisíckrát méně. Satelity mimochodem používají stejný formát signálu jako GPS, takže současný systém jednoduše doplní. Japonci chtějí v roce 2018 vypustit na geostacionární dráhu ještě tři záložní satelity.

 

Komerční spuštění je plánováno taktéž na rok 2018. Celý projekt bude stát 1,2 miliardy amerických dolarů. V Evropě už funguje obdobný systém EGNOS s pěti satelity a více než 40 pozemními stanicemi, dosahuje však pouze metrové přesnosti.

Zdroj: IEEE

Byl pro vás článek přínosný?