Hlavní navigace

Japonsku dochází telefonní čísla. Kvůli internetu věcí jich přidají 10 miliard

17. 5. 2019

Sdílet


V zemi vycházejícího slunce řeší zajímavý problém. S nástupem internetu věcí jim docházejí telefonní čísla. Každá krabička připojená k internetu přes mobilní síť obsahuje identifikační SIM kartu s číslem, kterých ale ubývá. Pro mobilní sítě se v Jeponsku používá 10- či 11ciferný formát a speciálně pro IoT tamní telekomunikační úřad vyčlenil adresář 80 milionů čísel s předvolbou 020.

Jenže po dvou letech od tohoto kroku je již 32,6 milionu čísel zabraných a do tří let by nezbyla žádná volná, protože po startu 5G zařízení ještě přibyde. Jedním řešením by bylo pro IoT zajistit další prefix, úřady ale rovnou rozšíří formát na 14 cifer. Tím si internet věcí ponechá stávající předvolbu 020, ale bude ji moci využít 10 miliard zařízení. To by nějaký čas mělo stačit. K rozšíření dojde do konce roku 2021, na postupu se již domlouvají tři největší operátoři v zemi NTT Docomo, KDDI a SoftBank.

V Česku mají vlastní předvolbu erotické linky, ale chytré krabičky nikoliv. I zde hrozí, že by při nečekaném boomu internetu věcí, který by běžel v mobilních sítích, mohla čísla dojít. Je nás sice 12× méně než Japonců, ale zase máme jen devíticiferný formát.

Podle ČTÚ bylo na konci roku 2017 aktivních 14,6 milionu SIM karet, z toho necelých 900 000 pro M2M využití. Úřad přitom pro mobilní sítě uvolnil 40 milionů čísel (prefixy 60x a 7xx), registr naposledy rozšířil letos v březnu, kdy společnosti Terms přidělil 10 000 čísel formátu 799 53x xxx. Terms provozuje virtuálního operátora GoMobil.

Zdroj: Japan Times via VentureBeat

Byl pro vás článek přínosný?