Hlavní navigace

Jasno jednou pro vždy: kopírování a přesouvání ve Windows

18. 4. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Když přesouváte soubor nebo složku z jedné lokace do druhé a obě se přitom nacházejí na stejném disku nebo diskovém oddíle, Windows tuto položku přesunou (a nevytvoří kopii v cílové lokaci).

V případě, se lokace nacházejí na různých diskových oddílech nebo fyzických discích, je výchozí akcí kopírování. Po dokončení se tedy bude jedna kopie nacházet ve zdrojové lokaci a jedna v lokací cílové. Nezáleží přitom, zda se jedná o složku, dokument nebo spouštěcí soubor, Windows ke všem typům položek přistupují stejným způsobem.

Porozumění těmto výchozím operacím je důležité, současně je však výhodné znát některé další postupy, díky kterým uděláte přesně to, co máte v plánu. Pokud pomineme obligátní zkratky Ctrl+C a Ctrl+V, které používáme jak pro kopírování textu, tak kopírování souborů a složek, existuje několik dalších metod klasického systému „uchop a pusť“:

  • Vynucené kopírování – držte stisknutou klávesu Ctrl, uchopte pomocí ukazatele myši položku a přetáhněte ji do nové lokace. Nezávisle na tom, kde se zdrojová nebo cílová lokace nachází, bude příslušná položka zkopírována.
  • Vynucené přesunutí – držte stisknutou klávesu Shift, uchopte pomocí ukazatele myši položku a přetáhněte ji do nové lokace. Příslušná položka bude vždy přesunuta.
  • Vynucené vytvoření zástupce – stiskněte kombinaci kláves Ctrl a Shift a současně pomocí ukazatele myši přesuňte položku do nové lokace. V té bude vytvořen zástupce na původní položku.

Vedle všech těchto triků pomocí klávesnice existuje také jeden univerzální. Jeho tajemství tkví v zatím nezmíněním pravém tlačítku myši. Pokud soubor nebo složku uchopíte a přesunete za použití kliknutí pravého tlačítka, otevře se vždy malá kontextová nabídka, že které můžete zvolit přesně ten příkaz, který v daném okamžiku potřebujete. Příkazy v nabídce jsou Kopírovat sem, Přesunout sem a Vytvořte zde zástupce.

Byl pro vás článek přínosný?