Hlavní navigace

Je to ještě upgrade, když si koupíte papírově slabší telefon? [blog]

12. 11. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nevydržel jsem všechny ty tlaky a vyprázdnil prasátko. Pořídil jsem si Lumii 830, což pro mě byla přinejmenším diskutabilní koupě. Do té doby jsem vlastnil HTC 8X, což je asi dva roky starý telefon, který pohání sice starší, leč papírově silnější SoC. Z hlediska výkonnosti hardwaru jsem u některých parametrů zůstal na stejné úrovni, jindy jsem si pohoršil.

Lze takovou výměnu nazvat upgradem? Z mého pohledu ano a v následujících odstavcích se vám to pokusím vysvětlit. Pár debat s kolegou Lukášem Václavíkem mě přivedlo k myšlence, že bude možná pro někoho užitečné, když se podělím o své důvody k výměně smartphonu. Odložit dva roky starý, ale pořád špičkový telefon, určitě není jen tak.

(Ne)důležitost parametrů

Jako uživatel platformy Windows Phone příliš neřeším hardware. Tedy, teď mám na mysli procesor. Moc se nezajímám ani o velikost operační paměti. Mnohokrát bylo řečeno, že dlaždice jedou svižně i na nejlevnějších telefonech, takže se nebudu zbytečně opakovat.

Pokud chcete pomocníka, jenž prostě funguje, po dvou letech stále má aktuální systém a běží pořád sviští jako vítr, přičemž se o něj nemusíte starat, pravděpodobně se svěříte do péče Windows Phone, případně iOS. Jako uživatel dlaždic mohu zapomenout na nesmyslné hádky o to, který procesor je lepší a jestli mi budou stačit 3 GB operační paměti.

Jako uživatel naopak řeším skutečně významné parametry, z nichž budu profitovat. Chci vědět, kolik budu mít prostoru na osobní data, případně jestli si tento prostor mohu rozšířit paměťovou kartou. Dále se starám o displej, protože na ten se v nadcházejících měsících a letech budu dívat velmi často. V závislosti na tom, kolik fotek běžně pořídím, se starám o kvalitu fotoaparátu.

Nežiji v sebeklamu a nenalhávám si, že si nevšímám vzhledu přístroje, protože důležité je, jak funguje. Ošklivý telefon bych si nepořídil, chci mít z koupě také estetické potěšení. Jako ostatně asi každý. Proto k významným požadavkům řadím také design, čili věc vysoce subjektivní.

Na slabší procesor nehleďte

Kdybych hleděl na výkon, Lumii 830 bych si nepořídil. Skutečným upgradem by byla až Lumia 930 se Snapdragonem 800. Když se podíváte na syntetické testy, tak Snapdragon S4 Pro v HTC 8X podává slabší výkony než Snapdragon 400 v Lumii 830, což se vztahuje také na integrovanou grafiku Adreno. Obě zařízení pak shodně disponují 1 GB operační paměti.

To mě nebolí a jak potvrzují zkušenosti, Lumia 830 běhá svižně a změnu procesoru nepociťuji. Sluší se podotknout, že novější procesor je aspoň čtyřjádrový, což by potenciálně mohlo zvednou výkon v optimalizovaných aplikacích. Reálně víme, že člověk obecně využije spíše více výkonu na jádro.

Beru to tak, že Nokia udělala kompromis v jedné oblasti, aby pomohla něčemu, co uživatel reálně pozná a ocení. Zatímco výkonnější procesor by byl dražší a při používání telefonu byste prakticky nezaznamenali rozdíl, kvalitnější fotoaparát platí za větší lákadlo. Aspoň pro mne. Lumia 830 bezpochyby je telefon s mnoha kompromisy a nemyslím, že je pro každého.

Pokud se chcete bavit tom, že by jako celek mohl být levnější, tak to je na úplně jinou debatu. Výše jen objasňuji, proč nepovažuji Snadragon 400 v dané cenové relaci za zlodějnu s tím, že Nokia slabší procesor kompenzuje lepším fotoaparátem. Uznávám, že nad deset tisíc by koupě Lumie 830 byla více zpochybnitelná.

Pro ty, kdo rádi fotí

Lumie 830 zejména není pro jedince, kteří se o fotoaparát moc nestarají. Dobré foťáky byly výsadou nejdražších mobilů, což se Nokii povedlo zvrátit. To byl jeden důvod ke koupi. Uznávám, že do této chvíle by bylo těžké ji opodstatnit. Přece jen, osm tisíc není úplně málo peněz, když přitom máte v ruce vynikající smartphone.

S modelem 8X jsem prožil skoro dva roky, ale až do konce jsem byl v podstatě spokojen. Výkon mi nechyběl, šlo za prvé spíše o detaily, za druhé pak o fotoaparát. Škudlení na SoC pomohlo k osazení lepším snímačem – i s optickou stabilizací. Není to rozumnější, než se předhánět v tom, který telefon má rychlejší vnitřnosti? Tento přístup vítám jako svěží vítr.

Informace na displeji a bezdrátové nabíjení

Zastávám názor, že právě detaily a maličkosti rozhodují o tom, jestli si produkt zamilujete. Že se obejdete bez probouzení telefonu poklepáním prstem? Já své mobily roky probouzel tlačítkem, stejně jako všichni ostatní, ale poklepání na displej je neskutečně návykové. Někdo možná nepochopí, jak může taková drobnost ospravedlnit nákup.

Jenže podobné detaily zásadním způsobem zpříjemní používání smartphonu. Připadám si na vyšší úrovni. Dopad drobností se zvyšuje s tím, čím intenzivněji přístroj používáte. Pak vás každý nedostatek štve víc a víc. A každá povedená drobnost vám bude dennodenně dělat radost. Co tedy HTC 8X nemá, zato Lumia 830 ano?

Vedle probuzení poklepáním na obrazovce Nokia telefon vybavila tzv. glance screenem. Když telefon leží na stole, zobrazuje hodiny a volitelně notifikace. Tyto informace vidím, aniž bych musel přístroj zapínat, což je nesmírně užitečné. Opomenout nesmím svou velkou lásku, a sice bezdrátové nabíjení. Zvykl jsem si na něj již v dobách Palmu Pre.

Nabíjení běžně přerušují příchozí SMS a hovory – s připojeným kabelem se mi špatně píše a už vůbec nemůžu pochodovat po místnosti. Osvobození od drátu je tak zjevná výhoda. Plus nová nabíječka DT-903 od Nokie, která nicméně v Česku zatím dostupná není, diodami indikuje vybitý telefon, jindy příchozí zprávu atp. Nabíječku tedy zatím neužívám, ale těším se, až bude k mání.

Výměnné kryty a akumulátor

Lumia 830 je krásná. Barevná záda s hliníkovým rámečkem působí zábavně, ale také elegantně. Kryt je odnímatelný, potenciálně si tak mohou koupit jiné barvy a občas kryty vyměnit. Člověk si pak připadá, že má nový telefon, a nejdou na něj chutě, že by mohl investovat do úplně nového přístroje. Navíc si mohou pořídit druhý akumulátor.

Když budu na cestách, v kritickém momentě akumulátory prohodím a budu mít okamžitě opět plnou kapacitu k využití. Kapesní napájecí banky také něco stojí a nepovažuji je za šťastné řešení, protože nabíjení trvá, musíte mít s sebou kabel atp. Výměna akumulátoru je rychlý a funkční proces, který se mi v minulosti osvědčil.

Na praktiku jsem ovšem musel zapomenout s HTC 8X, jehož tělo bylo jednolité a akumulátor se vyměnit nedal. Navíc, když se výrazně opotřebuje a výdrž se sníží, v Lumii 830 ho jednoduše vyměním za nový. To při dnešní dlouhé morální životnosti smartphonů považuji za důležitou věc.

Displej je jemný

Za jeden z největších kompromisů u Lumie 830 považuji displej. Je pětipalcový, což bylo velké lákadlo. Lépe se na něm píše, sledování videí je o moc příjemnějším požitkem a procházení webů zrovna tak. Jenže také má rozlišení 720 × 1 280 bodů. To je hodnota srovnatelná s displejem u HTC 8X, úhlopříčka jeho displeje ovšem dosáhla pouze 4,3". Tudíž jsem vyměnil skvělý jemný displej za hrubší.

Víte co? Obrazovka je pořád jemná, 294 dpi očividně platí za dostatečnou hodnotu. Jednotlivé body rozeznám, teprve když se uložím do postele a např. sleduji video bez brýlí, takže opravdu z blízka. Jenže to dělám výjimečně, ani tak se nedá mluvit o vyloženě špatném zážitku a většinu dne, když Lumia 830 leží na stole, případně v mé dlani, displej dělá parádu.

Technologického nadšence nadchne spíše displej Lumie 930, ale ani já nemám s Lumií 830 v tomto ohledu problém. Natož běžný člověk, jenž mobilními novinkami nežije tak jako já a jenom shání příjemný telefon. Tato zkušenost mne utvrdila, že honba za vysokou hustotou je aspoň z části skutečně nesmyslná.

Se zvyšujícím se rozlišením se stejně akorát zvyšují nároky na výkon atd. Ještě dodávám, že oproti 8X mohu Lumii ovládat v rukavicích, protože lze zvýšit citlivost displeje. Takže určitý zisk v upgradu tak jako tak vidím.

Proč nejít do Lumie 930

Možná se ptáte, proč jsem nešel do Lumie 930, jak se mi několikrát Lukáš divil. Je dražší, z technologických důvodů nemá glance screen, a z čistě osobního hlediska je příliš těžká. S hodinovými telefonáty nemám problém, takže kladu důraz na rozumnou hmotnost.

Váhal jsem, recenzenti všech zemí světa se každopádně obecně shodli na tom, že model 830 je díky nižší váze a užšímu pasu mnohem příjemnější (v důsledku snad i hezčí). Myslím, že s Lumií 930 by se žít dalo, nicméně nelituji, že jsem dal přednost hubenější a levnější sestře. A ano, Lumii 930 jsem v ruce držel.

S ní bych získal ještě lepší foťák, ale na druhou stranu čistě za něj se mi už připlácet nechtělo. Plus bych přišel o zmíněný glance screen. Výkon navíc přitom nevyužiji a jemnější displej bych běžně neocenil, jak dokládá má osobní zkušenost.

Je to upgrade!

Čistě pro pořádek bych jen rád v krátkosti doplnil výčet věcí, které mi dále přinesl upgrade z HTC 8X na Lumii 830. Kromě již uvedeného mám Bluetooth 4.0, který nežere tolik energie a časem ho ocením mj. v kombinaci s nabíječkou DT-903. 8X si bohužel nerozumělo s LTE, zatímco Nokia ano. Nejde mi o rychlost sítě, i 3G mým potřebám dostačuje.

Operátoři v Česku nicméně rozšiřování vzdali. Pokrytí 3G tak navěky zůstane chabé. Naopak se vrhli na LTE, což může vést k tomu, že zatímco v některých lokalitách 3G nikdy nebude dostupné, tak se tam časem naopak rozšíří signál LTE. Proto budu mít v takových případech k dispozici rychlou síť, zatímco s 8X bych v dané lokalitě bez 3G spadl na Edge.

V důsledku se jedná o další z mnoha malých vylepšení, která však po spojení dávají dohromady výrazně lepší telefon, než který jsem doteď používal. Díky programu pro vývojáře mám i v HTC nejaktuálnější verzi Windows Phone. Nokia nicméně pro své telefony vyvinula řadu užitečných aplikací a vylepšení.

Od aplikace na focení po filtr hovorů a SMS. Nokia mi přihrála též nastavení barevných profilů nebo intenzitu podsvícení displeje. Jsem tak schopný si všechno uzpůsobit vlastním potřebám, což jsem předtím nemohl. Zejména podsvícení jsem ocenil, protože 8X i na nízkou úroveň svítilo zbytečně moc.

Vedle toho Lumia 830 intenzitu podsvícení reguluje pěkně plynule a po pár prvních zkušenostech musím říct, že o pořádný kus lépe než 8X. Chytřejší automatika s širšími možnostmi ručního nastavení? To už je jen příjemný bonus, který jsem, pravda, dopředu úplně nepředvídal. Jen mi tím potvrzuje, že jsem nevyhodil peníze k okna. Přestože je HTC 8X pořád dobrý mobil, Lumia 830 ho převýšila v mnoha ohledech.

Byl pro vás článek přínosný?