Hlavní navigace

Je Sony Xperia Z5 Compact smartphone bez konkurence? (recenze)

6. 1. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úvod, srovnání s Xperií Z3 Compact

Stručně řečeno je Sony jediným výrobcem, který nabízí smartphone kompaktní velikosti a současně v nejvyšší výbavě. Xperia Z5 Compact (Z5c) vychází z rok starého Z3 Compact a je jen o malý kousek větší než iPhone 5S. Sony navíc dokázalo dostat 4,6" displej do těla, do kterého se obvykle vejde jen 4,3". Displej zabírá téměř 70 % plochy přední strany a tělo je velké 5,7", ale musíte počítat s tím, že část displeje zaberou virtuální tlačítka.


 

parametry
Sony Xperia Z5 Compact (E5823)
velikost displeje / těla 4,6" / 5,7" (poměr displeje a přední strany 69,7 %)
rozlišení a typ displeje IPS, 720 × 1280 px
chipset Qualcomm MSM8994 Snapdragon 810
CPU Quad-core 1,5 GHz Cortex-A53 a Quad-core 2 GHz Cortex-A57
GPU Adreno 430
RAM 2 GB
úložiště 32 GB (22,5 GB uživatelských)
SIM 1× nanoSIM
LTE 800/900/1800/2100/2600 MHz
Wi-Fi a Bluetooth 802.11ac (dual band), Bluetooth 4.0
GPS GPS, Glonass
další NFC
typ tlačítek virtuální
akumulátor 2700 mAh, nevyměnitelný
fotoaparát 23 Mpx / 5,1 Mpx / video 2160p
OS Android 5.1.1
rozměry a hmotnost 127 × 65 × 8,9 mm / 138 g
zapůjčil Sony
zahájení prodeje září 2015
Graf ceny produktu Sony Xperia Z5 Compact poskytuje server Heureka.cz
cena 15 490 Kč

 

Z5c působí proti Z3c o něco tlustší, jenže za prvé by nám to ani nevadilo, jelikož honba za tenkostí už dávno přesáhla užitečnou mez (vzpomeňte praskající iPhony) a za druhé je tloušťka ve skutečnosti větší jen o 0,2 mm. Hmotnost vzrostla o zanedbatelných 11 gramů a třeba velká Xperia Z5 je při větší úhlopříčce (5") je dokonce tenčí.


Zato zadní strana, kterou jsem dříve kritizoval pro lesklý, a extrémně hladký povrch doznala změn. Z3c se patlal a na stole klouzal jako při curlingu. Z5c má matný, na dotek skoro semišový a velmi příjemný povrch.


Na boku je design o něco horší, telefon nejprve vypadá jako v nějakém pouzdře, toto zpracování jej ale celkem dobře chrání. Xperii Z3c jsem nosil v pouzdře Case Mate, u Z5c by mě to ani nenapadlo.


Na pravém boku došlo ke změnám mezi tlačítky. Odemykací je nyní velké a obsahuje čtečku otisků prstu. Nasnímáte si až pět prstů a můžete s nimi odemykat telefon. Jenže k tomu už musíte mít aktivní PIN, odemykací gesto s otisky spárovat nejde – což pak může být zbytečně složité v momentě, kdy odemykáte telefon jiným prstem. Pro odemknutí je taky potřeba tlačítko stisknout, nestačí prst jen přiložit. Čtečka otisků prstů je příjemným zlepšením, ale ne nijak zásadní funkcí.

Tlačítka hlasitosti se přesunulo podstatně níže až ke spoušti fotoaparátu, se kterým se ovšem docela plete. Přitom mohla být klidně v horní polovině těla. Zdánlivě drobnost, pro mě za měsíc používání největší problém. Tlačítko spouště fotoaparátu mají Xperia už historicky a vždy za to Sony chválíme. Spustíte přes něj aplikaci fotoaparátu, namáčknutím zaostříte a vyfotíte.

     

 

Na levém boku zmizely kontakty pro magnetickou nabíječku, kterou šlo využít u modelu Z3c. Pravda, musela se dokoupit za ne úplně malé peníze, ale šlo o šikovný způsob dobíjení. Nová Xperia jej ale ani nepotřebuje už proto, že microUSB nemusíte hledat pod otravnou krytkou, ale je pěkně přístupné na spodní straně.

I tak si Z5c zachovalo svou vodotěsnost, se kterou si ale Sony oficiálně už úplně jisté není a namáčení příliš nedoporučuje. Pod jedinou krytkou (dříve byly dvě) tak najdete sloty na kartu microSD a nanoSIM. Verze pro dvě SIM karty bohužel u kompaktních Xperií neexistuje.

Čočka fotoaparátu je posunutá více do rohu, kde při nevhodném držení těla si můžete část snímku zakrýt prstem. Rozlišení se jen mírně zvýšilo z 20,7 na 23 Mpx. Stereoreproduktory nad a pod displejem hrají přiměřeně kvalitně. Wi-Fi doznalo zlepšení, nyní se připojíte přes rychlejší standard 802.11ac.

V pravém horním rohu je barevná indikační dioda. Při nabíjení tak z dálky poznáte stav nabití (červená – nabíjí se z nuly, oranžová – jste zhruba v polovině).

Výkon, výdrž, displej, fotoaparát

Výdrž 2700mAh akumulátoru je ještě o kus lepší, než u Xperie Z3c. Přehrávání Full HD videa v H.264 zvládne téměř 11 hodin a poráží i některé telefony s 4000mAh akumulátorem. Xperia i při náročném používání často vydrží dva dny a není velký problém dostat se na tři. Výkon (podle PCMarku) Qualcommu Snapdragon 810 je proti 801 o třetinu vyšší výkon. Dostatečné 2 GB paměti zůstaly.

Naměřeno:

PCMark 5221 bodů
GPU Benchmark 22 526 bodů
PCMark (výdrž) 7:43 h
Výdrž přehrávání videa 10:55 h
Rychlost nabíjení za hodinu 57 %

 

Udávaná kapacita paměti 32 GB znamená ve skutečnosti 22,5 GB pro uživatelská data. Z3c měla 16 GB, respektive 11,5 GB uživatelských. Rychlost přenosu dat přes microUSB je 20 MB/s a je velká škoda, že zde už není nové rozhraní USB-C.

Displej Xperie se povedl. Věrnost barev se drží do 5 dE až na azurovou a vyvážení bílé.

Kvalita fotoaparátu je takový lepší průměr. Na nejlepší fotomobily nemá, ale rozhodně neurazí. Subjektivně je o kousek lepší než u Z3c. Video zvládne nahrávat v rozlišení 2160p a při Full HD či 720p nabídne 60, respektive 120 snímků za sekundu.

Zkušební foto:

Sony momentálně nabízí Android 5.1.1 s příslibem upgradu na verzi 6. Mezi speciality nadstavby patří rozložení qwerty v základu, na qwertz se dá přepnout. Dokáže zobrazovat procenta baterie přímo v ikonce v horní liště. Notorickou chybou Xperií je neschopnost zavibrovat, když druhá strana zvedne váš hovor. Když někomu voláte, musíte mít telefon pořád u ucha.

Mezi barevnými kombinacemi si lze vybrat mezi tmavě šedou, bílou, růžovou a žlutou

Závěr

Xperia Z5 Compact obsahuje řadu příjemných vylepšení, hlavně co se lepší konstrukce týče, ale mohlo to být lepší. Odemykací tlačítko se čtečkou otisků zase tolik návykové není, a také jsem čekal už nové USB-C. Novinka je poměrně drahá, což si na jednu stranu Sony může dovolit, jelikož v tomto segmentu nemá reálnou konkurenci, jenže to není tak docela pravda. Velkou konkurencí je pro něj totiž stále prodávaná Xperia Z3 Compact s o třetinu nižší cenou.

 

Plusy / mínusy
výkon v malém těle
příjemný materiál těla
dlouhá výdrž
čtečka otisku prstu
qwerty v základu
neexistuje dualSIM varianta
nezavibruje při spojení hovoru
nepohodlné umístění tlačítek hlasitosti
vysoká cena
už mohla mít USB-C

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.