Hlavní navigace

Je to ještě tablet? nebo už notebook? Jak rozeznat hybridní zařízení [komentář]

1. 10. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Notebooky mají klávesnici, tablety dotykový displej... tak toto rozdělení už dávno neplatí. Většina laptopů dnes disponuje dotykovou (a proto bohužel lesklou) obrazovkou, často i různě otočnou, zatímco k tabletům se přidělávají klávesnice a běží na nich kromě Androidu i plnohodnotná Windows. Konvertibilní notebook se po otočení displeje snadno stane tabletem a některé přerostlé tablety zase mohou mít blíže k notebookům.

Je to galimatyáš, tyhlety hybridy, ale pořád existuje pevná hranice, kdy jde o tablet a kdy už o notebook. Jak je rozeznat a je to vůbec potřeba? Vždyť tablety jsou také počítače a uživatelům pouze konzumujícím obsah celkem s přehledem postačují.

Začnu tím, podle čeho by se to rozdělovat nemělo:

  • Není to procesorová platforma. Na x86 dnes běží tablety s Windows a na notebooku s ARMem by teoreticky mohl běžet nějaký desktopový Linux.
  • Není to ani touchpad s klávesnicí. Myš na Androidu normálně funguje a třeba Windows 8 lze ovládat jen dotykově.
  • Není to operační systém. I když Android bych na notebooku nechtěl používat, i takové stroje existují dokonce jako All-in-One.

V které půlce je hardware?

Zařízení od sebe nemusíte rozeznat na pohled, řada tabletů s přidělanou klávesnicí se v nabídce výrobců tváří jako notebooky. Rozdíl je v umístění hardware. Ano, v takové zdánlivě nedůležité věci. Základní deska, disk a akumulátor jsou v notebooku umístěné v základně pod klávesnicí. Tablet s klávesnicí zde má maximálně druhou baterii a veškerou jeho logiku najdete za displejem. Jak prosté.

Hardware v základně = notebook

Hardware pod displejem = tablet

Jedinou výjimku tvoří Transformer Trio od Asusu. Ten má zdvojený hardware – v základně, ale i pod displejem. Toto zařízení je současně (ale ne v jeden moment) notebookem i tabletem. Záleží jak jej zrovna používáte a ve kterém systému jste přepnutí. Je to notebook, který umí být plnohodnotným tabletem. Všechny ostatní stroje lze i rozdělit, pojďme si to ukázat na příkladech:

 

Asus Transformer Pad. První tablet, který se dal díky odpojitelné klávesnici používat jako notebook. Klávesnice však pouze umožňuje jiný typ ovládání, obsahuje druhý akumulátor, ale v principu jde stále o tablet. Díky druhému akumulátoru v základně se převažuje jen lehce. Asus Transformer Book je to stejné, jen o něco výklonější a s Windows.

Acer Aspire Switch 10. I kdyby měl klávesnici napevno přidělanou, je to pořád tablet. Můžete jej používat čistě jako notebook a na displej ani nesáhnout, přesto je to tablet. Sympatický stroj za výbornou cenu trochu trpí na stabilitu na stole, která je dána právě umístěním všeho pod displej. Lehká základna tak obsahuje pouze klávesnici a neudrží zcela otevřené víko displeje.

Lenovo IdeaPad A10. Uvnitř je ARM, dotykový displej a operační systém Android. Vše ukzuje na tablet, ale jde o notebook. S klávesnicí je to jeden neodpojitelný kus, všechny porty jsou v základně. IdeaPad A10 je překvapivě notebook. Notebook s Androidem.

Chromebook. Kapitola sama pro sebe a zde v článku jen do počtu. Chromebook (myšleno všechny Chromebooky, od více výrobců) je jasný notebook. Kdo chce od tabletu více a díval se po modelech s klávesnicí, zkrátka chtěl tablet používat více jako počítač, možná spíše ocení právě Chromebook. Jeho systém Chrome OS je totiž pro tyto účely mnohem vhodnější, než jednoduchý Android. A že z něj neodpojíte klávesnici? No a co.

 

Shrnutí

Některé notebooky lze používat jako tablety a některé tablety jako notebooky, jejich primární funkce je ale pevně daná. Možná jsou právě hybridy novou kategorií, něco mezi klasickými notebooky a tablety bez klávesnice, a současný trend jim přeje. Ale i hybrid bude vždy více jedním zařízením a méně tím druhým. Dokonalý (ve smyslu 50:50) hybrid s jedinou výjimkou (Asus Transfromer Trio) neexistuje.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.