Hlavní navigace

To je komedie. Vězni si z dílů postavili počítače a pak s nimi hackovali

26. 4. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce
Dva vězni z Ohia měli za úkol recyklovat starou elektroniku. Z dílů si však postavili počítače, na kterých pak ukradli identitu, zaregistrovali si kreditky, stahovali porno nebo vytvářeli propustky do zakázaných míst.

Vězni z nápravného zařízení Marion (MCI) v americkém Ohiu jsou zapojeni do programu pro budoucí začlenění do společnosti. V rámci něj dostali v místním areálu práci – mají demontovat a třídit elektroniku, která je pak určená k dalšímu použití. Skupina trestanců si však z komponent postavila dva počítače a využila je k hackování. Neuvěřitelné je, že se jim komponenty podařilo nepozorovaně přenést do více než 300 metrů vzdálené budovy. V ní vyjeli výtahem do technické místnosti, kde počítače přimontované na kousek překližky umístili do stropního podhledu. Následně se připojili i do vězeňské sítě. Přišlo se na ně náhodou. V síti byl nastaven denní přístupový limit. Vězni se jej neúspěšně pokusili obejít, čehož si všiml místní ajťák. Vystopoval adresu počítače, našel napadený switch a z něj už pak pouze šel po kabelech, které vedly až k neautorizovaným počítačům. Případ se stal už v roce 2015, ale stát Ohio o něm informoval až nyní.

Vězni počítače odnesli z budovy RET3 do P2
Vězni počítače odnesli z budovy RET3 do P2
Napadený switch, moc pořádek v něm není
Napadený switch, moc pořádek v něm není
Počítače byly připojeny k portu 10 a 16
Počítače byly připojeny k portu 10 a 16
Stropní podhled, kam počítače schovali
Stropní podhled, kam počítače schovali

Na počítačích pak vyšetřovatelé našli hromadu porna, stažených videí, programů pro volání a chat a také desítky hackerských nástrojů pro skenování sítí, prolamování hesel, dešifrování, anonymizaci apod. Objevili též články o tom, jak si doma vytvořit drogy a výbušniny.

Hlavním strůjci kyberpodsvětí ve věznici byli Adam Johnston a Scott Spriggs. Vyšetřovatelé zjistili, že získali datum narození, adresu a číslo sociálního pojištění jednoho spoluvězně. Na něj zaregistrovali pět platebních karet. Připravovali také daňový podvod. A nějaký neznámým způsobem se jim též podařilo vytvořit propustky pro vězně, díky kterým se mohli dostat do dříve nepovolených částí areálu.

Šéf věznice Jason Bunting o hacknutí systémů věděl ještě před objevením počítačů. Problém ale ignoroval. Během vyšetřování na svou funkci rezignoval. Johnston a Spriggs byli umístěni do jiných věznic a mají zakázaný přístup k mobilům a počítačům.

Byl pro vás článek přínosný?